Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІОЛОГІЯ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Vі. Механізми спадковості

Сучасні уявлення про природу генів. Концепція 1 ген – 1 фермент. Молекулярні механізми мутагенезу. Поняття про алелі гену.

Будова і функції інтерфазного ядра. Характеристика фаз клітинного циклу. Механізми безстатевого розмноження.

Мітоз і його типи. Фази мітозу. Поняття про каріотип. Спадкування при безстатевому розмноженні.

Статеве розмноження. Мейоз і його типи. Мейоз як складова частина мікро- і макроспорогенезу у квіткових рослин і овогенезу у тварин і людини. Статеве розмноження як джерело комбінативної мінливості. Роль комбінативної мінливості в еволюції.

Чергування гапло- і диплофази в життєвих циклах рослин, тварин і мікроорганізмів. Основні напрями еволюції в зміні співвідношення цих фаз. Спорофіт і гаметофіт, спорогенез і гаметогенез в еволюції квіткових рослин.

Закономірності моногенної спадковості. Правила домінування і чистоти гамет Г.Менделя. Цитологічні основи розщеплення. Значення реципрокних схрещувань. Аналізуюче схрещування і його значення. Поняття про генотип і фенотип.

Закономірності ді- і полігібридних схрещувань. Закон Г.Менделя про незалежне комбінування пар ознак. Принцип дискретності генотипу як основний принцип генетики.

Особливості спадкування при взаємодії генів. Компліментарність, епістаз, полімерія. Спадкування кількісних ознак.

Основні закономірності спадкування при зчепленні генів. Генетичні і цитологічні докази кросинговеру. Локалізація гену. Цитологічні механізми рекомбінації.

Закономірності зчепленого зі статтю спадкування. Механізми визначення статі: сингамне, прогамне, епігамне. Типи співвідношення статевих хромосом у різних видів тварин і рослин.

Методи вивчення в нормі та патології. Спадкові захворювання і причини їх виникнення. Небезпека радіації і хімічних мутагенів для спадковості людини.

Особливості будови генетичного апарату і передачі спадковості у бактерій і вірусів. Трансформація. Трансдукція. Кон’югація. Епісоми, плазміди, особливості їх поведінки в клітині.

Класифікація мінливості з позицій сучасної генетики.

Норма реакції генотипу. Модифікаційна мінливість, її адаптивне і еволюційне значення.

Мутаційна мінливість. Класифікація мутацій по зміні генотипу і по впливу на життєдіяльність організму. Залежність прояву мутацій від генотипу в цілому. Еволюційна роль мутаційної мінливості.

Основні характеристики спонтанного мутаційного процесу. Фізичні і хімічні мутагенні фактори і їх значення в умовах забруднення навколишнього середовища.

Закон гомологічних рядів спадкової мінливості Н.І.Вавілова , значення його для розуміння закономірностей еволюції, для практичної селекції.

Vіі. Основи екології

Загальні закономірності впливу абіотичних факторів середовища на живі організми. Основні адаптації організмів до водного і повітряно-наземного середовища існування в зв’язку зі специфікою умов в цих середовищах.

Форми взаємовідносин організмів в природі. Екологічна та еволюційна роль конкурентних відносин.

Роль відносин типу хижак-жертва, паразит-господар в регуляції чисельності популяцій і в еволюційній долі видів.

Поняття про популяції в екології. Основні екологічні характеристики популяцій. Типи кривих росту популяцій.

Вікова структура популяцій у тварин і рослин, її залежність від умов навколишнього середовища і значення її вивчення для прогнозування чисельності популяцій.

Просторова структура популяцій. Форми прояву територіальних відносин у різних видів. Біологічне значення цих відносин.

Форми групової організації у тварин. Ефект групи. Система домінування в групах тварин. Біологічна роль цих відносин.

Механізми підтримки гомеостазу в популяціях. Якісні зміни в популяціях в залежності від щільності. Фазовість у комах. Стрес у ссавців. Механізми адаптації і стресу. Роль нервових і гуморальних факторів в їх здійсненні.

Коливання чисельності популяцій в природі. Фактори, незалежні і залежні від щільності. Сучасні уявлення про механізми регуляції чисельності популяцій.

Мінливість в популяціях. Резерв спадкової мінливості популяцій. Генетичний поліморфізм популяцій.

Закон Харді-Вайнберга про рівновагу в популяції. Фактори, що порушують його прояв: відбір, мутаційний тиск, дрейф генів (генетико-автоматичні процеси) – і їх значення в еволюції. Популяція як основна одиниця еволюційного перетворення.

Угруповання живих організмів в природі. Поняття біоценозу, біогеоценозу і екосистеми.

Основні компоненти екосистеми. Ланцюги живлення. Трофічні рівні. Екологічні піраміди.

Потік енергії в екосистемах. Особливості передачі енергії по ланцюгам живлення. Первинна і вторинна продуктивність угруповань. Проблеми біологічної продуктивності. Світовий розподіл первинної продукції. Шляхи її підвищення.

Екологічні сукцесії. Загальні закономірності сукцесій. Продуктивність угруповань на різних етапах сукцесії.

Вчення В.І.Вернадського про біосферу. Функції живої речовини. Кругообіг речовин як умова стабільності біосфери.

Перспективи і небезпека підвищеного впливу людини на біосферу. Проблеми раціонального використання природних ресурсів. Проблеми охорони природи в сучасному суспільстві. Державні і партійні документи по охороні природи.