Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації ІВ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
289.28 Кб
Скачать

Патентні права

Задача 1

Громадянин Дьяченко уклав з АТ "Завод "Квазар" ліцензійний договір на використання у виробництві свого запатентованого винаходу на строк 5 років.

За умовами договору завод виплачував Дьяченко винагороду щоквартально у сумі 15 000 грн. Збір стосовно підтримки дії патенту повинен був сплачувати Дьяченко.

Проте, у зв'язку з від'їздом Дьяченка за кордон на лікування, він не зміг вчасно і в повному обсязі сплачувати збір, що спричинило припинення дії патенту.

Коли керівництво заводу дізналося про це, Дьяченку було припинено виплату винагороди, хоча винахід продовжував використовуватись у виробництві.

Дьяченко звернувся до адміністрації заводу з вимогою про продовження виплати йому винагороди. В результаті він отримав відповідь про відмову у задоволенні його вимоги, в якій зазначалось також, що внаслідок невиконання Дьяченком умов договору і припиненням дії патенту завод втратив виключне право на використання винаходу, у зв'язку з чим були понесені збитки, які завод має намір стягнути з Дьяченка у судовому порядку.

1. Які підстави наслідки припинення дії патенту?

2. Чи має право завод вільно використовувати винахід Дьяченка?

3. Чи повинен Дьяченко нести відповідальність за збитки, понесені заводом?

4. Чи має право Дьяченко вимагати вплати винагороди?

5. Обгрунтуйте відповідь.

Задача 2

Патентно-ліцензійною службою заводу було складено проект типового договору про виплату винагороди між роботодавцем (заводом) і авторами промислових зразків.

В договорі було зазначено, що "при реалізації промислового зразка за кордоном роботодавець виплачує авторам винагороду у відповідній іноземній валюті."

1. Проаналізуйте відповідність цієї умови договору чинному законодавству.

2. Яким чином повинна виплачуватись авторська винагорода у такому випадку?

3. Обґрунтуйте відповідь.

Задача 3

В 1997 році групою конструкторів ВАТ "Термопластавтомат" у зв'язку з виконанням ними службових обов'язків був розроблений проект машини, технічне вирішення якої було визнано винаходом і захищене патентом України.

Заявка на видачу патенту на винахід була подана до Держпатенту 1 липня 1997 року.

Розробка була впроваджена у виробництво протягом 1997-998 років, було виготовлено близько 100 таких машин.

На момент розробки машини договір про виплату винагороди між роботодавцем та винахідниками укладений не був.

Після одержання патенту автори винаходу звернулися до адміністрації ВАТ "Термопластавтомат" з проханням виплатити авторську винагороду з прибутку, одержаного підприємством від реалізації в 1997-1998 роках створених машин.

1. Чи обов'язкове укладення договору на виплату винагороди між роботодавцем та винахідниками? Хто несе відповідальність за його укладення?

2. З якого моменту повинна виплачуватись винагорода винахідникам?

3. Чи правомірні вимоги винахідників?

4. Якими нормативними актами врегульовані вказані правовідносини?

Задача 4

Громадянин Панасенко в результаті виконання службових обов'язків сконструював винахід, який був запатентований роботодавцем - ВККП "Віраж". Між Панасенком та ВККП "Віраж" було укладено договір про виплату авторської винагороди.

Через деякий час Панасенко вирішив звільнитися з підприємства за власним бажанням.

Керівництво підприємства поставило питання про припинення виплати йму авторської винагороди.

Тоді Панасенко висунув вимоги про вилучення його винаходу з виробництва і переоформлення патенту на його ім'я.

1. Яким чином врегульовані відносин з приводу використання об'єктів промислової власності між роботодавцем та винахідником?

2. Яким чином виплачується винагорода у випадку звільнення винахідника з підприємства?

3. Чи правомірні дії адміністрації ВККП?

4. Чи підлягають задоволенню вимоги Панасенка?

5. Яким чином повинен бути вирішений спір?

6. Обґрунтуйте відповідь.

Задача 5

В буровому управлінні “Укрбудгаз” виникло питання щодо виплати винагороди авторам, винаходи яких використовуються в “Укрбудгаз” з 1987 р. Протягом перших 5 років використання винаходів авторам виплачувалася винагорода.

В 1997-1998 роках авторські свідоцтва СРСР були переоформлені на патенти України і автори винаходів вимагають виплати їм винагороди з цього часу і до кінця строку дії цих патентів.

Патентовласниками є вищестояща організація - АТ "Укргазпром" та підпорядкований йому інститут - УкрНДІгаз.

1. Чи зобов'язане бурове управління відновлювати виплату авторської винагороди?

2. Якими нормативними актами регулюються ці правовідносини?

Задача 6

Громадянин Сидоренко, який має постійне місце проживання в Україні, вирішив запатентувати свій винахід на території Росії.

Перед подачею документів у відповідне патентне відомство Російської Федерації Сидоренку необхідно було заплатити збір за видачу патенту Росії в іноземній валюті - російських рублях. Сидоренко звернувся в установу банку, в якому він мав свій поточний рахунок.

Як агент валютного контролю банк вимагав від Сидоренка індивідуальної ліцензії на перерахування коштів за межі України на підставі вимог Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті", оскільки процедура отримання патенту перевищу 90 днів.

1. Що являє собою збір за видачу патенту?

2. Чи поширюється дія Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" на вказані правовідносини?

3. Чи повинен Сидоренко отримувати індивідуальну ліцензію?

Задача 7

НДІ Автоматики подало до Укрпатенту заявку на « ». Укрпатент відмовив у виданні патенту, посилаючись на статтю в науковому журналі « », в якій описується схожий спосіб управління прокатними станами, представлений на Міжнародній технічній виставці на рік раніше за подану заявку.

  1. Чи є правомірною відмова Укрпатенту в даній ситуації? Сформулюйте визначення поняття «конвенційний пріоритет».

  2. Визначте права НДІ Автоматики в даній ситуації.

  3. Складіть пояснений перелік документів, які подаються до Укрпатенту для отримання патенту на корисну модель.

Задача 8

Громадянин Павленко М., пенсіонер, працюючи на приватному підприємстві без оформлення трудових правовідносин, в процесі виконання трудових обов’язків створив корисну модель « », яку запропонував для використання на фірмі. Роботодавець виплатив Павленко М. одноразову винагороду за створену модель. Через деякий час Павленко М. дізнався про те, що власник фірми замовив виготовлення даного устаткування з метою подальшого продажу іншим фірмам. Павленко М. звернувся до роботодавця з вимогою укласти з ним цивільний договір про передачу майнових прав на корисну модель, виплату винагороду у формі періодичних платежів та реєстрації авторських прав на нього.

1.Чи має право власник фірми виготовляти дане устаткування без патенту?

2. Які права в даній ситуації має громадянин Павленко М.?

3. Чи можна вважати створення корисної моделі в даній ситуації службовою корисною моделлю?

4. Вирішіть справу.

Задача 9

Рішенням Антимонопольного комітету України Компанія "Е.І. Дюпон де Немур енд Компані" (штат Делавар, США) була оштрафована за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим ст.1 Закону України “Про захист від недобросовісної конкуренції” у вигляді дій у конкуренції, що суперечать торговим чесним звичаям у підприємницькій діяльності.

В процесі розгляду справи Комітет з’ясував, що Компанія у публікації під назвою "Хто буде платити за порушення прав інтелектуальної власності? Продавці, покупці чи користувачі"? розповсюджувала інформацію стосовно порушення прав інтелектуальної власності компанії "Е.І. Дюпон де Немур енд Компані" на патент № 4200 "Спосіб боротьби з небажаною рослинністю", у частині відповідальності суб'єктів господарювання, які мають право власності на відповідні патенти щодо хімічних засобів захисту рослин,

Компанія "Е.І. Дюпон де Немур енд Компані" є виробником хімічних препаратів захисту рослин у широкому асортименті, які реалізуються з використанням торговельної марки "Du Pont" та інших комерційних позначень, що є власністю компанії. Асортимент продукції був представлений, зокрема, у Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Комітет встановив, ця компанія поширила через спеціалізоване друковане видання застережливу інформацію щодо відповідальності за порушення її прав інтелектуальної власності. Зокрема, в опублікованому матеріалі йшлося про незаконність реалізації іншими суб’єктами господарювання без дозволу хімічних препаратів для захисту рослин на основі запатентованої компанією активної речовини.

Однак, на сьогодні зазначені хімічні препарати, які запропоновані для продажу на вітчизняному ринку, мають відповідні патенти, а також внесені до Переліку пестицидів і агрохімікатів, офіційно дозволених до використання в Україні.

  1. Дайте оцінку даній ситуації.

  2. Дайте визначення поняття «недобросовісна конкуренція». Поясність, які дії в сфері інтелектуальної власності можуть визнаватися недобросовісною конкуренцією.

  3. Дайте перелік нормативних актів України та міжнародних договорів, які використовують поняття «чесні звичаї».

  4. Чи мав право Антимонопольний комітет України розглядати дану справу?