Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Ііі. Будова і функції клітини

Основні структурні компоненти клітини, їх організація і функції (ядро, органоїди цитоплазми – мітохондрії, пластиди, ендоплазматична сітка, апарат Гольджі, центріолі, лізосоми і т.д.). Порівняння будови клітин тварин і рослин.

Шляхи проникнення речовин в клітки: проникність зовнішньої мембрани, процеси фаго- та піноцитозу і їх біологічна роль. Значення мембран в клітині і еволюції клітинної організації.

Основні етапи енергетичного обміну в клітині. Ультраструктурна організація і функції мітохондрій. Основні етапи дихання. Механізми аеробного і анаеробного процесів дихання. Синтез АТФ в клітині.

Фотосинтез. Ультраструктурна організація і функції хлоропластів. Характеристика основних етапів фотосинтезу. Його космічне значення.

Подразливість і збудливість клітини. Біоелектричні явища в стані спокою і діяльності клітини. Значення біоелектричних явищ в процесах передачі інформації в організмі.

Секреторна активність клітини. Рух клітини. Органели руху, їх морфо-функціональна організація.

Роль білків в життєдіяльності клітини. Хімічна організація білку, структура білкової молекули, різноманітність та специфічність білків. Поняття про ферменти.

Функції нуклеїнових кислот у клітині. Структура молекули ДНК та РНК, типи нуклеотидів їх послідовність у молекулі. Механізми редуплікації ДНК. Походження РНК у клітині. Типи РНК та їх біологічна роль.

Транскрипція. Основні властивості генетичного коду, його універсальність. Регуляція транскрипції. Модель оперона, її значення для розуміння регуляції транскрипції у вищих організмів.

Іv. Механізми забезпечення цілісності багатоклітинного організму Гістологія з основами ембріології

Етапи ембріонального та плідного періодів розвитку людини. Суть та терміни бластуляції, гаструляції, гістогенезу, морфогенезу та органогенезу. Зміст процесів поліспермії при заплідненні, будова зиготи, бластули та гаструли людського зародку, терміни їх утворення, термін імплантамії зародка у слизову матки. Похідні ембріобласту і трофобласту. Поняття зародкового щитка, зародкових листків. Термін початку гістогенезу (утворення тканин), морфогенезу та органогенезу (утворення органів). Тривалість ембріонального та плідного періодів розвитку людського плоду. Основний зміст процесів розвитку під час плідного періоду.

Будова епітеліальної та сполучної тканини. Особливості покривного та залозистого епітелію. Види епітелію. Будова покривного епітелію шкіри. Загальна будова сполучної тканини. Види сполучної тканини. Склад крові, будова хрящової, кісткової та жирової тканини, як різновидів сполучної тканини.

Кісткова тканина. Будова остеону, хімічний склад та фізичні якості кісток. Хребет, його відділи та функціональні згиби. Тип тканини кісток. Поняття сінцитія. Кісткові клітини остеобласти, остеобласти. Остеон та його будова. Хімічний склад та фізичні якості кісток. Класифікація кісток. Будова хребця та хребта. Відділи хребта. Функціональні згиби хребта та їх значення.

Органи системи травлення. Особливості слизової шлунку та кишок. Будова печінки та підшлункової залози. Загальна схема та взаєморозташування органів системи травлення. Будова слизової шлунку (фундального та пілоричного відділів). Будова слизової дванадцятипалої та порожньої тонких кишок. Будова ворсинок та кріпт. Особливості слизової товстої кишки. Будова печінкової балки, як структурної одиниці печінки, що утворює жовч. Загальна будова підшлункової залози.

Нервова тканина. Будова і класифікація нейронів. Процес мієлінізації. Будова синапсу. Нерви та їх класифікація. Складові елементи нервової тканини. Будова нейрона. Класифікація нейронів по формі тіла, наявності відростків, по функціям. М’якітні і безм’якітні нейрони. Походження мієлінової оболонки. Перехвати Ранв’є і їх значення. Будова синапсу. Будова нерву, класифікація нервів, по кількості спинно-м’язових та черепно-мозкових нервів.