Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_OPAM_vidpovidi_teoretichni.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать
  1. Вказівники на об’єкти

Вказівники можуть посилатися не тільки на змінні вбудованих типів, але і на об'єкти. Для доступу до членів класу через покажчик на об'єкт використовується оператор "->"

Як відомо, при збільшенні покажчика на одиницю він переміщається на наступний елемент того ж типу. Наприклад, цілочисельний покажчик посилатиметься на наступне ціле число. Як правило, адресна арифметика залежить від типу покажчика. (Інакше кажучи, вона залежить від типа даних, на які посилається покажчик.). Це правило торкається і покажчиків на об'єкти.

Покажчику можна привласнити адресу відкритого члена об'єкту, а потім посилатися на цей член з його допомогою.

  1. Посилання

Найважливіше застосування посилань полягає в створенні функцій, які автоматично передбачають передачу параметрів по посиланню. Аргументи передаються функції двома способами: по значенню і по посиланню. Якщо аргумент передається по значенню, функція одержує його копію. За замовчуванням в мові C++ застосовується передача аргументів по значенню, проте є дві можливості передати їх по посиланню. По-перше, можна явно передати покажчик на аргумент. По-друге, можна передати посилання на аргумент.

При передачі об'єкту як параметр функції створюється його копія. Після закінчення роботи функції викликається деструктор копії. Проте, якщо параметр викликається за допомогою посилання, копія об'єкту не створюється. Це зна­чить, що після повернення управління параметр функції не знищується і деструктор не викликається.

Функція може повертати посилання на об'єкт. Таким чином, виклик функції мо­жет стояти в лівій частині оператора присвоєння

  1. Множини

Поняття множнин в мові ПАСКАЛЬ ґрунтується на математичному уявленні про множини: це обмежена сукупність різних елементів. Для побудови конкретного множинного типу використовується, перелічуваний чи інтервальний тип даних. Тип елементів, з яких складається множина, називається базовим типом.Множинний тип описується за допомогою службових слів Set of, наприклад: type M= Set of B; Тут М – множинний тип, B – базовий тип. Приклад опису змінної множинного типу: Type M= Set of 'A'..'D'; Var MS: M;

  1. Процедури

Процедура - це частина програми, в якій виконується специфічну дію, зазвичай засноване на наборі параметрів. У заголовку процедури визначаються її ідентифікатор і набір формальних параметрів (якщо такі є).Заголовок процедури супроводжується:

розділом описів, в якому оголошуються локальні об'єкти

операторами, що знаходяться між Begin і End, які визначають, що повинно бути виконано при виклику процедури .

Ви можете використовувати директиву Interrupt, щоб оголосити процедуру обробки переривань. Замість частин оголошень і операторів, в оголошенні процедуриможуть бути присутніми директиви Forward, external або InLine.

  1. Функції

це частина програми, яка обчислює і повертає значення. Заголовок функції визначає ідентифікатор функції , формальні параметри (якщо є), і тип результату функції . Допустимі порядкові, речові, рядкові та вказівні типи результату. Функція викликається при оцінці вираження, що використовує дану функцію .

Function UpCaseStr(S : String) : String; Var I : Integer; Begin For I:=1 To Length(S) Do If (S[I]>='a') And (S[I]<='Z') Then Dec(S[I], 32); UpCaseStr:=S; End;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]