Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FO2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

15. Облік розрахунків за страхуванням

Усі бюджетні установи, зокрема органи ДПС, які використовують працю найманих робітників, є платниками збору на обов’язкове соціальне страхуванн і збору на обов’язкове пенсійне страхування.

Об’єктом оподаткування є фактичні витрати на оплату праці працівників, які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати, а також інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

До нарахувань на ФОП належать:збір до Пенсійного фонду;збір на загальнообов’язкове державне соц.. страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням і похованням;збір на загальнообов’язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття;збір на загальнообов’язкове державне соц. страхування від нещасного випадку на виробництві.

Облік розрахунків зі страхування ведеться на рах. 65 “Розрахунки за страхуванням”.

По Кт цього рах. відображаються нараховані зобов’язання за страхуванням, а також одержані від органів страхування кошти, по Дт – погашення заборгованості та витрачання коштів страхування на підприємстві.

Рахунок 65 “Розрахунки за страхуванням” має такі субрахунки:651 “Розрахунки за пенсійним забезпеченням”· 652 “Розрахунки за соціальним страхуванням”;· 653 “Розрахунки за страхуванням на випадок безробіття”; 654 “Розрахунки з інших видів страхування”.

16.Облік інших поточних зобовязань

Облік інших поточних зобов’язань ведеться на рах. 68 «Розрахунки за іншими операціями», має такі субрахунки:

681      «Розрахунки за авансами одержаними» — призначений для обліку одержаних авансів для поставки матеріальних цінностей або для виконання робіт, надання послуг;

682      «Внутрішні розрахунки» — призначений для всіх видів поточних розрахунків з дочірніми підприємствами;

683      «Внутрішньогосподарські розрахунки» — призначений для обліку внутрішньогосподарських розрахунків з виробничими одиницями і господарствами, виділеними на окремий баланс;

684      «Розрахунки за нарахованими відсотками» — призначений для обліку нарахованих відсотків за:1)         використання коштів або товарів (робіт, послуг), отриманих в кредит;

2)  використання майна, отриманого в користування (орендні, лізингові операції ); 3)         іншими операціями;

685      «Розрахунки з іншими кредиторами»

Аналітичний облік інших поточних зобов’язань ведеться окремо за підприємствами, організаціями, установами та фізичними особами, з якими здійснюються розрахунки.

Кореспонденція рахунків:        

1          Отримано аванс від покупця на поточний рахунок       311 «Поточні рахунки в національній валюті»            681 «Розрахунки за авансами одержаними»

2          Відображено погашення заборгованості  681     «Розрахунки     за авансами одержаними» 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями»

3          Одержано виробничі запаси від дочірніх підприємств  20 «Виробничі запаси»        682 «Внутрішні розрахунки»

4          Погашено короткострокову позику дочірнім підприємством в рахунок поточних взаєморозрахунків            60 «Короткострокові позики»        682 «Внутрішні розрахунки»

5         Нараховано відсотки за використання кредиту  951 «Відсотки за кредит»    684 «Розрахунки за нарахованими відсотками»

6         Погашено заборгованість за нараховані відсотки коштами з поточного рахунка       684 «Розрахунки за нарахованими     відсотками»      311 «Поточні рахунки в банках в національній валюті»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]