Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default ШПОРИ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
190.46 Кб
Скачать

1. Слідчий повинен проводити допит особисто за місцем провадження досудового слідства. В данному випадку здобутий доказ є недопустимим

2. Докази мають збиратись у спосіб та у формі передбаченій кпк

3. Докази, які не передбачені кпк є недопустими

5 задача. Б. була притягнена до кримінальної відповідальності за контрабанду – перевезення 2 гр. марихуани. Під час її допиту як обвинуваченої вона заявила, що наркотики були підкинуті в її речі під час перетину кордону автобусом . Факт підкидання вона виявила вже в автобусі і просила пасажирів, а також водія допомогти знайти злодія, але це не дало жодних результатів. Слідчий запропонував обвинуваченій знайти присутніх під час інциденту громадян і дати йому їх адреси або самій запросити їх до слідчого. Обвинувачена відмовилась шукати свідків.

  1. Чи може обов'язок доказування невинуватості переходити на обвинуваченого?

  1. На кому лежить обов'язок збирати докази, що виправдовують обвинуваченого або пом'якшують його відповідальність?

  1. Дайте оцінку діям слідчого і обвинуваченої.

1. Згідно ку та кпк Обовязок доказування вини обвинуваченого покладається на органи досудового слідства (преземпція невинуватості)

2. ст.22-Суд, прокурор, слідчий і особа, яка провадить дізнання, не вправі перекладати обов'язок доказування на обвинуваченого.

Прокурор, слідчий і особа, яка провадить дізнання, зобов'язані вжити всіх передбачених законом заходів для всебічного, повного і об'єктивного дослідження обставин справи, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдують обвинуваченого, а також обставини, що пом'якшують і обтяжують його відповідальність. 

Ст 64-Докази можуть бути подані підозрюваним, обвинуваченим, його захисником, обвинувачем, потерпілим, цивільним позивачем, цивільним відповідачем і їх представниками, а також будь-якими громадянами

3. Дії слідчого є неправомірні.

6 задача. На митному кордоні була виявлена контрабанда зброї та боєприпасів, у зв'язку з чим інспектор відділу дізнання служби боротьби з контрабандою порушив кримінальну справу за ознаками ст. 201 КК. Тим часом на одному з військових складів була виявлена недостача такої самої зброї та боєприпасів. У розкраданні був запідозрений матеріально відповідальний завідувач складу Б. Слідчий неодноразово допитував його як свідка, у тому числі і на очних ставках. При цьому на допитах використовувалися викривальні матеріали відносно способу життя Б., пред'являлися документи, що відображають вчинені ним махінації в бухгалтерському обліку, на очних ставках ставилися питання, відповідь на які припускає визнання провини в злочині або заперечення такої провини. Пізніше Б. було пред’явлено обвинувачення у розкраданні та співучасті у контрабанді. Розглядаючи цю справу по суті, суд неодноразово звертався до дослідження показань Б., даних ним на допитах як свідка, зіставляючи їх, зокрема, з його ж показаннями, даними пізніше, на допитах як обвинуваченого і підсудного. В зв'язку з цим захисник Б. звернув увагу суду на те, що показання, отримані в результаті допитів його підзахисного як свідка не можуть розглядатися як законне джерело доказів, тому що Б. під загрозою кримінальної відповідальності за відмову від показань і за лжесвідчення був змушений свідчити проти себе самого у власній справі. На цій підставі захисник клопотав про виключення з доказового матеріалу протоколів допитів Б. як свідка, а також внесення на адресу органу досудового слідства окремої постанови про порушення закону під час розслідування цієї кримінальної справи.

1. Проаналізуйте наведені обставини.

2. Яке рішення повинен прийняти суд за клопотанням захисника

1. В данному випадку під час розгляду справи в суді суд зобовязаний дослідити всі обставини справи, проаналізувати докази зібрані на досудовому слідстві та шляхом оцінки за своїм внутрішнім переконанням, сукупністю інших доказів, вирішити питання про те чи брати ці докази до уваги

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]