Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
великі шпори кримінальне.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
709.12 Кб
Скачать

57.Поняття та види єдиного (одиничного) злочину.

Одиничним злочином прийнято вважати діяння, яке містить ознаки тільки одного передбаченого КК самостійного складу злочину. У кожній статті (частині статті) Особливої частини К

К описуються ознаки окремих одиничних закінчених злочинів. Н-д одиничними злочинами є : державна зрада (ст.111 КК), диверсія (ст.113 КК), умисне вбивство (ст.115КК), крадіжка (ст.185 КК), грабіж ( ст.186 КК), розбій ( ст.187 КК).

Види одиничних злочинів: залежно від описання в законі їх об’єктивної сторони, і як наслідок суб’єктивної сторони таких злочинів виділяють прості одиничні злочини, які характеризуються відносною нескладністю законодавчого визначення їх об’єктивної і суб’єктивної сторін, ускладнені одиничні злочини, які порівняно з простими ускладнені додатковими об’єктивними чи суб’єктивними ознаками, що надають їм зовнішньої подібності з множинністю.

І прості і ускладнені одиничні злочини, будучи видами одиничного злочину також мають свої різновиди. Різновидами простих одиничних злочинів є: 1) злочини з одним діянням ( дача хабара ст.369 КК), 2) злочини з двома діяннями, що передбачені законом як обов’язкові (зґвалтування ст.152 КК), 3) злочини з двома чи більше діяннями, що передбачені в законі як альтернативні ( виготовлення, перевезення чи збут національної валюти ст. 199 КК), 4) злочини з одним діянням і одним наслідком ( крадіжка ст.185 КК), 5) злочини з одним діянням та кількома наслідками, що передбачені в законі як альтернативні ( умисне тяжке тілесне ушкодження ст.121 КК).

Різновидами ускладнених одиничних злочинів є:1) триваючий злочин. До таких злочинів можна віднести ухилення від вчинення певних дій. Початком вчинення триваючого злочину є момент вчинення особою дії або бездіяльності з якого починається так-званий злочинний стан особи. 2) складний злочин – це такий, що складається з двох чи більше злочинних діянь. 3) злочин з похідними наслідками – це такий злочин що з об’єктивної сторони становить одне діяння, що тягне за собою два наслідки, при чому перший наслідок спричиняє другий. 4) продовжуючий злочин – це такий одиничний злочин, який складається з двох або більше тотожних діянь, об’єднаних єдиним злочинним наміром ( ст.32 КК).

58.Поняття та види повторності злочинів.

Повторність злочинів визначається ч.1 ст.32. КК, за якою повторністю злочинів визнається вчинення двох або більше злочинів, передбачених тією самою статтею або частиною статті Особливої частини КК. Отже повторність злочинів – це такий вид множинності злочинів, при якому особа вчиняє два чи більше одиничних злочини, що передбачені однією ж статтею Особливої частини КК, незалежно від засудження за окремі з них.

Види повторності злочинів:

Залежно від характеру одиничних злочинів, які її складають: 1) повторність тотожних злочинів., 2) повторність однорідних злочинів.

Залежно від того, чи було особу засуджено за вчинення попереднього злочину: 1) повторність не пов’язану із засудженням особи за раніше вчинений злочин , 2) повторність пов’язану із засудженням особи за раніше вчинений злочин.