Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_lecture.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать
  1. Проектування екотурів

Екотуризм є новим видом бізнесу для українських турфірм. Привабливі перспективи „захоплення” нового ринку не завжди переважають почуття страху перед невдачею. Особливо це стосується малих і середніх туроператорів. Навіть в економічно благополучній і стабільній Австралії щорічно банкрутує до 30 000 турфірм. Встановлено 6 головних причин невдач у турбізнесі:

  1. проблеми у фінансовому менеджменті;

  2. нестабільність ринку і зовнішнього середовища фірми, інфляція;

  3. недоліки в обліку;

  4. проблеми в маркетингу;

  5. проблеми в управлінні людськими ресурсами;

  6. неправильне використання зовнішнього консультування.

Попри це, в сімейних турфірмах часто виникають проблеми емоціного характеру.

Для вітчизняних турфірм очевидна доцільність виходу на цей новий сегмент туристського ринку тільки для досвідчених операторів, що мають ефективні напрацювання, досвід і резерви у менеджменті й маркетингу. Єдиним складним моментом для менеджерів таких фірм є розробка екотуристського продукту і безпосереднє обслуговування туристів на маршруті чи поза ним. Це буде детальніше розглянуто пізніше.

Проектування тура – узгодження можливостей підприємства, що здійснює проектування, з запитами туристів.

Вимоги до проектованої туристської послуги діляться на обовязкові й рекомендовані. До обовязкових відносяться вимоги безпеки життя, здоров’я туристів, збереження їх майна і охорона довкілля. Рекомендовані вимоги – це відповідність призначенню, точність і своєчасність виконання, комплексність, етичність обслуговування, комфортність, естетичність, ергономічність. З точки зору туристів, вони також дуже важливі, тому розглянемо їх детальніше.

Відповідність призначенню – послуга повинна відповідати очікуванням та фізичним можливостям споживачів. Важко собі уявити, що люди з обмеженими фізичними можливостями, хронічними захворюваннями зуміють здійснити сходження на п’ятитисячник чи пройти в день понад 20 км по пересіченій місцевості. Тому туроператору необхідно скласти список вимог до фізичної підготовки екотуристів.

Точність і своєчасність виконання – пропоновані послуги за об’ємом і термінами повинні відповідати відображеним в договорі і програмі обслуговування, путівці, ваучері тощо. Це означає, що транспорт, як і їжа, повинні подаватися вчасно і відповідати класу обслуговування, готель повинен бути встановленої в договорі категорії і ні зіркою менше, а екскурсії повинні бути проведені у повному об’ємі.

Комплексність – пропоновані послуги повинні забезпечувати можливість отримання інших послуг, що створюють нормальні умови для життєдіяльності екотуристів. Наприклад, послуги з розміщення в гірському притулку обов’язково повинні включати приготування їжі (кухня, газ, плита), а переміщення туристів по маршруту неможливе без зазначення послуги з транспортування, евакуації тих, що захворіли чи постраждали від нещасного випадку.

Етичність обслуговування – екотуристу повинна бути гарантованою ввічливість, доброзичливість, комунікабельність персоналу і гідів, які, в свою чергу, повинні бути зразком для наслідування. Важко очікувати, що туристи проникнуться заповідями екотуризму, якщо гіди самі розкидають пластикові пакети, папір, обгортки.

Комфортність – будь-який вид туризму, навіть екстремальний, це перш за все відпочинок. А відпочивати потрібно хоча би з мінімальним, але комфортом.

Естетичність – екотуристський маршрут повинен прокладатися за найбільш естетично привабливими місцями, з прекрасними краєвидами та цікавими об’єктами екскурсійного показу.

Ергономічність – надане туристам спорядження, обладнання повинне відповідати можливостям останніх при його експлуатації. Немає необхідності давати туристам радіостанції, якщо вони не вміють ними користуватися. Водночас взуття, одяг, килимки і спальні мішки, рюкзаки повинні бути адекватними розмірам взуття і одягу туристів, їх фізичній тілобудові.

Проектна документація повинна базуватися на маркетинговому дослідженні туристського ринку і попиту, визначенні і опису технологій обслуговування екотуристів, вимогах безпеки. Структура маркетингового дослідження туристського попиту наступна:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]