Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6. Ремонтні малярні роботи та роботи в осо...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

6.4. Підготовка будівель до виконання малярних робіт взимку.

Для виконання малярних робіт у зимовий час треба ставити жорсткі вимоги до поверхонь, фарбувальних сумішей та інших матеріалів, а також створювати потрібні температурні умови в приміщеннях. Фарбові плівки нормально тверднуть лише при плюсових температурах. При мінусових температурах фарбувати поверхні можна тільки неводними сумішами.

Фарбувати внутрішні поверхні можна при температурі їх на висоті 0,5 м від підлоги не нижче 10°С. Поверхні, що підлягають опорядженню, мають бути сухі (вологість не більше 8%), без плівки льоду та інею.

До почату робіт вставляють віконні рами, навішують двері; прорізи та інші отвори у стінах закривають, утеплюють горища. Якщо немає змоги включити систему центральною опалення, то приміщення обігрівають електричними печами та калориферними установками, що нагнітають тепле повітря. Застосовуючи тимчасові обігрівальні установки, слід додержуватись правил протипожежної безпеки. Сушити штукатурку в зимовий час жаровнями можна лише при відсутності в приміщенні людей. Використовувати прилади для штучного сушіння поверхонь потрібно і тоді, коли працює система централь­ного опалення. У цьому випадку прилади невисокої теплопродуктивності застосовують для сушіння окремих місць штукатурки (у кутах, біля плінтусів тощо). Це сприяє для штучного обігрівання приміщень і сушіння штукатурки найкраще застосовувати спеціальні повітронагрівальні установки (калорифери), що серійно випускає промисловість. Кожна установка розрахована на певну теплопродуктивність, що дає змогу використовувати її залежно від умов виробництва. Повітронагрівальні установки бувають електричні і такі, що працюють на твердому, рідкому або газовому паливі.

6.5. Виконання внутрішніх опоряджувальних робіт взимку.

Малярні суміші для роботи у зимовий час приготовляють в опалювальному приміщенні. Крім того, вони повинні бути підігріті і в момент нанесення на поверхню і мати температуру не нижче:

водні ґрунтувальні суміші - + 5°С;

водні і фарбувальні суміші - +1-+8°С

і неводні суміші - +4-+10°С.

Для одержання сумішей потрібної температури водні суміші розводять на підігрітій воді, а олійні - на підігрітій оліфі. Готові до використання олійні фарби підігрівають у посудині, яка має подвійне дно, з гарячою водою. Підігріваючи малярні суміші, слід додержуватись правил протипожежної безпеки.

Фарбують поверхні після того, як вони зовсім висохнуть. На поверхні штукатурки не повинно бути вологих плям, а на віконних рамах, дверях і металевих поверхнях - конденсованої води. Температура в приміщенні має бути не нижче +10°С, а вологість повітря - не більше 60%. Після фарбування ця ж температура повинна зберігатися не менше 12 діб. Якщо за цей час; в окремих місцях фарбова плівка не висохне, то її висушують штучно, щоб запобігти гниттю клейової фарбувальної суміші. Для цього застосовують переносні електричні калорифери, рефлектори або плитки.

Фарбувати віконні рами найкраще в окремому опалювальному приміщенні. Спочатку фарбують рами зовнішні, а потім - внутрішні. Вийняті рами тримають в опалювальному приміщенні 3-4 доби, після чого їх фарбують, висушують і навішують.

Товщина фарбової плівки впливає на строк її висихання. Тонша плівка висихає значно швидше, ніж товста. Тому наносити фарбувальні суміші краще механізованим способом за допомогою фарбопультів або фарборозпилювачів. Техніка фарбуванняв зимовий час така сама, як і під час роботи влітку.