Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні матеріали з діагностичної практики (с...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
318.98 Кб
Скачать

Оцінка результатів завдань графічної частини тесту

Завдання 1.

1бал. Намальована фігура повинна мати голову, тулуб і кінцівки. Голова з'єднана з тулубом і не повинна бути більше за нього. На голові повинно бути волосся (можливо воно під капелюхом чи шапкою) і вуха, на обличчіочі, ніс і рот. Руки закінчуються п'ятипалою кистю. Ступні внизу відігнуті. Фігура має чоловічий одяг і зображена синтетичним (контурним) способом (малюється відразу ,як єдине, а не складається з окремих закінчених частин), при якому всю фігуру можна обвести одним контуром, не відриваючи олівця від паперу. На малюнку видно, що руки і ноги немовби «ростуть» з тулуба, а не прикріплені до нього. На відміну від синтетичного більш примітивний аналітичний спосіб малювання припускає зображення окремо кожної зі складових частин фігури. Так, наприклад, спочатку малюється тулуб, а потім до нього «прикріплюються» руки і ноги. Фігура замальовується подвійною лінією (є об'ємною).

  1. бали. Всі вимоги (крім використання синтетичного способу малювання) виконуються на одиницю. Відсутність трьох деталей (шия, волосся, один палець руки, але не частина обличчя) можна не враховувати, якщо фігура намальована синтетичним способом.

  2. бали. Фігура повинна мати голову, тулуб і кінцівки. Руки і ноги намальовані двома лініями (об'ємні). Допускається відсутність шиї, волосся, вух, пальців і ступнів, одягу.

  3. бали. Примітивний малюнок з головою і тулубом. Кінцівки(достатньо однієї пари) намальовані однією лінією кожна.

  4. балів. Відсутнє чітке зображення тулуба («головоломка» чи перевага «головоломки»), обох чи пари кінцівок. Карлючки.

Завдання 2

  1. бал. Зразок цілком скопійований. Літери перевищують розмір літер зразка не більше ніж у два рази. Перша буква по висоті відповідає прописній. Букви чітко зв'язані у два слова. Скопійована фраза відхиляється від горизонтальної лінії не більше ніж на 30 градусів.

  2. бали. Зразок скопійований розбірливо. Розмір букв і дотримання горизонтальної лінії не враховується.

  3. бали. Явна розбивка напису на дві частини. Можна зрозуміти хоча б чотири букви зразка.

  4. бали. Зі зразком збігаються хоча б дві букви. Відтворений зразок усе ще створює рядок напису.

  5. балів. Карлючки.

Завдання 3.

  1. бал. Майже повне копіювання зразка. Допускається незначне відхилення однієї крапки від рядка чи стовпчика. Зменшення зразка припустимо, а збільшення не повинне бути більш, ніж удвічі. Малюнок рівнозначний зразку.

  2. бали. Число і розташування крапок повинні відповідати зразку, можна не враховувати відхилення не більше трьох крапок на половину ширини зазору між рядком чи стовпчиком.

  3. бали. Малюнок у цілому відповідає зразку, не перевищуючи його по ширині і висоті більш, ніж удвічі. Число крапок може не відповідати зразку, але їх не повинно бути більше 20 і менше 7. Допускається будь-яке розгорнення навіть на 180 градусів.

  4. бали. Контур малюнка не відповідає зразку, але все ж таки складається з крапок. Розміри зразка і число крапок не враховуються. Інші форми (наприклад, лінії) не припустимі.

  5. балів. Карлючки.

Оцінка результатів тестування

Якщо піддослідний по всіх завданнях тесту Керна-Йєрасека набрав 36 балів, то, як правило, він є готовим до шкільного навчання.

Діти, що набрали 79 балів (якщо ці бали рівномірно розділяються між усіма завданнями), мають середній рівень розвитку.

Якщо ж у сумарний бал входять дуже низькі оцінки (наприклад, бал 9 складається з оцінок 2 за перше завдання, 3за друге і 4за третє), то краще провести індивідуальне обстеження, щоб точніше уявляти собі особливості розвитку дитини.

І, звичайно ж, треба додатково обстежувати дітей, що одержали 1015 балів (1011 балівнижня границя середнього розвитку, 1215 баліврозвиток нижче норми).

Тест Керна-Йєрасека призначений в основному для дослідження інтелектуальної сфери, але на основі першого завдання (малювання чоловічої фігури по пам'яті) можна одержати деяку непряму інформацію про особистісні особливості дитини.

При інтерпретації цього тесту враховуються місце розташування чоловічої фігури на листі, її розмір, якість лінії малюнка (жирні, утиснені, тонкі, багаторазове обведення однієї лінії), розмір ін. Частин тіла, його диспропорція, відсутність яких-небудь частин тіла чи деяких рис обличчя, промальовування очей. Враховується також місце, що відводиться у малюнку кожній з основних частин тіла, наприклад голові, рисам обличчя, волоссю, шиї, плечам, грудям, торсу, стегнам і кінцівкам. Якщо, наприклад, дитина не малює пальців рук чи малює занадто довгі руки, то варто вивчити її особливості спілкування (рекомендуємо психологу використати перспективні тематичні малюнки «Я і моя сім'я», «Я і мої друзі», «Я, мама і дитсадок», а також тест САТтест дитячої апперцепціїфігури тварин). Коли всі лінії малюнка жирні, багато разів обведені, потрібно обстежити її на предмет тривожності (за допомогою, наприклад, тесту В.Амен, Р.Темл, М.Дорки). Розмір зображеної фігури і розташування її на листку паперу (у центрі, у куті) дають підставу припустити про ті чи інші особливості самооцінки.

Але необхідно пам'ятати, що вся ця непряма інформація про особистісні особливості дитини не повинна прийматися як її характеристика. Вона повинна стати лише орієнтиром при індивідуальному обстеженні психологом. Не виключено, що при більш уважному вивченні випробовуваного будуть відкинуті припущення про його особистісні особливості, що виникли на підставі інтерпретації малюнка.

Після того, як субтести виконані, психолог збирає бланки і проводить аналіз та первинне групування за результатами тестування. Відбираючи дітей з дуже слабким, слабким, середнім і високим рівнем готовності до шкільного навчання.

Як зазначалося вище, отримані результати здебільшого характеризують дитину з боку загального психічного розвитку: розвитку моторики, уміння виконувати задані зразки, описують довільність психічної діяльності. Що ж стосується розвитку соціальних якостей, пов'язаних із загальною поінформованістю, розвитком мислительних операцій, то ці властивості досить чітко діагностуються за допомогою другої вербальної частини ‑ опитувальника Я.Йєрасека.

Додаток 10. Опитувальник орієнтованого тесту шкільної зрілості Ярослава Йєрасека

1. Яка тварина більшекінь чи собака?

кінь = 0 балів;

неправильна відповідь = 5 балів

2. Ранком ви снідаєте, а вдень ...

Обідаємо = 4 бала.

Ми їмо суп, м'ясо = 0 балів.

Вечеряємо, спимо й інші помилкові відповіді = 3 бали.

3. Вдень світло, а вночі....

Темно = 0 балів,

Неправильна відповідь = 4 бали.

4. Небо блакитне, а трава...

Зелена = 0 балів,

Неправильна відповідь4 бал.

5. Черешні, груші, сливи, яблука це що?

Фрукти = 1 бал,

Неправильна відповідь = 1 бал.

6. Чому раніше, ніж пройде потяг, опускається шлагбаум?

Щоб потяг не зіштовхнувся з автомобілем.

Щоб ніхто не потрапив під потяг = 0 балів

Неправильна відповідь 1 бал.

7. Що таке Київ, Харків, Черкаси?

Міста = 1 бал

Станції = 0 балів.

Неправильна відповідь = 1 бал.

8. Котру годину показує годинник (показати на годиннику)?

Правильно названо = 4 бали.

Показані тільки чверть, ціла година, чверть і година, правильно = 3 бали.

Не знає годин = 0 балів.

9. Маленька корова ‑ це теля, маленький собакаце..., маленька ягничкаце...?.

Цуценя, ягня = 4 бали,

Тільки одна відповідь із двох = 0 балів,

Неправильна відповідь =1 бал.

10. Собака більше схожий на курку чи на кішку? Чим схожі, що в них спільного?

На кішку, тому що в неї теж чотири ноги, шерсть, хвіст, пазурі (досить одного порівняння ) = 0 балів,

На кішку (без наведених ознак порівняння) = 1 бал.

На курку = 3 бали.

11. Чому у всіх автомобілів є гальма?

Дві причини (гальмувати згори; загальмувати на повороті; зупинитися у випадку небезпеки зіткнення, взагалі зупинитися після закінчення їзди) = 1 бал,

1 причина = 0 балів,

Неправильна відповідь (наприклад, він не їхав би без гальм) = 1 бал.

12. Чим схожі між собою молоток і сокира?

Дві загальних ознаки = 3 бали (вони з дерева і заліза, у них рукоятки, це інструменти, ними можна забивати цвяхи).

1 ознака = 2 бали,

Неправильна відповідь = 0 балів.

13. Чим схожі між собою білка і кішка?

Визначення, що це тварини чи наведення двох загальних ознак ( у них по чотири лапи, хвости, вовна, вони мають лазити по деревах) = 3 бали,

1 ознака = 2 бали,

Неправильна відповідь = 0 балів.

14. Чим відрізняються цвях і гвинт? Як би ти довідався про це, якби вони лежали тут перед тобою.

У них є різні ознаки: у гвинтанарізка (різьблення, така закручена лінія навколо зарубки) = 3 бали,

Гвинт загвинчується, а цвях забивається: у гвинта ‑ гайка = 2 бали,

Неправильна відповідь = 0 балів.

15. Футбол, стрибки у висоту, теніс, плавання... це?

Спорт, фізкультура = 3 бали,

Ігри (вправи), гімнастика, змагання = 2 бали.

Неправильна відповідь = 0 балів.

16. Які ти знаєш транспортні засоби?

Три наземні транспортні засоби, літак чи корабель = 4 бали.

Тільки три наземні транспортні засоби чи повний перелік, з літаком чи з кораблем, але тільки після пояснення, що транспортні засобице те, на чому можна куди-небудь пересуватися = 2 бали,

Неправильна відповідь = 0 балів.

17. Чим відрізняється стара людина від молодої? Яка між ними різниця?

Три ознаки (сиве волосся, відсутність волосся, зморшки, вже не може так працювати, погано бачить, погано чує, частіше хворіє, скоріше вмре, ніж молодий) = 4 бали,

Одне чи два розходження = 2 бали,

Неправильна відповідь (у нього ціпок, палить і т.д.) = 0 балів.

18. Чому люди займаються спортом?

З двох причин (щоб бути здоровими, загартованими, сильними, щоб вони були рухливішими, щоб трималися прямо, щоб не були товстими, вони хочуть домогтися рекорду) = 4 бали,

Одна причина = 2 бали,

Неправильна відповідь(щоб що-небудь уміти) = 0 балів.

19. Чому це погано, коли хто-небудь ухиляється від роботи?

Інші повинні за нього працювати(чи вираження того, що внаслідок цього несе збиток хто-небудь).

Він ледачий. Мало заробляє і не може нічого купити = 2 бали.

Неправильна відповідь = 0 балів.

20.Чому на конверт потрібно приклеювати марку?

Так платять за пересилання, перевезення листа = 5 балів,

Той, другий, повинен був би сплатити штраф при отриманні листа = 2 бали.

Неправильна відповідь = 0 балів.

Після проведення опитування підраховуються результати за кількістю балів, які набрані за окремими питаннями. Кількісні результати даного завдання розподіляються за п'ятьма групами:

  • групаплюс 24 і більше;

  • групаплюс 14-23;

  • групавід 0 до 13;

  • групавід мінус 1 до мінус 10;

Діти, що набрали кількість балів від плюс 24 до плюс 13, вважаються готовими до шкільного навчання.

Додаток 11. Діагностика орієнтування в навколишньому середовищі, загального запасу знань, ставлення до школи

Інструкція:

Інформація виявляються під час бесіди з дитиною. Перед тим як починати бесіду, необхідно дати дитині можливість адаптуватися в новій для неї ситуації.

Розмовляти з дитиною треба неофіційно, довірливо. Тому питання небажано зачитувати з листа. У випадку, якщо дитина відчуває труднощі, її потрібно підбадьорити. Ні в якому разі не слід квапити дитину, лаяти її вразі невірної відповіді (чи відсутності відповіді), виявляти невдоволення.

Питання, що рекомендуються:

  1. Як тебе звуть?

  2. Скільки тобі років?

  3. Як звуть твоїх батьків?

  4. Як називається місто (село, селище), де ти живеш?

  5. Яких ти знаєш свійських тварин? Яких диких?

  6. Якої пори року на деревах з'являється листя?

  7. Що залишається на землі після дощу?

  8. Чим відрізняється день від ночі?

  9. Чи хочеш ти йти до школи?

10. Як ти вважаєш, чи гарно, цікаво буде в школі?

11. Як, на твою думку, краще вчитися: вдома з мамою чи в школі з учителькою?

Оцінка результатів:

За результатами бесіди заповняється протокол обстеження. Проти кожного питання ставиться знак « + », « ». Знак « + » ставиться при наступних відповідях:

  • Питання 14: вірна відповідь (у тому числі, якщо називаються зменшувальні імена);

  • Питання 5: названо не менше 2-х свійських і 2-х диких тварин; не названі дикі тварини замість свійських і навпаки;

  • Питання 6: «навесні», «коли зима скінчилася»;

  • Питання 7: «калюжі», «бруд», «мокрість», «вода», «сльота»;

  • Питання 8: «вдень світло», «вдень сонце, а в ночі місяць», «уночі сплять»;

  • Питання 9: позитивна відповідь;

  • Питання 10: указівки на заняття, одержання знань (відповіді в яких називаються тільки «ігри з друзями», «перерва», вказується, що «в школі не треба спати вдень», оцінюються знаком « »)

• Питання 11: перевага шкільного навчання перед домашнім.

Підсумковий рівень орієнтування в навколишньому, запасу знань визначається на основі підрахунку числа « + » з питань 18: «високий»7 8 плюсів, «середній»56 «низький»4 і менше.

Підсумковий рівень сформованості позитивного ставлення до школи визначається з питань 911: «високий»3 «плюси», «середній»2 «плюси», «низький» 1 чи жодного.

Додаток 12. Діагностика уявлень про школу, адекватних майбутній діяльності (бесіда про школу)

  1. Чи хочеш ти учитися в школі?

  2. Чи любиш ти грати в школу? Чим тебе захоплю ця гра?

  3. Чи тобі подобається школа?

4. У школі потрібно трудитися, що це значить? Як потрібно вчитися?

  1. Чим ти любиш займатися вдома?

  2. Які заняття в дитячому садку тобі подобаються більш за все?

Така бесіда проводиться наприкінці року. В основу бесіди покладені 3 групи питань:

1. Питання, що визначають:

  1. спрямованість дітей на школу (1, 2)

  2. уявлення дитини про школу і навчання (3, 4)

  3. види діяльності, яким діти віддають перевагу(5, 6)

Оцінка дитячих відповідей відбувається в такий спосіб.

До вищого рівня відносяться діти, що дали приблизно такі відповіді:

  • Так, звичайно!

  • Дуже хочу! (Радісно не вагаючись).

  • Люблю грати в школу. Мені подобається учити дітей.

  • У нас заняття, як уроки в школі. Ми завжди граємо в школу.

  • Школа подобається тим, що там учаться. Я люблю вчитися писати і вмію читати. Багато читаю.

  • Діти в школі вчаться: читають, пишуть, розв'язують задачі.

  • Я буду дуже старатися добре вчитися.

  • Усе буду робити дуже охайно, не виходити за рядочки.

  • Треба слухати, коли вихователька пояснює.

Коли виконав завдання, треба подивитися, чи правильно ти його зробив.

Наявність тих чи подібних відповідей говорить про те, що в дитини склалося уявлення про навчання як про працю; що в школі потрібно працювати, що це вимагає уважності, старанності, посидючості. Дитина це не тільки розуміє, але і готова докладати зусилля, аби реалізувати свої бажання. Подібні відповіді дають підставу передбачити налаштованість дитини на навчальну працю, в основі якої лежить її власна активність, готовність здобувати навчальні уміння. На цій базі формування умінь учіння відбувається найбільш успішно.

Приблизні відповіді дітей, віднесених до середнього рівня:

  • Подобаються красиві ляльки-школярики, які сидять за партами.

  • У школі багато всяких класів. Спортивний зал красивий.

  • Учні в школі сидять за партами, уроки готують. На перервах граються.

  • Треба робити так, як вихователька сказала.

Тут діти відповідають без тієї гарячності, що відрізняла першу групу. Якщо поговорити більш детально, то виявляється, що дитина скоріше приймає майбутню подію як неминуче. Емоційної привабливості школа для нього не містить.

Зазвичай в цих дітей немає ясного уявлення про шкільне життя і, головне, немає налаштованості на навчання. У цьому легко переконатися у відповідях на питання. Дитина перераховує зовнішні елементи шкільного життя, не забуваючи згадати про спортивні ігри. Пізнавальні інтереси, прагнення до оволодіння знаннями недостатньо сформовані.

Низький рівень складають бідні і неадекватні відповіді про школу. І їх виявляють діти, для яких майбутня навчальна діяльність не пов'язана з будь-якими вимогами до них самих. Вони малюють собі привабливі картини веселих ігор на перервах, під час екскурсій, походів. Фантазії легко несуть їх у кабінети, майстерні, класи, однак, зовсім не для того, щоб трудитися, випилювати, брати участь у самодіяльності і т.д. Зовнішня атрибутика затьмарює змістову сторону шкільного життя. У бесіді діти так описують школу:

  • Учні сидять за партами, уважно слухають учителя, що розповідає їм казки і показує картинки.

  • У школярів є ранець з книжками, у них багато картинок.

  • Учні красиво малюють у великих альбомах.

  • На перервах дуже весело, граються у різні ігри.

  • На уявленнях такого роду переважають моменти цікавості, навіть розважальності майбутнього навчання, але ніяк не його серйозності і насиченості працею.

Додаток 13. Корекційно-розвивальна програма формування готовності дітей до навчання в школі

На сьогоднішній день з'ясовано, що готовність до шкільного навчання – багатоякісне утворення, яке містить мотиваційну, соціально-психологічну, емоційну, вольову та інтелектуальну готовність дитини до навчання в школі. Досить велика кількість учнів є невстигаючими у навчанні, і річ не в складних програмах навчального матеріалу, чи занадто вимогливих вчителях, а в тому, що діти психологічно слабко підготовлені до навчання в школі. У першу чергу, проблема криється в слабкій мотивації, нерозумінні своєї нової, внутрішньої позиції школяра. Ця програма зможе допомогти дітям розвинути компоненти мотиваційної готовності і дасть змогу дитині в подальшому легко і швидко впоратись із труднощами у навчанні.

1. Гра «Інтерв'ю»

Мета: формувати у дітей вміння орієнтуватись в оточуючому світі.

Інструкція: «Діти уявіть собі, що я журналіст, який хоче взяти у вас інтерв'ю для газети чи журналу. Ви повинні уважно послухати запитання, які я буду задавати, а потім правильно і швидко на них відповісти».

Кожен з дітей відповідає на запитання, ті запитання, які діти не розуміють, треба пояснити і обговорити колективно.