Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default ШПОРИ ЗАДАЧІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
190.46 Кб
Скачать

2. Суд у формі ухвали повинен дослідити докази і прийняти рішення: задовольнити клопотання чи відмовити в задоволенні

7 задача. Адвокат А., який захищав на досудовому слідстві Б., що обвинувачувався у вчиненні контрабанди наркотиків, представив слідчому магнітофонний запис і заявив клопотання про залучення касети до кримінальної справи як речового доказу і проведення необхідних експертних досліджень, оскільки із запису, зробленого під час зустрічі Б. осіб, видається, що роль обвинуваченого Б. в скоєнні злочину другорядна, що він опирався пропозиції перевезти наркотики і погодився на останню лише після його побиття і погроз застосувати фізичне насильство щодо його дружини та малолітньої. Слідчий зажадав від захисника вказати джерело отримання аудіозапису, за яких обставин він виконаний. Адвокат, пославшись на адвокатську таємницю, відповів, що джерело отримання ним касети конфіденційне, а його розголошування загрожує розправою підзахисному і третім особам і що таке розголошування, якщо звукозапис буде підтверджений відповідними експертними висновком, "говорить сама за себе". Слідчий в задоволенні клопотання захисту відмовив. Адвокат оскаржив відмову прокуророві.

1. Чи законне клопотання захисника?

2. Чи правомірно діяв слідчий у наведеній ситуації?

3. Яке рішення повинен прийняти прокурор?

1. Клопотання законне, слідчий мав долучити до матеріалів справи, в ході досудового слідства перевірити джерело його походження і автентичність запису (фоноскопічна експертиза)

2. Не правомірно, оскільки він повинен був долучити усі докази до матеріалів справи

3. Прокурор повинен скасувати постанову слідчого про відмову в задоволенні клопотання адвоката

8 задача. В справі про обвинувачення Ч. у контрабанді спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації останній повідомив слідчому, що інспектор митниці вилучив у нього десять таких засобів, а у протоколі обшуку фігурують лише вісім пристроїв. Ч. заявив, що очевидцями події злочину і факту вилучення були 9-ти річний Ю., перестарілий Ш., глухонімий С. і сестра обвинуваченого Ч.. Він просив викликати і допитати їх як свідків. Слідчий клопотання потерпілого задоволив лише частково, відмовивши у допиті малолітнього і сестри обвинуваченого.

  1. Чи правильне рішення слідчого?

  1. В якості кого і з приводу яких обставин можуть бути допитані названі потерпілим К. особи?

  1. Які процесуальні обов'язки та права названих осіб у випадку, коли вони будуть допитані як свідки?

  2. Чи допитуватимуться вони як свідки в однаковому процесуальному порядку?

1. Дії слідчого неправомірні, він мав задовольнити клопотання обвинуваченого в частині допиту малолітніх за участю педагога, глухонімого і пристарілого. Відмовити в допиті сестри обвинуваченого, оскільки вона є зацікавленою особою.

2. Дані особи мають бути допитані як свідки з приводу обставин проведення обшуку

3. Свідок має право: давати показання рідною мовою або іншою мовою, якою він вільно володіє, і користуватися допомогою перекладача; відвід перекладачу; показання в протоколі допиту; на обраного за власним бажанням захисника; користуватися нотатками і документами при дачі показань у тих випадках, коли показання стосуються будь-яких розрахунків та інших даних, які йому важко тримати в пам'яті; відмовитися давати показання щодо себе, членів сім'ї та близьких родичів; знайомитися з протоколом допиту і клопотати про внесення до нього змін, доповнень і зауважень, власноручно робити такі доповнення і зауваження; скарги прокурору на дії дізнавача і слідчого; одержувати відшкодування витрат, пов'язаних з викликом для дачі показань.

Обов'язки свідка: Особа, викликана органом дізнання, слідчим, прокурором або судом як свідок, зобов'язана з'явитися в зазначені місце і час і дати правдиві показання про відомі їй обставини в справі. Якщо свідок не з'явиться без поважних причин, орган дізнання, слідчий, прокурор або суд мають право застосувати привід через органи внутрішніх справ;суд вправі також накласти на свідка грошове стягнення до половини мінімального розміру заробітної плати. Питання про грошове стягнення вирішується судом у судовому засіданні

4. Ні

9 задача. Адвокат Г., який представляв інтереси потерпілого в справі про обвинувачення З. у вчиненні злочину – контрабанди фальсифікованих лікарських засобів (ст. 305 КК України), був викликаний як свідок. З'явившись на виклик слідчого, він заявив, що свідком в даній справі бути не може, оскільки про обставини справи йому стало відомо в зв'язку з виконанням функцій представника потерпілого.

  1. Чи підставна заява адвоката?

  1. Чи можуть бути допитані як свідки представники потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача і за яких обставин?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]