Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_filosofiya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
253.29 Кб
Скачать

3. Розкрийте структуру філософії як системи знань

Філософія має складну структуру, оскільки поєднує в собі цілий ряд розділів. Основні розділи філософії:

  • онтологія (вивчає проблему існування всьго,тобто вчення про буття, рівнозначно метафізиці вивчає вищі, неприступні органам чуття, лише передбачувані початки всього існуючого, обов’язкові для всіх наук. Вона виступає в тісному зв'язку з природничо науковим і гуманітарним знанням. Онтологія виступає як система умоглядних загальних визначень буття. Проблему буття тісним чином пов'язують з науковим і життєвим (екзистенціальним) досвідом, з межами і можливостями пізнання дійсності.)

  • гносеологія ( розглядає проблеми пізнання людиною світу, важлива частина філософської теорії, вчення про здатність людини пізнати дійсність, про джерела, форми і методи пізнання, про істину і шляхи її досягнення. Термін ввів Кант. Матеріалістична гносеологія. виходить з визнання об'єктивності зовнішнього світу і можливості його пізнання. Ідеалістична гносеол. або затверджує, що пізнання є віддзеркаленням містичної ідеї, або вважає, що мир створюється в процесі сприйняття, оскільки предмети суть “комплекси відчуттів”, або у принципі заперечує можливість пізнання миру)

  • методологія (розробляє і вивчає методи, за допомогою яких можна отримати знання, осмислити світ)

  • діалектика (вивчає шляхи і напрямки розвитку, наука про самі загальні закони розвитку природи, суспільства і мислення)

  • праксеологія (вчення про духовно-практичну діяльність людини)

  • аксеологія (розділ філософії, присвячений вченню про цінності. Перетворюючи оточуючий світ, люди створюють досвідчений. і духовн. цінності. Серед них виробничо-побутова техніка, здоров'я, сім'я, етичні норми, художні твори. У контакті з ними проходить життя індивіда і для нього не байдуже, який круг цінностей буде орієнтиром і мотивом в його житті. Особливе значення як цінності мали істина, добро і краса.)

  • логіка (розглядає закономірності правильного мислення)

  • антропологія (вчення про сутність людини)

  • соціологія (вчення про сутність та розвиток суспільства, про закономірності і рушійні сили розвитку людства. Від загальної соц. відділилися такі науки : етика, політологія, релігієзна-вство)

  • етика (філософська теорія моралі)

  • естетика (вчення про прекрасне, про естетичне відношення людини до світу та мистецтво)

  • філософія релігії (вчення про сутність та природу релігії)

4. Багатоманітність форм і способів буття філософії

Багатоманітність буття ф. проявляється як в різних типах філософування, так і в певних рівнях організації філософського знання за ступенем його узагальнення і спорідненості. Буття філософії є невід'ємним від буття культури, від усього людського буття загалом. Питання про національну своєрідність філософії показали, що філософські ідеї виникають і стверджуються в органічному зв'язку з найдоглибнішими шарами людського буття. Вони породжуються практичними життєвими ситуаціями й релігійними дискусіями, політичною боротьбою й зіткненням художньо-естетичних смаків та вподобань. Вони повертаються в соціально-культурне буття через Систему освіти й мистецтво, через політичні програми й релігійні повчання. Отже, жива філософська думка неминуче виходить за межі суто професійного філософського знання й проймає собою всі ланки культурного життя суспільства.Повнота життя виявляється як повнота й багатовимірність знання, а життєствердна стихія творчості - як відкритість і неупередженість думки, як одвічне поривання до відшукування й ствердження істини. Власне, це те, що Піфагор, Сократ, Платон і багато інших називали мудрістю. Тому відповідний спосіб буття філософії називають софійним. Філософське знання для них - це передусім універсальний засіб самовизначення й самопіднесення людини.Філософія епістемного типу відіграє в культурі упорядко­вуючу, організуючу роль. Вона здійснює раціонально-логічну обробку й розгортання філософських ідей, породжених твор­чим натиском софійного мислення. Існують такірівні організації філософського знання: філ.ідея-це є певне поєднання одним смислом деякого шерегу понять,філ.вчення-поступове тлумачення ідей,ф.школа –спільність декількох філ.вчень,ф.течія-спільність ідейного джерела і способу його розгортання, ф.напрямок-певна смислова єдність у філософіх, яка передбачає спільність деяких принципів світорозуміння

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]