Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamen_OPAM_vidpovidi_teoretichni.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать
  1. Операції над вказівниками.

Вказівни́к— тип даних в комп'ютерних мовах програмування. Значення вказівника посилається на інше значення, що записане будь-де в пам'яті комп'ютера

Мови програмування, в яких передбачений тип вказівник, містять, як правило, дві основні операції над ними: присвоювання і розіменування. Операція присвоювання записує в значення вказівника певну адресу в пам'яті комп'ютера. Операція отримання значення, на яке посилається вказівник, називається розіменування вказівника.

  1. Списки.

Списком називається структура даних, кожен елемент якої за допомогою покажчика пов'язується з наступним елементом. З визначення випливає, що кожен елемент списку містить поле даних (Data) (воно може мати складну структуру) і поле посилання на наступний елемент (Next). Поле посилання останнього елемента має містити порожній покажчик (Nil).

  1. Вставка елемента в список.

Сформуємо список цілих чисел, упорядкований по неубиванія, тобто кожен наступний елемент списку повинен бути більше або дорівнює попередньому. Для того щоб вставити в список елемент зі значенням Digit між двома елементами, потрібно знайти ці елементи і запам'ятати їх адреси (перша адреса - у змінній px, другий - в dх), після чого встановити нові зв'язки з елементом, в якому зберігається значення Digit.

  1. Видалення елемента із списку.

За визначенням, список — це послідовність з n≥0 елементів X[1],X[2], … X[n], для якої виконується наступна умова: якщо n>0 та X[1] — перший елемент у списку, а X[n] — останній, то k-й елемент розташований між X[k-1] та X[k+1] елементами для усіх 1<k<n. З такими структурами даних виконуються наступні операції:

отримання k-го елемента списку для читання чи запису в нього нового значення;

одавання нового елемента в будь-яку позицію в списку;

видалення елемента списку;

об'єднання в одному списку двох або більше лінійних списків;

розбиття списку на два або більше фрагментів;

та багато інших, ми можемо у любий момент видаляти елемент зі свого списку, або ж додавати.

  1. Динамічні рядки символів.

Динамічні рядки є типом даних одним з розширень мови Паскаль, які найбільш використовуються. Рядковий тип узагальнює поняття символьних масивів, дозволяє динамічно змінювати довжину рядка. При використанні у виразах рядок обмежується апострофами. Кількість символів в рядку (довжина рядка) може динамічно змінюватись від 0 до 255. Для визначення рядкових даних використовується ідентифікатор STRING, за яким у квадратних дужках вказується максимальна довжина рядка. Якщо значення не вказане, то по замовченню довжина рядка встановлюється 255 байт.Приклад:

Line : string [80];

Line1 : string ;

Line2 : string [255].

  1. Пошук елемента списку

Лінійний список в інформатиці та програмуванні визначається як екземпляр абстрактного типу даних, що формалізує концепцію впорядкованої множини елементів. Наприклад, абстрактний тип даних для безтипових, змінних списків можна визначити із допомогою конструктора та чотирьох операцій[1]:

  • конструктор для створення порожнього списка;

  • операція визначення порожності списка;

  • операція для додавання елемента в початок списка (cons в Лісп);

  • операція отримання першого елемента списка (або «голови») списка (car в Лісп);

  • операція для визначення списка, що складається із всіх елементів списка окрім першого (або його «хвоста») 

За визначенням, список — це послідовність з n≥0 елементів X[1],X[2], … X[n], для якої виконується наступна умова: якщо n>0 та X[1] — перший елемент у списку, а X[n] — останній, то k-й елемент розташований між X[k-1] та X[k+1] елементами для усіх 1<k<n.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]