Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право инт собст экзамен ответыэ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
129.94 Кб
Скачать

60. Стаття 484. Права суб'єктів інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію

Автор раціоналізаторської пропозиції має право на добросовісне заохочення від юридичної особи, якій ця пропозиція подана. Юридична особа, яка визнала пропозицію раціоналізаторською, має право на використання цієї пропозиції у будь-якому обсязі. 1-2. Автор рацпропозиції має право на добросовісну зацікавленість від юридичної осо­би, якій ця пропозиція була подана. Юридична особа, яка визнала пропозицію раціоналіза­торською, має право на використання цієї пропозиції в будь-якому обсязі. Автори рацпропозицій мають особисті немайнові та майнові права. До особистих не-майнових відносяться: право авторства; право на авторське ім'я; право на участь у роботах із впровадження пропозиції. До майнових прав авторів рацпропозицій відносяться: право на одержання винагороди та право на користування існуючими нормами і розцінками про­тягом певного строку. Автор рацпропозиції має право на винагороду, яку йому повинна виплатити юридич­на особа, якій була подана заявка. Відповідно до п. 9 Інструкції про порядок виплати винагороди за відкриття, винаходи і раціоналізаторські пропозиції, затвердженої поста­новою Держкомітету у справах винаходів і відкриттів Ради Міністрів СРСР від 15 січня 1974 р. винагороду авторам на підприємстві виплачують на підставі свідоцтва про раці­оналізаторську пропозицію; акта використання пропозиції чи іншого рівнозначного до­кумента, що підтверджує факт використання пропозиції та дату початку її використання; розрахунку економії (доходу) від використання раціоналізаторської пропозиції та угоди співавторів. Згідно з п. 53 Тимчасового положення про правову охорону об'єктів промислової влас­ності та раціоналізаторських пропозицій в країні, затвердженого Указом Президента Укра­їни від 18 вересня 1992 р. за № 479, право на винагороду має автор (співавтори) раціоналі­заторської пропозиції, на яку видано свідоцтво, протягом 2 років від дати початку викорис­тання її на підприємстві, що видало свідоцтво. Розмір винагороди визначають умови договору між автором і підприємством. Якщо ви­користання рацпропозиції дає певний економічний ефект, то підприємство, де вона засто­совується, складає розрахунок ефективності на рік. У разі, якщо використання рацпропо­зиції не дає економічного ефекту, але створює позитивний результат, винагорода виплачу­ється у розмірі, визначена в залежності від дійсної цінності такого використання з враху­ванням досягнутого позитивного ефекту і обсягу використання. Винагорода виплачується автору у відповідності з договором, але не пізніше 3-х місяців після закінчення кожного року використання рацпропозиції.

61. ст..484 ЦК Раціоналізаторською є визнана юридичною особою пропозиція, яка містить технологічне (технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльності. (Визначення, наведене у редакції нового Цивільного кодексу України). Отже, раціоналізаторською пропозицією визнається не лише технічне рішення, яке є новим і корисним для підприємства і передбачає зміну конструкції виробів, технології виробництва і застосовуваної техніки, складу матеріалу, як це було раніше, але і будь-яке організаційне рішення. Під цим варто розуміти не тільки удосконалення і модернізацію, але й створення нових конструкцій виробів, застосовуваної техніки, матеріалів, технології та організації виробництва. З нового визначення випливає, що пропозиції, які дають можливість підвищити продуктивність праці, більш ефективно використовувати обладнання, енергію, матеріали тощо шляхом організаційно-виробничих новацій, також може бути кваліфіковано як раціоналізаторські. Пропозиція визнається новою для підприємства, якщо до дати подачі заяви за установленою формою вона відповідала таким умовам — (Рис. 5.5). Якщо ж пропозиція, хоча і запозичена з інформаційних або інших джерел, але конструктивно, технологічно або організаційно розроблена відповідно до конкретних умов підприємства, то вона має творчий характер і тому на загальних підставах може бути визнаною раціоналізаторською. Пропозиція визнається корисною, якщо її використання на підприємстві за умов, що існують або мають бути створеними відповідно до затверджених планів, дасть змогу одержати економічний, технічний або інший позитивний ефект. Стаття 484. Права суб'єктів права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію 1. Автор раціоналізаторської пропозиції має право на добросовісне заохочення від юридичної особи, якій ця пропозиція подана. 2. Юридична особа, яка визнала пропозицію раціоналізаторською, має право на використання цієї пропозиції у будь-якому обсязі.

1. Автор раціоналізаторської пропозиції має право на винагороду, яку виплачує юридична особа, якій було подано цю пропозицію. Розмір винагороди визначається відповідно до Тимчасового положення про правову охорону об'єктів промислової власності і раціоналізаторських пропозицій, затвердженого Указом Президента України від 18 вересня 1992 р. Якщо використання раціоналізаторської пропозиції дає певний економічний ефект, то юридична особа, яка застосовує цю пропозицію, складає розрахунок річної ефективності. У випадку, коли використання раціоналізаторської пропозиції не дає економічного ефекту, але створює інший позитивний результат, винагорода виплачується в розмірі, визначеному залежно від дійсної цінності такого використання з урахуванням досягнутого позитивного ефекту й обсягу використання. Право на отримання винагороди автор раціоналізаторської пропозиції має протягом двох років від дати початку її використання юридичною особою, яка видала автору посвідчення на раціоналізаторську пропозицію. Розмір винагороди визначається умовами договору між автором може бути менше: — 10 відсотків доходу, одержуваного щорічно юридичною раціоналізаторської пропозиції; — 2 відсотків від частки собівартості продукції (робіт і раціоналізаторську пропозицію, корисний ефект від якої не впливає на одержання доходу. Винагорода сплачується автору відповідно до договору, але не пізніше 3 місяців після закінчення кожного року використання раціоналізаторської пропозиції. 2. Раціоналізаторська пропозиція може використовуватися юридичною особою, яка її визнала як таку, у будь-якому обсязі. Це позначає що, юридична особа може використовувати раціоналізаторську пропозицію не в повному обсязі, а тільки частину рішення автора.