Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
72.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
145.41 Кб
Скачать

84.Освідчення :поняття види, проц порядок провед

це слідча дія, яка полягає в огляді обвинуваченого, підозрюваного, потерпілого, свідка з метою виявлення на його телі і засвідчення в матеріалах справи особливих прикмет або слідів злочину.Ст 193 закріплює 2 види:слідча дія, яку проводить слідчий ; медицинське , яке проводить суд-мед експерт чи врач.При необхідності виявити або засвідчити наявність у обвинуваченого підозрюваного або у потерпілого чи свідка особливих прикмет слідчий виносить про це постанову і проводить освідування. Якщо необхідно провести судово-медичне освідування обвинуваченого , потерпілого, підозрбваого чи свідка, то таке освідування за вказівкою слідчого проводить судово-медичний експерт або лікра. Слідчий не вправі бути присутнім при освідуванні особи іншої статі, коли це зв’язане з необхідністю оголювати особу, що підлягає освідуанню.При освідуванні не допускається дії , які принижують гідність освідування особи або небезпечні для її здоровя. Про результати , проведеного слідчим, складається протокол, який підписується слідчий та освідуваний. При судово-мед складають акт, а коли освідування проводить лікар , він видає довідку.

85.Відвторення обстановки і обставин події : умови і порядок проведеня.

це слідча дія, яка проводиться з метою перевірки і уточнення результатів допиту свідка, потерпілого, підозрюваного або звинуваченого або динних, отриманих при проведенні огляду і інших слідчих діях.Діляться на два види 1) слідчий експеримент 2) перевірка показаний на місці. Слідчий може виїхати на місце і в присутності понятих, а в необхідних випадках з участю спеціаліста, свідка, потерпілого і підозрюваного або обвинуваченого відтворити обстановку і умови, в яких ті чи інші події могли відбуватися в дійсності. Виконання цих дій допускається при умові, коли вони не принижують гідності осіб, що беруть у ни участь і не є небезпечними для їх здоровя. В необхідних випадках слідчий проводить вимірювання, складає план та креслення , а також проводит фотографування. Про проведення всіх зазначених дій складається протокл, який підписують особи, що брали участь поняті слідчий. В протоколі зазначються підстави для проведення дій, описують все що було виявлено, в тій послідовності, в якій це відбувалося , і в тому саму вигляді якому спостерігалося при проведенні дій.Додають до протоколу схеми , фотознімки, плани документи. В залежності від способів фіксації – основний – протокол, неонсонвий схеми …фото.

86.Призначення та проведення експертизи. Випадки обов’язкового призначення експертизи.Види Екс.

це слідча дія, що полягає в дослідженні за дорученням слідчого доказів, яке проводиться особами, знаннями, що володіють, в певної області, і завершується висновком по спеціальних питаннях.Призначається у випадках , коли для вирішення певних питань при провадженні в справі потрібні науков , технічні або інші спеціальні знання. Як експерт може бути викликана будь-яка особа що має відповідні знання.експерт дає висновок від свого імені і несе за це відповідальність. У разі необхідності – можуть брати участь декілька експертів, не дійшли спільного висновку – кожен дає висновок окремо. Експертиза обов’язковою- 1)для встановлення причини смерті 2) тяжкості і характеру тілесних ушкоджень 3) для визначення психічного стану підозрюваного обвинуваченого при наявності в справі даних, які викликають сумнів щодо його осудності 4) для встановлення статевої зрілості потерпілої 5) для встановлення віку підозрюваного або обвинуваченого, якшо це має значення для вирішення питяння про його крим відповідальність. При необхідності проведення експертизи – постанова слідчого в якій вказує підстави для проведення експертизи.Коли експертиза проводиться не в експортній установі , слідчий вручає особі копію постанови.В експертній установі- експерт зазначає у ступній частині висновку , що він попереджений про крим відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку, і підписується.Проведення екп. В ЕУ:Одержавши постанову про призначення експертизи , керівник ЕУ доручає проведення експ. Одному або декільком експертам. Вони дають висновок відо свого імені і несуть за нього особисту відповідальність. Права обвинуваченого: 1)відвід експертові 2) просити про призначення експерта з числа вказаних осіб 3)просити про постановку перед експ додаткових питань , 4) давати пояснення експертові 5) пред’являти додаткові документи 6)ознайомлюватися з матеріалами експертизи і сивновком 7) заявляти клопотання про призначеня нової додаткової експер.Види::

Первинна, додаткова, повторна, комісійна, комплексна. Додаткову експертизу призначають у разі неповної чи недостатньо ясної первинної експертизи . Повторну експертизу проводять у разі необґрунтованості висновку, якщо є сумніви у його правильності. Комісійну експертизу проводять кілька експертів однієї спеціальності. Прикладом є проведення судово-психіатричної експертизи, яку відповідно до нормативних актів Міністерства охорони здоров’я здійснюють комісійно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]