Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вибір стратегії зовнішньоекономічної діяльності...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

2.3. Обгрунтування доцільності виходу на новий ринок збуту на основі кореляційно-регресійного аналізу

Експорт обумовлений декількома важливими причинами. Сировину необхідно експортувати на підприємство-виробник, комплектуючі - на складальний конвеєр і готову продукцію - іноземним оптовикам і споживачам. Іноді весь цей процес відбувається в межах вертикально інтегрованої компанії, тому експортер продає свою продукцію на наступний рівень, оформивши відповідну внутрішньофірмову угоду. Проте у випадку продажу зовнішньому покупцеві експортер може вирішити, чи продавати йому продукцію прямо, чи через посередника. Міжнародну діяльність фірми найчастіше починають із налагодження експорту своєї продукції. Навіть фірми, які мають значні контракти в інших країнах і здійснили в іноземні підприємства великі інвестиції, як правило, продовжують експортувати свою продукцію заради досягнення визначених цілей. Основною причиною участі фірм в експортній діяльності є прагнення до збільшення прибутків від продажу. Капітале- і наукомістким фірмам, що спеціалізуються, наприклад, у біотехнології і фармацевтиці, експорт необхідний для розподілу капіталовкладень на більш значний обсяг продажу. Експортний продаж може бути також засобом пом'якшення проблеми надлишкових потужностей на внутрішньому ринку. Деякі фірми віддають перевагу експортуванню продукції в інші країни, а не вкладанню коштів у створення там виробничих потужностей через високий рівень ризику, пов'язаного з прямими інвестиціями. Нарешті, є фірми, що розглядають експортні поставки на численні ринки як стратегію диверсифікації збуту. Оскільки темпи економічного зростання для кожного ринку індивідуальні, така диверсифікація освоєних ринків дозволяє фірмам компенсувати низькі темпи зростання продажу на одних ринках за рахунок високих темпів зростання на інших.

Підприємство планує вийти на ринок Лівану для розширення каналів збуту та збільшення прибутку. Тому нам потрібно розрахувати чи буде експорт у цю країну економічно доцільний та ефективний. Для цього необхідно розрахувати коефіцієнт ефективності експорту товару. Щоб визначити цей коефіцієнт нам потрібні два показники: загальний прибуток, який можна отриманий здійснюючи експорт до Лівану і загальну суму витрат при здійсненні експорту.

Ке = Векс / Зекс (2.1)

де Ке - коефіцієнт ефективності експорту товару;

Векс- загальний прибуток;

Зекс- загальна сума витрат;

Ке = 72629,5тис.гр/57660,5тис.гр=1,26

Очевидно, що якщо величина показника Ке > 1, то експорт товару економічно доцільний, а якщо Ке < 1, то експорт товару приведе не до додаткової економії, а до втрат. Отже , як бачимо з розрахунків експорт товару економічно доцільний.

Для більш чіткого контролю за експортом, потрібно визначити вплив ряду факторів на експорт. Найкраще для цього підходить побудова кореляційно-регресивної моделі (рівняння множинної регресії), яка дозволить визначити кількісний вплив кожного з відібраних факторів на результуючий показник (величину експорту).

Регресія - залежність середнього значення певної випадкової величини від деякої іншої величини (парна регресія) або декількох величин (множинна регресія). Регресивний аналіз полягає у введенні рівняння регресії, за допомогою якого оцінюється величина випадкової перемінної, якщо величина іншої (або інших) відома, фіксована, не випадкова.

На відміну від цього кореляційний аналіз застосовується для знаходження тісноти зв'язку між випадковими величинами.

Для визначення параметрів рівняння регресії, якщо шукана залежність прийнята за лінійну, найбільш ефективний метод найменших квадратів.

Функція регресії в лінійній формі:

у = а0 + а11 + а22 + …+ аn*xn, (2.2)

де у- результативний показник;

а0- вільний член;

а1…аn - регресивні коефіцієнти.

За допомогою зміни хі, і=1,n можна впливати на значення у. Зміна рівня кожного фактору супроводжується деякими витратами. Вимірювання даних витрат дозволяє оцінити економічний ефект використання кожного фактору для підвищення рівня показника у.

Головним в розрахунку рівняння множинної регресії є відбір факторів, які впливають на результативну ознаку. Під факторами, як правило, розуміються технічні, технологічні, природні, кліматичні, організаційні, соціально-економічні і інші показники, які здійснюють кількісний вплив на якийсь результуючий економічний показник.

Оскільки всебічне і повне врахування при розрахунках всіх факторів, які впливають на ціну є трудомістким, тому в процесі проведення кореляційно-регресивного аналізу необхідно обмежитися розглядом лише суттєвих факторів і свідомо абстрагуватися від дії випадкових факторів.

Для побудови моделі відібрано 4 фактори, які, на наш погляд, мають суттєвий вплив на величину експорту підприємства:

  • Величина обсягів виробництва підприємства;

  • Величина оборотних фондів підприємства;

  • Кількість працюючих в сфері експорту;

  • Собівартість експортної продукції

Для аналізу кількісного впливу на обсяги експорту підприємства в модель відбиралися дані за період з 2002 по 2005. За основний фактор, який впливає на експорт було прийнято обсяги виробництва продукції підприємства. При цьому виходили з таких міркувань. Якщо прийняти, що рівень попиту на товар залишається відносно стабільним за цей період, то зростання виробництва за інших рівних умов обов’язково повинно призводити до відтоку частини товарів за кордон. І навпаки.

Величина оборотних фондів підприємства є основною характеристикою експортного потенціалу підприємства. З їх збільшенням чи зменшенням відповідно буде змінюватися і величина експорту.

На величину експорту впливає також кількість фахівців підприємства, зайнятих у сфері експорту. Тут слід сказати про показники навантажуваності працюючих та про об’єктивний та адекватний розподіл функцій між ними. Так, якщо підприємству не буде вистачати фахівців з експорту, це позначиться на ефективності та обсягах експортних операцій підприємства.

Вплив собівартості на експортовану продукцію важко переоцінити. Зменшення собівартості призведе до збільшення конкурентоспроможності підприємства на закордонних ринків та до збільшення експорту.

Для розв’язання задачі рекомендується використання комп’ютерної програми Excel.

Необхідно відвести діапазон для вихідних даних: (В2:F5)

Для розв’язання задачі потрібно обчистили такі дані та записати їх в такі діапазони:

(C8: F8) для коефіцієнтів кореляції залежності У від х1, х2, х3, х4 ,

(D9: F9) для коефіцієнтів кореляції залежності х1 від х2, х3, х4,

(E10: F19) для коефіцієнтів кореляції залежності х2 від х3, х4,

(F11) для коефіцієнту кореляції залежності х3 від х4.

(B14:F14) для регресивних коефіцієнтів від а4 до а0

Для визначення коефіцієнтів кореляції залежності У від х1, х2, х3, х4, необхідно активізувати клітинку C8 та натиснути на панелі Стандартная клавішу Вставка функции. В відкритому діалоговому вікні зліва потрібно вибрати Статистические, а праворуч відшукати функцію КОРРЕЛ. Далі повинно відкритися наступне діалогове вікно з двома строками Масив1 та Масив 2, в першому необхідно записати діапазон (B2:B5), в другому – (C2:C5). Далі ОК. в клітинці В15 повинна з’явитися формула = КОРРЕЛ(B2:B5; C2:C5). Діапазон (B2:B5) потрібно зробити постійним. Виділивши його та натиснувши F4 (діапазон перетвориться на $B$2:$B$5). Введену формулу потрібно скопіювати з клітинки C8 до F8.

Розглянемо рішення задачі :

Таблиця.2.6

Кореляційно-регресивний аналіз у вигляді таблиці Excel

 

A

B

C

D

E

F

1

Роки

Величина експорту, млн. грн.

Обсяг виробництва, млн. грн. (x1)

Оборотні фонди, млн. грн. (x2)

кількість працюючих в сфері експорту (x3)

собівартість експортної продукції (млн.грн) (x4)

2

2002

51,9

101,4

146

131

20,85

3

2003

55,6

106,1

157

154

26,57

4

2004

62,8

112,5

184

165

32,49

5

2005

68,3

119,7

202

184

41,46

6

 

 

 

 

 

 

7

 

 

x1

x2

x3

x4

8

 

y

0,99684

0,99933

0,97074

0,99047

9

 

x1

 

0,99362

0,98115

0,998282

10

 

x2

 

 

0,96171

0,985414

11

 

x3

 

 

 

0,984595

12

 

 

 

 

 

 

13

 

a4

a3

a2

a1

a0

14

 

-0,0003

0,02621

0,22408

0,13488

2,079959

Для знаходження коефіцієнтів кореляції залежності х1 від х2, х3, х4 необхідно активізувати клітинку D9, а далі все залишається без змін, крім в Масив 1 записується (C2:C5), в Масив 2 – (D2:D5). Повинна бути така формула =КОРРЕЛ($C$2:$C$5; D2:D5). Копіювати формулу необхідно з клітинки D9 до F9.

Для знаходження коефіцієнтів кореляції залежності х2 від х3, х4 необхідно активізувати клітинку E10, а далі все залишається без змін.

Аналогічно знаходиться коефіцієнт кореляції залежності х3 від х4.активізується клітинка F11 та записується формула = КОРРЕЛ(E2:E5; F2:F5).

Регресивні коефіцієнти знаходяться через використання функції ЛИНЕЙН, що знаходиться в Статистичних. Необхідно виділити діапазон (B14:F14) та на панелі Стандартна натиснути клавішу Вставка функції, потім вибрати в Статистичних функцію ЛИНЕЙН. В діалоговому вікні, що відкрилося в строчці „Изв.знач.У” необхідно записати діапазон (B2:B5), а в „Изв.знач.Х” – (B2:F5). Щоб застосувати формулу, необхідно натиснути разом клавіші Shift Ctrl Enter

Таким чином ми отримали рівняння регресії.

Таблиця 2.1 нам показує зв’язки між факторами і їх вплив на результативний показник. Тож можна зробити висновок, що всі аналізовані фактори суттєво впливають на величину експорту, що свідчить про правильність обрання факторів впливу. Найбільше на величину експорту впливає собівартість експортованої продукції та обсяги виробництва. Ця інформація дає змогу сказати, що підприємству для підвищення конкурентоспроможності своїх товарів слід зменшити собівартість продукції, що експортується. Знизити собівартість продукції можна в результаті оптимального планування виготовлення. Сюди можна віднести оптимальне завантаження виробничих цехів, фахівців, оптимальне використання ресурсів.

Наступний етап аналізу – розрахунок коефіцієнтів регресії.

Після розрахунку коефіцієнтів регресії складаємо рівняння регресії, що ширше дасть зрозуміти зв’язки між показниками, які досліджуються:

Ух = 2,079 + 0,134х1 + 0,224х2 + 0,026х3 – 0,0003х4

Рівняння показує, що вплив неврахованих факторів не значний – 2,079. Це вказує на те, що підбір факторів які впливають на ефективність експорту був зроблений правильним чином.

Тому, роблячи загальний висновок можна сказати, що розроблена стратегія досить успішна підприємство має всі шанси для виходу на ринок Лівану і заволодіння ним в галузі авіа комплектуючих.

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Ефективність діяльності вітчизняних підприємств в умовах ринкової економіки та на межі вступу України до світової організації торгівлі визначається впливом багатьох факторів. Вибір стратегії зовнішньоекономічної діяльності підприємства надзвичайно складний процес, що потребує багатьох аналізів як самого підприємства так і зовнішнього середовища. Тому у роботі розглянуто ряд важливих питань. Було розглянуто теоретико-методичні засади стратегічного планування в зовнішньоекономічній діяльності, а саме: з’ясування місця та ролі розробки та вибору стратегії в системі зовнішньоекономічних зв’язків підприємств. Розробка стратегії для виходу на ринки різних країн об’єктивно не має ніяких обмежень, але при її розробці потрібно враховувати політичну орієнтацію країни та зовнішньоторговельну політику. Стратегія є однією з найважливіших складових в структурі зовнішньоекономічних зв’язків.

Розробка стратегії неможлива без визначення місії підприємства. Місія підприємства повинна формуватись на основі визначення її місця на ринку; інакше кажучи, її генеральна ціль – виробництво окремих видів продукції і надання послуг, які орієнтуються на окремих споживачів. Виходячи з цього, можна сказати, що вихід на зовнішні ринки має на увазі деякі зміни в місії, які зв’язані перш за все з розширенням чи зміною кола споживачів продукції, що виробляться. Оскільки місія і цілі служать орієнтиром для всіх наступних етапів розробки стратегії, вибір їх є першим і найвідповідальнішим рішенням при стратегічному плануванні, результатом якого є визначені обмеження відповідно до напрямків діяльності підприємства, пов'язані з аналізом альтернатив.

Під час розробки стратегії багато підприємств часто використовують аналіз портфеля бізнесів фірми (портфельний аналіз). Аналіз портфеля бізнесів є одним із найважливіших ін­струментів стратегічного планування. За допомогою аналізу портфеля бізнесів можуть бути збалансовані такі найважливіші фактори бізнесу, як ризик, надходження грошей, відновлення і відмирання окремих ви­дів діяльності організації.

Для виходу на зовнішні ринки підприємство має бути рентабельним та високоефективним, таким є державне підприємство завод 410 Цивільної авіації. Загалом підприємство є рентабельним , платоспроможним і ліквідним, що займається виготовленням авіадвигунів, ремонтом та модернізацією літаків різних типів. Підприємство існує і успішно працює на протязі 58 років. Більшість своєї продукції завод експортує в країни СНД і Східної Азії. Усього експорт товарної продукції склав 25 906 тис. грн. або 48,1 % загального обсягу товарної продукції, що на 7,2 % менше, ніж за 2004 р.

Завод планує вийти на новий закордонний ринок, а саме ринок Лівану, для розширення каналів збуту та збільшення прибутку. Тому нам потрібно розрахувати чи буде експорт у цю країну економічно доцільний та ефективний. Для цього було застосовано кореляційно-регресійний аналіз. У результаті розрахунків було виявлено ряд факторів, які впливають на ефективність експорту. Найбільше на ефективність експорту впливає собівартість.

Тому в процесі планування зовнішньоекономічної стратегії виходу на ринок Лівану, потрібно буде звернути найбільшу увагу на те, щоб собівартість продукції при здійсненні зовнішньоторгівельних операцій не збільшувалась.

Кожне вітчизняне підприємство, яке планує розширити канали збуту своєї продукції на закордонних ринках, повинно дотримуватися розробленої ним стратегії. На сьогоднішній день всі підприємства розробляють стратегії розвитку, виходу на нові ринки, тому що це полегшує їм їхнє функціонування. Отже вибір стратегії зовнішньоекономічної діяльності підприємства є дуже важливим етапом для його розвитку.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Конституція України, прийнята на VII пленарному засіданні ВРУ 26 червня 1996р.

  2. Закон України " Про зовнішньоекономічну діяльність "//Відомості Верховної Ради Української РСР.-1991 .-№ 29.

  3. Багрова І.В. Зовнішньоекономічна діяльність підприємств: Підручник. / І.В. Багрова, Н.І. Редіна, В.Є Власик, О.О.Гетьман. - К.: ЦНЛ, 2004.- 580с.

  4. Бутинець Ф.Ф. Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності. Підручник для студентів вищих навчальних закладів; За ред. проф.Ф.Ф.Бутинця; 2-е вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП „Рута”, 2001.- 544 с.

  5. Буренин В. Организация й управление внешнеэкономическими связями.- М.,1992.- 324с.

  6. Василенко В.А., Ткаченко Т.І. Стратегічне управління. Навчальний посібник. – К.: ЦУЛ, 2003.- 396 с.

  7. Внешнеторговые сделки/Составитель И.С. Гринько. – Сумы: Фирма «Реал», 1994. – 464с.: ил.

  8. Гаврилова Т.В. Международная економика. Учебное пособие. –М.:Издательство „Приор”, Новосибирск: ООО „Издательство ЮКЄА, 1999. -136с.

  9. Гаркавенко С.С. Маркетинг. Підручник. – Київ: Лібра 2004. 712 с.

  10. Герчикова И.Н. Маркетинг и международное коммерческое дело. - М.: Внешнеторгиздат. 1990.

  11. Г.М. Дроздова. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності підприємства: Навчальний посібник. - Київ: ЦУЛ, 2002. - 172 с

  12. Економіка підприємства: Підручник/ За заг.ред. С.Ф.Покропивного. - Вид.2-ге,перероб. та доп.-К.:КНЕУ,2000.-528с.

  13. Эткинсон Дж., Уилсон Й. Стратегический маркетинг: ситуации, примеры: Учеб. пособие / Пер. с англ. под ред. проф. Ю.А. Цыпкина. - М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. - 471 с.

  14. Зовнішньоекономічна діяльність підприємств: Підручник для вузів /І.В. Багрова, Н.І. Редіна, В.Є. Власик, О.О. Гетьман; За ред. д-ра екон. наук, проф. І.В. Багрової. – Київ, Центр навчальної літератури, 2004. -580с.

  15. Козак Ю.Г. Зовнішньоекономічна діяльність підприємств: Навчальний посібник; 2-ге вид., перероб. та доп. – Київ: Центр навчальної літератури, 2006. – 792 с.

16. Козик В.В. Зовнішньоекономічні операції і контракти: Навч. Посіб. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 608 с.

17. Кириченко О.А. Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності: Навч.

посіб. -3-тє вид., перероб. і доп. -К.: Знання-Прес,2002. – 384с.

18. Куденко Н.В. Стратегічний маркетинг: Навч. посібник. - К.: КНЕУ, 1998. - 152 с

19. Миклашевская Н.А., Холопов А.В. Международная экономика: Учебник / Под общ. ред. д.э.н., проф. А.В. Сидоровича; МГУ им. М.В. Ломоносова. -2-е изд., доп. –М.: Издательство «Дело и Сервис», 2000. -304с.

20. Міщенко А.П. Стратегічне управління: Навч. Посіб. – Київ „Центр

навчальної літератури”, 2004. – 336 с.

21. Мазаракі А.А Міжнародний маркетинг: Підручник / За ред. А.А.

Мазаракі. – К.: держ. торг. – екон. ун – т, 2000. – 306 с.

22. Міжнародні економічні відносини. Сучасні міжнародні економічні відносини. /А.С.Філіпенко, І.В.Бураковський, В.С.Будкін,-К.,1992

23. Новошинська Л.В. Міжнародний маркетинг: Навчальний посібник. –

Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 176 с.

24. Овчинников Г.П. Международная экономика: Учебное пособие. –СПб.:

Изд-во Михайлова В.А., 2000. -384с.

25. Осовська Г.В. Основи менеджменту: Навч. Посібник для студенів вищих навчальних заклаів. – К.: „Кондор”, 2003 – 556 с.

26. Ортинська В.В. Значення узагальнюючого аналізу при визначенню стратегії маркетингу // Фінанси України - 1998. - №8. - с. 42-49.

27. Пастухова В. Стратегическое планирование на предприятии // Экономика Украины - 2000. - №11. с. 36-42.

28. Попов С.Г. Внешнеэкономическая деятельность фирмы. Особенности

менеджмента и маркетинга.: Уч. пособие.- М.: „Ось-89”,2001г. -368с

29. Рокоча В.В. Міжнародна економіка: Навч. посібник.: у 2-х кн,- К.: Таксон 2000. Кн.І. Міжнародна торгівля: теорія та політика. - 320с

30. Румянцев А.П., Міжнародна торгівля: Навчальний посібник. – К.:Центр

навчальної літератури, 2004. – 376 с.

31. Смитиенко Б.М., Поспелов В.К., "Внешнезкономичская деятельность", - М.: Мастерство - 2002, 304 с.

32. Технологічна схема виробництва.

33. Циганкова Т.М., Петрашко Л.П., Кальченко Т.В. Міжнародна торгівля:

Навч. посібник. - К.: КНЕУ,2001. - 488 с.

34. Філіпенко А.С. та ін. "Міжнародні економічні відносини. Система

регулювання міжнародних економічних відносин" К – 1994

35. Шершньова З. Є., Оборська С. В. Стратегічне управління: Навч. Посібник. - К.: КНЕУ, 1999.

36. Ющенко В. Фінансова підтримка розвитку малого та середнього бізнесу в Україні // Вісник НБУ. -1999. -квітень.