Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6. Ремонтні малярні роботи та роботи в осо...doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
75.78 Кб
Скачать

6.6. Виконання зовнішніх опоряджувальних робіт взимку.

При мінусових температурах зовнішні поверхні можна фарбувати тільки неводними сумішами: олійними, лаковими або емалевими. Фарбувати фасади будинків і тимчасових будівель вапняними або іншими водними сумішами можна тільки в осінньо-зимовий період при середньодобовій температурі повітря не нижче +5°С. Цю роботу виконують з 11 до 14 год, коли температура повітря піднімається до +6-+7°С. Підготовлена до фарбування поверхня повинна бути сухою, а фарбувальна суміш у момент нанесення - мати температуру не нижче +8°С.

Фарбувати неводними сумішами можна при температурі до -20°С. Висихання олійної фарбової плівки при низьких температурах уповільнюється і триває дві-три доби. Якщо в цей період температура повітря значно зміниться, то на пофарбованій поверхні почне конденсуватись волога, яка пошкодить фарбову плівку. Тому фарбувати зовнішні поверхні в цьому випадку можна тільки при сухій погоді. Поверхні повинні бути сухими, без інею і льоду. Для фарбування беруть підігріту суміш з температурою не нижче +15°С. В'язкість фарбувальних сумішей повинна бути нижчою, ніж у сумішей, які застосовують у літній час. Для цього їх розводять скипидаром або уайт-спіритом, додаючи сикатив (не більше 8%), щоб прискорити висихання.

Добрі наслідки дає фарбування поверхонь перхлорвініловими і полівінілхлоридними фарбами, плівка яких завдяки випаровуванню легких розчинників висихає за 2-3 год. Наносять ці фарби фарборозпилювачами або валиками.

До початку роботи фарби марок ХВ і ЦПХВ витримують протягом доби у теплому приміщенні або підігрівають у спеціальному термосі з електропідігрівом води. Для зменшення в'язкості фарбу розводять сольвентом, ксилолом або 50%-м перхлорвініловим лаком до в'язкості фарби за віскозиметром ВЗ-4: для роботи при температурі до -10 °С – 32-40с, а при температурі -10-20°С - 25—35 с.

Щоб підвищити якість фарбової плівки, у фарбу додають певну кількість пластифікатора (дибутилфталату). Фарбувати фасади перхлорвініловими, цементноперхлорвініловими фарбами можна лише при температурі повітря не вище +4°С.

6.7. Виконання опоряджувальних робіт в умовах високої температури повітря.

Особливі умови праці характерні для кліматичних районів з високою температурою повітря (середньодобова температура більше +25°С) і підносною вологістю менше 50%. При високих температурах повітря спостерігають швидке випаровування води із водних фарбових плівок, нерівномірність їх висихання, скорочення процесів тужавіння в'яжучих матеріалів. Всі ці фактори негативно впливають на якість водних фарбувань, тому роботу всередині приміщень, виконують при закритих вікнах, а якщо в рамах немає скла, то їх обтягують прозорою полімерною плівкою. При цьому погіршуються умови праці малярів, які змушені працювати у закритих приміщеннях В високою температурою повітря і відносною вологістю.

Під час роботи з олійними і емалевими фарбами, коли інтенсивно випаровуються легкі розчинники, рекомендується працювати у респіраторах або створювати природну вентиляцію, відкриваючи вікна або двері. Слід також пам'ятати про протипожежні заходи і виконувати всі правила протипожежної безпеки.

Фарбувати фасади у спеку, коли діють прямі промені сонця, особливо смоляно-леткими фарбами, заборонено. Фарбувати їх можна лише силікатними фарбами у другій половині дня, коли спадає спека. Перед фарбуванням вапняними сумішами всю поверхню рясно змочують водою, а у суміш додають кухонну сіль. Наносити водні фарбувальні суміші слід механізованим способом,

оскільки при цьому підготовлена поверхня не встигне висохнути.

11