Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації ІВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
289.28 Кб
Скачать

Завдання 2

Необхідно: вирішити задачі.

Задача 1

Підприємство, що займається виготовленням парфюмерно-косметичної продукції з використанням спирту етилового:

  • придбало ліцензію на таке виробництво, строк дії якої становив 3 роки, а плата за ліцензію – 12500 грн.;

  • запатентувало рецепт, що використовується під час виготовлення продукції. Витрати, понесені на розробку рецепта, становлять 65000 грн. (крім того, ПДВ – 5000 грн.), витрати на його патентування – 10000 грн., строк використання встановлено в 6 років, з використанням цього рецепта планується виготовити 10000 одиниць продукції, а після закінчення строку використання рецепт передбачається продати за 15000 грн.

Як відобразяться в бухгалтерському та податковому обліку зазначені господарські операції?

Задача 2

Підприємство продає резидентові України право власності на торгову марку, придбану раніше в іншого резидента України (фізичної особи). Первісна вартість становила 1500000 грн., продажна вартість – 1800000 грн. Строк корисної служби – 5 років, з них торгова марка проіснувала 3 роки і її продали. Ліквідаційна вартість у бухгалтерському обліку дорівнює 850000 грн. (у момент введення торгової марки у господарський оборот ця вартість була визначена експертним шляхом).

У бухгалтерському обліку застосовували прямолінійний метод, у податковому – лінійний. За три роки використання торгової марки податкова амортизація становить 900000 грн. незважаючи на те, що лінійний метод нарахування податкової амортизації є тотожний прямолінійному методу нарахування бухгалтерської амортизації, суми амортизації в обох обліках відрізняються. У бухгалтерському обліку ця сума дорівнює 390000 грн. [(1500000 грн. – 850000 грн.) : 5 років х 3 роки)].

Як відобразяться в бухгалтерському та податковому обліку зазначені господарські операції?

Задача 3

За договором про створення за замовленням було створено комп’ютерну програму. Вартість робіт становила 100000 грн. Згідно з договором майнові права на комп’ютерну програму належать у повному обсязі замовнику – юридичній особі. Витрати, здійснені на створення комп’ютерної програми у вигляді оплати роботи програміста, віднесено до первісної вартості нематеріального активу.

Відобразити в бухгалтерському обліку зазначені господарські операції зважаючи на різний статус фізичної особи, яка виконувала роботи по створенню комп’ютерної програми: працівник, приватний підприємець, незалежна фізична особа.

Задача 4

Із групою працівників у складі 4 чоловік, які розробили комп’ютерну програму, підприємство уклало договір про передання (відчуження) майнових прав на комп’ютерну програму згідно з повним переліком, встановленим ст. 15 Закону про авторське право. Визначено, що за це кожному з працівників виплачується разовий платіж у розмірі 10000 грн.

Не маючи достатніх потужностей для самостійного тиражування і розповсюдження примірників комп’ютерної програми, підприємство видало виключну ліцензію на тиражування і розповсюдження примірників комп’ютерної програми. За цією ліцензійною угодою йому надходить платіж у вигляді роялті в сумі 12000 грн. на місяць.

Як відобразяться в бухгалтерському та податковому обліку зазначені господарські операції?

Задача 5

Підприємство замовило розробку макету і створення сайта, що працює як інтернет-магазин, сторонній організації (веб-студії). Загальна вартість робіт із створення сайта становила 30 тис. грн., у тому числі ПДВ – 5 тис. грн. Було сплачено аванс у сумі 50% вартості робіт. Також підприємство здійснило витрати на:

  • реєстрацію доменного імені – 600 грн.;

  • оплату хостингу за півтора роки (із розрахунку 240 грн. на місяць) – 4320 грн., у тому числі ПДВ – 720 грн.;

  • просування сайта – 1200 грн., у тому числі ПДВ – 200 грн.

Сайт обліковано підприємством як нематеріальний актив, оскільки за його допомогою планують отримувати 20% загального обсягу продажів підприємства. У податковому обліку підприємство кваліфікувало сайт як нематеріальний актив, бо отримало авторські права на нього.

Як відобразяться в бухгалтерському та податковому обліку зазначені господарські операції?