Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мій звіт 2010 р..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
921.6 Кб
Скачать

3. Гальмівна система

Для зменшення швидкості руху, зупинки і утримання в нерухомому стані автомобілі оснащуються гальмівною системою. Гальмівна система складається з гальмівного механізму і приводу. У сучасних автомобілях застосовують два типи гальмівних механізмів: колісний і центральний.

Колісне барабанне гальмо розміщене в колесах. Він складається з гальмівного барабана, розтискного пристрою, стягуючої пружини, нерухомого опорного диска, двох колодок з фрикційними накладками і опорних пальців (мал. 8, а). Нерухомий опорний диск закріплений на фланці кожуха на півосі або на поворотній цапфі. Гальмівний барабан закріплений на маточині колеса. Між його внутрішньою поверхнею і фрикційними накладками колодок передбачений зазор.

Коли необхідно загальмувати, водій натискає ногою на педаль (мал. 8, б), розтискний пристрій розсовує колодки і притискує їх до барабана. Завдяки тертю, яке виникає при цьому між гальмівним барабаном і фрикційними накладками колодок, колеса гальмуються і автомобіль зупиняється. При розгальмовуванні автомобіля пружина стягує колодки і звільняє барабан. На автомобілях застосовують робочий і стоянку тормози. Приводи цих гальм діють незалежно один від одного.

Для гальмування автомобіля під час руху, як правило, користуються робочим гальмом: при натисненні на педаль механізми колодок одночасно діють на всі чотири колеса. На стоянках або зупинках користуються гальмом стоянки.

На автомобілях гальмівні механізми приводяться в дію при допомозі механічного, гідравлічного або пневматичного приводів. Механічний привід застосований в гальмі стоянки, яким обладнані всі автомобілі.

На легкових і вантажних автомобілях середньої вантажопідйомності встановлений гідравлічний привід робочих

Мал. 8. Схема роботи колісного барабанного гальмівного механізму: а — при русі; б — при гальмуванні

гальм. Він складається з колісних і головного гальмівного циліндрів з поршнями, підсилювача, роздільника (ГАЗ-24 «Волга»), системи сполучних трубопроводів, шлангів, резервуару (мал. 9).

ки під дією пружини починають стягуватися, рідина переміщається назад в головний гальмівний циліндр і дію гальма припиняється.

На відміну від гідравлічного, пневматичний привід гальм встановлений на вантажних автомобілях великої вантажопідйомності. Привід складається з гальмівного крана автомобіля, повітропроводів і сполучних шлангів, компресора, регулятора тиску, манометра, повітряних балонів, гальмівних камер, разобщительного крана, сполучної головки. Розташування приладів і повітропроводів пневматичного приводу гальм автомобіля ЗІЛ-130 показане на мал. 159.

При працюючому двигуні компресор нагнітає повітря в балони до певного тиску. Якщо натиснути на гальмівну педаль, повітря через гальмівний кран починає поступати в передні і задні гальмівні камери, розташовані біля відповідних коліс автомобіля. Кожна гальмівна камера має діафрагму. При збільшенні тиску діафрагма прогинається і приводить в рух шток і важелі, вал з розтискними кулаками повертається, розсовує колодки, притискуючи їх до гальмівного барабана.

При відпуску педалі гальма колеса розгальмовуються, оскільки гальмівний кран перекриває шлях стислому повітрю, яке поступає з повітряних балонів, і сполучає гальмівні камери з атмосферою. Коли тиск зменшується, пружини стягують колодки і колеса автомобіля можуть вільно обертатися.

Барабанний гальмівний механізм автомобіля ГАЗ-53А з гідравлічним приводом показаний на мал. 160. Він складається з двох колодок з фрикційними накладками, встановлених на опорному диску, стягуючої пружини, колісного гальмівного циліндра, направляючих скоб, опорних пальців і регулювальних ексцентриків. Колодки нижніми кінцями опіра-

При натисненні на педаль гальма шток переміщає поршень головного гальмівного циліндра, який створює тиск на гальмівну рідину. Рідина, переміщаючись по трубопроводах, поступає до підсилювача, роздільнику і по трубках і шлангах — до колісних циліндрів. Впливаючи на поршні колісних циліндрів , рідина розсовує їх, притискуючи колодки до гальмівних барабанів. Якщо педаль гальма відпустити, поршень відходить в первинне положення, колодки під дією пружини починають стягуватися,

рідина переміщається назад в головний гальмівний циліндр і дія гальма припиняється. На відміну від гідравлічного, пневматичний привід гальм встановлений на вантажних автомобілях великої вантажопідйомності. Привід складається з гальмівного крана автомобіля, повітропроводів і сполучних шлангів, компресора, регулятора тиску, манометра, повітряних балонів, гальмівних камер, разобщительного крана, сполучної головки. Розташування приладів і повітропроводів пневматичного приводу гальм автомобіля ЗИЛ-130 показане на мал. 10.

При працюючому двигуні компресор нагнітає повітря в балони до певного тиску. Якщо натиснути на гальмівну педаль, повітря через гальмівний кран починає поступати в передні і задні гальмівні камери, розташовані біля відповідних коліс автомобіля. Кожна гальмівна камера має діафрагму. При збільшенні тиск діафрагма прогинається і приводить в рух шток і важелі, вал з розтискними кулаками повертається, розсовує колодки, притискуючи їх до гальмівного барабана.

Мал. 9. Схема гідравлічного приводу гальм

При відпуску педалі гальма колеса розгальмовуються, оскільки гальмівний кран перекриває шлях стислому повітрю, яке поступає з повітряних балонів, і сполучає гальмівні камери з атмосферою. Коли тиск зменшується, пружини стягують колодки і колеса автомобіля можуть вільно обертатися. Барабанний гальмівний механізм автомобіля ГАЗ-53А з гідравлічним приводом показаний на мал. 11. Він складається з двох колодок з фрикційними накладками, встановлених на опорному диску, стягуючої пружини, колісного гальмівного циліндра, направляючих скоб,

Мал. 10. Схема пневматичного приводу гальм автомобіля ЗИЛ-130

опорних пальців і регулювальних ексцентриків. Колодки нижніми кінцями опираються на бронзові ексцентрикові шайби, надіті на опорні пальці, а верхніми — на сталеві сухарі алюмінієвих поршнів колісного гальмівного циліндра. Опорні пальці закріплюють за допомогою гайок на опорному диску, але при регулюванні вони можуть обертатися разом з

Регулювальний гвинт

Регулювальний гвинт

ексцентриковими шайбами. Необхідний зазор між колодками і гальмівним барабаном в положенні, коли пружина стягує колодки, забезпечується установкою під ними регулювальних ексцентриків. Направляючі скоби з пружинами призначені для попередження бічного зсуву гальмівних колодок.

Мал. 11. Колісний гальмівний механізм барабанного типу з гідравлічним приводом

Регулювальний гвинт

.Штанги

Вісь коромисел

Коромисла

Гальмівні накладки виконані з фрикційного матеріалу і закріплені до колодкам за допомогою латунних заклепок або приклеюються. Конструкцією передбачається різна довжина гальмівних накладок: передня накладка довша задньою. Це зроблено для того, щоб забезпечити рівномірний знос накладок, враховуючи, що при гальмуванні передні накладки притискаються до гальмівного барабана з більшою силою, ніж задні.

Гідравлічний привід гальм складається з ряду вузлів і деталей, основними з яких є головний і колісні гальмівні циліндри. Головний гальмівний циліндр виготовлений з чавуну і виконаний в одному відливанні з резервуаром для гальмівної рідини. Корпус його закріплений на рамі автомобіля. Пристрій головного гальмівного циліндра автомобіля ГАЗ-53А показаний на мал. 12.

У верхньої стінки резервуару циліндра є нарізна пробка, в бічній частині якої просвердлені два невеликі отвори, а знизу пробки встановлений відбивач. Внутрішня порожнина циліндра повідомлена з резервуаром для гальмівної рідини малим компенсаційним і великим перепускним отворами. У днищі поршня головного гальмівного циліндра висвердлені декілька отворів, проти кожного з яких є пелюстка пластинчастого клапана, прикриваючи отвір. На поршень надіте гумове ущільнююче кільце, а перед ним поміщена гумова манжета, щільно притискувана пружиною. Ця ж пружина притискує до гнізда зворотний клапан, в тарілці якого поміщений нагнітальний клапан із слабкою пружиною. При

Регулювальний гвинт

Регулювальний гвинт

Регулювальний гвинт

.Штанги

Вісь коромисел

Коромисла

.Штанги

Вісь коромисел

Коромисла

Мал. 8. Схема роботи колісного барабанного гальмівного механізму: а — при русі; б — при гальмуванні

Мал. 8. Схема роботи колісного барабанного гальмівного механізму: а — при русі; б — при гальмуванні

Мал. 12. Головний гальмівний циліндр автомобіля ГАЗ-53А

натисненні на педаль гальма під дією штока поршень з манжетою переміщається, перекриває компенсаційний отвір, а через отвір

нагнітального клапана, що відкривається під тиском рідини, рідина по трубопроводах поступає до циліндра гідро- підсилювача.

Якщо педаль відпустити, тиск рідини в системі гідравлічного приводу гальм знижується і рідина повертається в головний гальмівний циліндр. При повністю опущеній педалі гальма порожнина циліндра перед поршнем сполучається з резервуаром через компенсаційний отвір, тому в циліндрі постійно є рідину, а завдяки зворотному клапану, що закривається пружиною, в системі гідравлічного приводу підтримується невеликий надмірний тиск і повітря не потрапляє всередину системи.

При різкому відпуску педалі гальма в головному гальмівному циліндрі створюється невелике розрідження, під дією якого рідина з порожнини за поршнем через отвір в ньому і віджату манжету перетікає в порожнину циліндра перед поршнем, що виключає попадання повітря в систему.

Колісний гальмівний циліндр (див. мал. 11) має відлитий з чавунця

корпус і закріплений, до опорного диска колеса. Два поршні, встановлені в циліндрі, мають гумові манжети, які притиснуті до них пружиною. Поршні через сухарі упираються в кінці гальмівних колодок. Щоб в циліндр не проникав пил і бруд, з обох боків він закритий гумовими захисними ковпачками. У корпусі циліндра є два канали. Через нижній канал рідина поступає по трубопроводу з головного гальмівного циліндра, а через верхній — віддаляється повітря з гальмівної системи. Випускний отвір цього каналу закритий перепускним клапаном з резиновим-ковпачком,

Гальмівна рідина в системі гідравлічного приводу гальм від головного гальмівного циліндра до колісних подається по металевих трубках і гнучким шлангам з прогумованої тканини.

На автомобілі ГАЗ-24 «Волга» встановлений головний гальмівний циліндр, по пристрою подібний головному гальмівному циліндру автомобіля ГАЗ-53 А.

Колісні гальмівні циліндри задніх коліс автомобіля ГАЗ-24 «Волга» (мал. 13) по пристрою також аналогічні колісним гальмівним циліндрам автомобіля ГАЗ-53А, проте мають пристрій для автоматичного регулювання зазору між колодками і гальмівним барабаном.

Цей пристрій знаходиться усередині гальмівних циліндрів і є розрізним пружинним наполегливим кільцем, вставленим в циліндр з натягом, унаслідок чого для його переміщення уздовж осі циліндра потрібне зусилля 59—60 кгс.

Пружинне кільце сполучене з поршнем за допомогою замка з бортиком, забезпечуючи осьове переміщення поршня щодо кільця в межах 1,9—2,06 мм. Під час гальмування в колісному циліндрі створюється тиск рідини, під дією якого поршень переміщається у бік колодки і притискує її до гальмівного барабана. Якщо фрикційна накладка зносилася, то поршень пересуває пружинне кільце на величину, відповідну зносу накладки, долаючи зусилля розрізного пружинного наполегливого кільця, що при цьому розтискає.

При відпуску педалі гальма тиск в колісному гальмівному циліндрі знижується і поршень під дією стягнутої пружини колодок повертається назад. Оскільки зусилля стягнутої пружини складає 25 кгс, то його недосить для того, щоб зсунути кільце, внаслідок чого обмежується поворотний хід поршня і колодки, а також зберігається необхідний зазор між накладкою і гальмівним барабаном.

У гальмівному механізмі передніх коліс автомобіля ГАЗ-24 «Волга»

Мал. 8. Схема роботи колісного барабанного гальмівного механізму: а — при русі; б — при гальмуванні

Рис.13. Гальмівний колісний циліндр заднього

колеса автомобіля ГАЗ-24 «Волга

кожна колодка приводиться в дію від окремого циліндра. Циліндр складається з корпусу, поршня з манжетою, гумового

ковпачка і сухаря. Для випуску повітря в

Рис.14. Роздільник гідравлічного кожному циліндрі є перепускний клапан,

гальмівного приводу автомобіля закритий гумовим ковпачком. Привід кожної

ГАЗ-24 «Волга колодки від окремого циліндра забезпечує ефективніше гальмування автомобіля зважаючи на самозахоплюючю дію колодок. Для зручності доступу до гальм барабани виконані знімними. Після зняття коліс барабани можна знімати з фланцем на півосей, відвернувши три гвинти. Роздільник приводу гальм автомобіля ГАЗ-24 «Волга» є пристроєм підвищення надійності у разі пошкодження елементів системи робочих гальм на передні або задні колеса і служить для автоматичного відключення несправної ділянки гідравлічного приводу гальм. У корпусі роздільника (мал. 14) є два поршні з ущільнюючими манжетами, а його порожнини закриті пробками з ущільнюючими про- кладками.

Якщо система гідравлічного приводу гальм передніх і задніх коліс справна, гальмівна рідина від головного гальмівного циліндра поступає в порожнину між поршнями роздільника і розсовує їх. Рідина, що знаходиться справа і зліва від поршнів роздільника, подається по каналах і трубках в колісні циліндри, і відбувається гальмування всіх чотирьох коліс. Після припинення натиснення на педаль гальма під дією стягнутих пружин гальмівних колодок рідина повертається в крайні порожнини роздільника і поршні його сходяться до упору в кільце. У разі пошкодження

гідравлічного приводу гальм на передні або задні колеса роздільник забезпечує гальмування передніх або задніх коліс за рахунок тиску рідини в справній частині. Несправна частина перекрита поршнем роздільника, що залишився у віджатому положенні. Гідровакуумний підсилювач ножного гальма автомобіля ГАЗ-53А складається з вакуумної камери, циліндра гідравлічного підсилювача і клапана управління (мал. 15).

Корпус камери виконаний з двох штампованих частин, сполучених хомутами. У камері є діафрагма з наполегливою тарілкою, пружина і штовхач. Штовхач одним кінцем сполучений з тарілкою, а другим — з штовхачем поршня циліндра гідравлічного підсилювача. У циліндрі гідравлічного підсилювача встановлений поршень з ущільнювачами.

Рис.15. Гідровакуумний підсилювач ножного гальма автомобіля ГАЗ – 53А

Усередині поршня поміщений кульковий клапан, притискуваний до сідла пружиною. Клапан управління складається з корпусу, усередині якого знаходиться поршень клапана, діафрагма з пружиною, повітряний і вакуумний клапани, зв'язані між собою штоком. Зверху повітряного клапана розташована пружина. При відпущеній педалі ножного гальма діафрагма вакуумної камери під дією пружини знаходиться в крайньому лівому положенні. Повітряний клапан управління закритий, а вакуумний відкритий. Внаслідок цього в порожнинах А, Б, В і Г створюється розрідження, створюване при роботі двигуна в трубопроводі впускання. Шпилька штовхача утримує кульковий клапан поршня відкритим. При натисненні на педаль гальма рідина з головного гальмівного циліндра, через відкритий кульковий клапан поршня циліндра підсилювача поступає

до колісних гальмівних циліндрів, приводячи їх в дію У міру збільшення тиску на педаль гальма поршень і діафрагма клапана управління переміщаються вгору. Вакуумний клапан закривається, і порожнина лад діафрагмою Г і під діафрагмою б роз'єднується. При подальшому переміщенні поршня відкривається повітряний клапан і повітря з атмосфери поступає в порожнині Г і А. Внаслідок різниці в тиску в порожнинах А і б вакуумної камери діафрагма, штовхач і поршень підсилювача перемістяться управо, кульковий клапан закриється і тиск гальмівної рідини перед поршнем збільшиться зважаючи на додатковий тиск, створюваний гідро вакуумним підсилювачем.

Тиск повітря в порожнинах Г і Л залежить від тиску на поршень клапана управління, яке в свою чергу, залежить від зусилля, прикладеного до педалі гальма. Чим більше зусилля на педаль гальма, тим більшим буде тиск повітря на діафрагму гідровакуумного підсилювача і відповідно збільшиться тиск рідини в колісних гальмівних циліндрах.

При оттормажіванії тиск рідини на клапан управління зменшиться, його діафрагма прогнеться вниз і вакуумний клапан відкриється, повідомивши порожнини А, Би, В і Г. Діафрагма вакуумної камери, штовхач і поршень під дією пружини повернуться в початкове положення. Штовхач клапана, упираючись в шайбу, своєю шпилькою відкриває кульковий клапан, рідина, витісняючись з гальмівних циліндрів, повертається в головний гальмівний циліндр, і колеса розгальмовуються. У системі вакуумного підсилювача між трубопроводом впускання і клапаном управління встановлений замочний клапан, автоматично роз’єднуючи їх при зупинці двигуна. Зважаючи на запас вакууму в системі гідровакуумного підсилювача забезпечуються одне-два гальмування при непрацюючому двигуні.

При несправному гідровакуумном підсилювачі або вимкненому двигуні гальмівна система автомобіля діятиме, але при цьому

Мал. 16. Колісний гальмівний механізм барабанного типу автомобіля ЗИЛ-130

.

.Штанги

Вісь коромисел

Коромисла

потрібно більше зусилля при натисненні на педаль, а гальмівний шлях автомобіля збільшиться. На автомобілі ГАЗ-24 «Волга» встановлений гідровакуумний підсилювач гальм, за принципом дії подібний розглянутому.

Гальмівна рідина системи гідравлічного приводу гальм для забезпечення надійності їх дії не повинна: застигати при низьких температурах; утворювати парові пробки при підвищенні температури; руйнувати гумові деталі (шланги, манжети); викликати корозію металевих частин гальмівного приводу. Крім того, вона повинна мати хороші якості, що мастять. На автомобілях ГАЗ-53А і ГАЗ-24 »Волга» застосовується гальмівна рідина БСК або суміш з 50% (по масі) касторової олії і 50% бутилового або ізоамілового спирту.

Гальмівні рідини різних марок змішувати не можна, оскільки вони розшаровуються.

Пневматичний привід гальм застосований на автомобілі ЗИЛ-130. Гальмівна система з пневматичним приводом складається з колісних гальмівних механізмів і пневматичного приводу.

Колісний гальмівний механізм барабанного типу автомобіля ЗИЛ-130 показаний на мал. 16. Чавунні гальмівні колодки стягуються пружиною, верхніми кінцями вони спираються на розтискний кулак, а нижніми — на ексцентрикові пальці.

Кожна гальмівна колодка має по дві прикріплені до неї фрикційні накладки. Розтискний кулак виготовлений разом з валом. На зовнішньому кінці валу укріплений важіль, усередині якого розміщені черв'ячна шестерня і черв'як. Важіль за допомогою штока сполучений

Мал. 17. Компресор автомобіля ЗИЛ-130

з діафрагмою, затисненою між корпусом і кришкою гальмівної камери.

Для створення постійного запасу стислого повітря на автомобілях з пневматичним приводом гальм служать компресор і повітряні балони. На автомобілі ЗИЛ-130 для цієї мети встановлений двохци- ліндровий поршневий компресор, який закріплений на головці ци- ліндрів і приводиться в дію ременем від шківа вентилятора системи охолоджування.

Компресор (мал. 17) складається з картера, блоку циліндрів, головки, поршнів з кільцями, шатунів, колінчастого валу, двох нагнітальних і двох клапанів впускань з пружинами, коромисла, двох плунжерів, двох штоків і приводного шківа.

Під дією розрідження, створюваного в циліндрі компресора, коли поршень опускається вниз, а нагнітальний клапан закривається, через клапан впускання, що відкрився, в циліндр по патрубку поступає повітря, що заздалегідь очищається в повітряному фільтрі карбюратора. При русі поршня вгору клапан впускання закривається, повітря в циліндрі стискається і під його тиском відкривається нагнітальний клапан, через яке повітря поступає в камеру головки.

Повітряні балони, встановлювані на автомобілях з пневматичним приводом гальм, виготовлені із сталі і дозволяють виробляти 8—10 гальмувань без поповнення запасу стислого повітря, коли компресор з яких-небудь причин не нагнітає повітря. Балони закріплені на подовжніх балках рами і мають штуцера для приєднання повітропроводу від компресора і повітропроводу для подачі стислого повітря до гальмівного крана автомобіля, а в днищі балона вмонтований кран для зливу конденсату, що утворюється при нагнітанні в балон стислого повітря.

Щоб виключити підвищення тиску стислого повітря в системі пневматичного приводу гальм понад допустимий, яке може бути при порушенні роботи регулятора тиску, в одному з балонів встановлений запобіжний клапан, який автоматично відкривається, якщо тиск повітря в системі досягне 9,0—9,5 кгс/см2.

Система пневматичного приводу гальм може бути використана, у разі потреби, для накачування шин і інших робіт, виконуваних з використанням стислого повітря, для чого є кран відбору повітря.

На автомобілі ЗИЛ-130 встановлений гальмівний кран (мал. 18) з еластичною діафрагмою з гумової тканини і конічними клапанами, виготовленими з гуми.

Діафрагма затиснена між корпусом і кришкою крана і сполучена з

направляючим стаканом. Важіль гальмівного крана встановлений на осі, закріпленій в корпусі. У корпус поміщена зрівноважуюча пружина із стаканом і клапан, що закриває випускний отвір. Клапани впускання і випускання з поворотною пружиною, поворотна пружина діафрагми і вмикач стоп-сигналу знаходяться в кришці гальмівного крана. При розгальмованих колесах автомобіля випускний конічний клапан відкритий і внутрішня порожнина гальмівних камер повідомлена з порожниною гальмівного крана,

Мал. 18. Пристрій і робота

гальмівного крана автомобіля

ЗИЛ-130:

а — при русі;

б — при гальмуванні

ки під дією пружини починають стягуватися, рідина переміщається назад в головний гальмівний циліндр і дію гальма припиняється.

На відміну від гідравлічного, пневматичний привід гальм встановлений на вантажних автомобілях великої вантажопідйомності. Привід складається з гальмівного крана автомобіля, повітропроводів і сполучних шлангів, компресора, регулятора тиску, манометра, повітряних балонів, гальмівних камер, разобщительного крана, сполучної головки. Розташування приладів і повітропроводів пневматичного приводу гальм автомобіля ЗІЛ-130 показане на мал. 159.

При працюючому двигуні компресор нагнітає повітря в балони до певного тиску. Якщо натиснути на гальмівну педаль, повітря через гальмівний кран починає поступати в передні і задні гальмівні камери, розташовані біля відповідних коліс автомобіля. Кожна гальмівна камера має діафрагму. При збільшенні тиску діафрагма прогинається і приводить в рух шток і важелі, вал з розтискними кулаками повертається, розсовує колодки, притискуючи їх до гальмівного барабана.

При відпуску педалі гальма колеса розгальмовуються, оскільки гальмівний кран перекриває шлях стислому повітрю, яке поступає з повітряних балонів, і сполучає гальмівні камери з атмосферою. Коли тиск зменшується, пружини стягують колодки і колеса автомобіля можуть вільно обертатися.

Барабанний гальмівний механізм автомобіля ГАЗ-53А з гідравлічним приводом показаний на мал. 160. Він складається з двох колодок з фрикційними накладками, встановлених на опорному диску, стягуючої пружини, колісного гальмівного циліндра, направляючих скоб, опорних пальців і регулювальних ексцентриків. Колодки нижніми кінцями опіра-

яка сполучена з атмосферою; конічний клапан впускання закритий під тиском поворотної пружини. У гальмівні камери стисле повітря поступати не буде. Схема роботи гальмівного крана показана на мал. 18, а. У момент гальмування педаль гальма опускається, сполучена з нею тяга переміщає важіль гальмівного крана, який за допомогою зрівноважуючої пружини притискує сідло до випускного клапана. Одночасно шток, що зв'язує між собою клапани, відкриває клапан впускання і стисле повітря поступає в гальмівні камери — колеса загальмовуються (мал. 19, б). При відпуску педалі гальма важіль гальмівного крана повертається в первинне положення, зрівноважуюча пружина звільняється, клапан впускання закривається, випускний відкривається і стисле повітря через клапан випускного отвору вільно виходить з гальмівних камер в атмосферу — колеса розгальмовуються.

У разі використовування вантажного автомобіля (що має пневматичний привід гальм) для роботи з причепом, на ньому встановлюють комбінований гальмівний кран, в якому передбачено пристрій для управління гальмами автомобіля і причепа. Цей пристрій дозволяє гальмувати причіп (напівпричіп) декілька раніше автомобіля, внаслідок чого виключається «набіг» причепа на автомобіль у момент гальмування і збільшення навантаження на ходову частину останнього.

На відміну від гальмівного крана автомобіля в комбінованому гальмівному крані, пристрій якого показаний на мал. 19, є дві камери, нижня і верхня. Нижня камера призначена для управління гальмами автомобіля, а пристрій і принцип її роботи подібні камері гальмівного крана одиночного автомобіля. Верхня камера служить для управління гальмами причепа або напівпричепа. У верхній гальмівній камері. комбінованого гальмівного крана замість стакана врівноважуючої пружини, що є в гальмівному крані автомобіля, встановлений шток. Привід комбінованого гальмівного крана здійснюється від гальмівної педалі тягою, сполученою з великим і малим важелями.

Коли автомобіль не загальмований, клапан впускання камери управління гальмами причепа відкритий, і стисле повітря з повітряних балонів проходить в магістраль причепа, а тиск повітря регулюється зрівноважуючою пружиною верхньої камери. Коли тиск досягне 4,8—6,3 кгс/см2, ця пружина стискається і клапан впускання перекриває подальше надходження повітря в магістраль причепа. Клапан впускання нижньої камери закритий, а випускний — відкритий, стисле повітря до гальмівних камер автомобіля не поступає.

Мал. 19. Комбінований гальмівний кран

При гальмуванні зусилля від педалі гальма через тягу передається на великий важіль комбінованого гальмівного крана; шток переміщається, відкриває клапан впускання камери управління гальмами причепа, повідомляючи сполучну магістраль причепа з атмосферою. У це. час нижній кінець великого важеля натискає на малий важіль, який переміщає стакан з зрівноважуючою пружиною, закриває випускний клапан камери управління гальмами автомобіля і відкриває клапан впускання. Стисле повітря з повітряних балонів поступає до колісних гальмівних камер

автомобіля — відбувається гальмування. Зрівноважуюча пружина кожної секції забезпечує пропорційну зміну тиску стислого повітря в гальмівних камерах коліс залежно від натиснення на педаль. Такий пристрій називається стежачим.

При відпуску педалі гальма великий важіль дає можливість зрівноважуючій пружині камери причепа перемістити шток назад, закрити випускний клапан камери управління гальмами причепа і відкрити клапан впускання. Поступаючи в магістраль гальмівної системи причепа стисле повітря, впливаючи на повітророзподільний клапан причепа, розгальмовує його. В той же час малий важіль комбінованого гальмівного крана відходить, клапан впускання закривається, а випускний клапан камери управління гальмами автомобіля відкривається. Стисле повітря з гальмівних камер автомобіля виходить в атмосферу.

При загальмовуванні автомобіля гальмом стоянки, завдяки тому, що його привід сполучений з комбінованим гальмівним краном, припиняється подача повітря в гальмівну систему причепа і за наявності необхідного запасу повітря, стислого в повітряних балонах, причіп

з агальмовується. Повітророзподільний клапан причепа (мал. 20) служить для управління його гальмами. Він складається з корпусу, клапанів впускання і випускного, штока, манжети, пружини, верхньої і нижньої кришок. Стисле повітря з повітряного балона автомобіля при недіючих гальмах (педаль гальма знаходиться у верхньому крайньому положенні) поступає в повітряний балон причепа через комбінований гальмівний кран автомобіля, розгрузочний кран,

сполучну головку і повітрерозпо

ділильний клапан (рис.21,а). Рис.20. Повітророзподільний При гальмуванні

автомобіля гальмівним клапан причепа

краном знижується тиск повітря в магістралі, що підводить повітря від автомобіля до причепа, тиск повітря у верхній порожнині повітророзподільного клапана зменшується і шток клапана під дією тиску в середній камері (сполученої з балоном причепа) переміщається вгору, відкриваючи клапан впускання і закриваючи випускною. Стисле повітря з балона причепа поступає через нижню порожнину повітророзподільного клапана до гальмівних камер коліс причепа, і колеса причепа загальмовуються (мал. 21, б). Конструкцією гальмівної системи передбачене автоматичне загальмовування причепа при його обриві під час руху, оскільки при роз'єднанні магістралі від автомобіля до причепа тиск повітря в ній різко знижується і система гальм причепа спрацьовує так само, як і в попереднім випадку

Мал. 21. Схема дії гальм причепа: а — при розгальмовуванні; б - при гальмуванні

Розгрузочний кран (мал. 22) служить для відключення магістралі від причепа. За допомогою сполучної головки система пневматичного приводу гальм причепа повідомлена з повітропроводом автомобіля.

Гальмівні камери коліс служать для приведення в дію розтискних кулаків (мал. 23). Гумовотканинна діафрагма з диском, штоком і двома пружинами поміщена між штампованим корпусом і кришкою камери, які скріпляють болтами. Коли педаль гальма знаходиться в крайньому верхньому положенні, під дією пружин діафрагма притиснута до кришки корпусу і знаходиться в неробочому положенні.

При натисненні на педаль гальма під тиском стислого повітря, що поступає в гальмівну камеру через гальмівний кран, діафрагма прогинається до корпусу, переміщає диск, що

знаходиться на ній і через нього передає

зусилля на шток, а потім на важіль валу

Мал. 22. Пристрій механізмів:

а — розгрузочний крана; б — сполучної головки

Мал. 23. Гальмівні камери коліс

розтискного кулака. Гальмівні колодки притискаються до барабанів, і колеса загальмовуються.

При відпуску педалі стисле повітря випускається в атмосферу через

гальмівний кран, діафрагма під дією пружин повертається в неробоче положення, вал розтискного кулака також повертається в початкове положення, гальмівні колодки звільняють гальмівний барабан і колеса розгальмовуються.

Для забезпечення можливості регулювання колісних гальмівних механізмів, зусилля на вал розтискного кулака передається від важеля

через черв'як, встановлений в розточуванні валу, і пов'язану з ним черв'ячну шестерню, що знаходиться на шліцованному кінці валу.

Контроль за тиском стислого повітря в пневматичній системі гальм здійснюють манометром, встановленим на щитку приладів. Контрольний манометр має верхню і нижню шкали. За верхньою шкалою визначають тиск стислого повітря в повітряних балонах. Водій повинен стежити, щоб в балонах завжди був необхідний запас повітря: якщо його немає, то рух починати не можна, а якщо при русі тиск різко знизився, необхідно зупинитися і усунути несправність.

Нижня шкала показує тиск повітря в гальмівних камерах при гальмуванні. Якщо гальмо не застосовують, то стрілка стоїть на нулі.

Для з'єднання всіх приладів гальмівної системи з пневматичним приводом використовують металеві трубопроводи і гнучкі гумовотканинні шланги високого тиску.

Гальмо стоянки на автомобілях ЗИЛ-130 і ГАЗ-53А барабанного типу.

На автомобілі ЗИЛ-130 симетричні колодки з прикріпленими до них фрикційними накладками і сухарями шарнірно спираються на одну опорну вісь, закріплену в кронштейні гальма (мал, 24). Кронштейн одночасно служить кришкою підшипника відомого валу коробки передач і корпусом приводу спідометра. Кронштейн прикріплений до задньої стінки коробки передач болтами. У середній частині колодки спираються

Мал. 24. Стоянкове гальмо автомобіля ЗИЛ-130

бобишками на виступи кронштейна і утримуються від бічного зсуву шайбами, встановленими на дистанційних втулках, затиснених болтами.

Стягнуті пружини повертають колодки в початкове положення, притискуючи їх до розтискного кулака. На валу розтискного кулака встановлений регулювальний важіль-сектор, до якого приєднана тяга ручного гальма. Барабан ручного гальма з фланцем насаджений на шліцованний кінець веденого валу коробки передач і закріплений гайкою. Взаємне положення фланця і барабана фіксується двома гвинтами. Опорний диск гальма прикріплений до кронштейна і захищає гальмо від попадання в нього бруду.

У автомобіля ГАЗ-53А на нерухомому диску, закріпленому на картері коробки передач, встановлені дві гальмівні колодки (мал. 25), В нижній частині виступи колодок розміщені в пазу зовнішніх кінців пальців. Внутрішні кінці пальців входять в отвори корпусу регулювального механізму і скошеними краями спираються на конічну головку регулювального гвинта. Верхня частина колодок спирається на розтискний пристрій. Розтискний пристрій складається із стрижня і двох кульок. Гальмівний барабан закріплений на відомому валу коробки передач. При переміщенні важеля гальма стоянки тяга, впливаючи на приводний важіль, повертає його на осі. Короткий кінець приводного важеля натискає на зовнішній кінець розтискного стрижня і за допомогою кульок розсовує колодки, притискуючи їх до гальмівного барабана. Для загальмування автомобіля гальмом стоянки важіль переміщають назад. В цей час нижній кінець важеля, переміщаючись вперед, через тягу, сполучену з ним, приводить в дію приводний важіль, який своїм кінцем упирається в стрижень з кульками і, переміщаючись, розсовує колодки.

Мал.25, Гальмо стоянки автомобіля ГАЗ-53А

Колодки притискаються до гальмівного барабана і, загальмовувавши його, перешкоджають обертанню карданного валу.

Гальмо стоянки автомобіля ГАЗ-24 «Волга» приводиться в дію рукояткою витяжного типу, розташованої під щитком приладів праворуч від рульової колонки. Зусилля від рукоятки (мал. 26) за допомогою рейки і троса передається на важіль зрівнювача і далі через, троси на гальмівні механізми задніх коліс. У гальмівному механізмі на осі задньої колодки розміщений приводний важіль, що упирається в розтискний стрижень маятникового важеля і регулювальний ексцентрик,

Для загальмовування автомобіля гальмом стоянки важіль переміщають назад. В цей час нижній кінець важеля, переміщаючись вперед, через тягу, сполучену з ним, приводить в дію приводний важіль, який своїм кінцем упирається в стрижень з кульками і, переміщаючись, розсовує колодки. Колодки притискаються до гальмівного барабана і, загальмовувавши його, перешкоджають обертанню карданного валу.

Гальмо стоянки автомобіля ГАЗ-24 «Волга» приводиться в дію рукояткою витяжного типу, розташованої під щитком приладів праворуч від рульової колонки. Зусилля від рукоятки (мал. 26) за допомогою рейки і троса передається на важіль зрівнювача і далі через, троси на гальмівні механізми задніх коліс. У гальмівному механізмі на осі задньої колодки

розміщений приводний важіль, що упирається в розтискний стрижень маятникового важеля і регулювальний ексцентрик,

Мал. 26. Гальмо стоянки автомобіля ГАЗ-24 «Волга»

Коли приводний важіль переміщається вперед, розтискний стрижень розводить колодки і задні колеса загальмовуються.

Для забезпечення високої надійності, крім робочої і стоянки гальмівних систем, на деяких автомобілях (КамАЗ) встановлюються допоміжна і запасна гальмівні системи.

Допоміжна гальмівна система служить для тривалої підтримки постійної швидкості (на затяжних спусках) за рахунок гальмування двигуном, що досягається припиненням подачі палива в циліндри двигуна і перекриттям трубопроводів впускань.

Запасна гальмівна система призначена для зупинки автомобіля з необхідною ефективністю при виході з ладу робочої гальмівної системи. Принцип дії цієї системи полягає у тому, що при виході повітря з системи робочого гальма пружини енергоакумуляторів, розтискавши, приводять в дію гальмівні колодки гальмівних механізмів задніх коліс.