Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.3(п).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

2.1.3.Фактори оточуючого середовища:

Вологість. підвищена температура, наявність струмопровідного пилу. пониження атмосферного тиску підвищують ступінь ураження електричним струмом.

2.2.Звільнення від дії електричного струму.

При ураженні електричним струмом необхідно якомога швидше звільнити потерпілого від дії струму, так як від тривалості дії струму залежить тяжкість електротравми.

При дотику до струмоведучих частин, що знаходяться під напругою, в більшості випадків виникає самовільне судомне скорочення м’язів та загальне збудження яке може привести до порушення або повної зупинки роботи органів дихання та кровообігу. Якщо потерпілий тримає провід руками, його пальці так сильно стискаються, що звільнити провід з рук стає неможливим. Тому першою дією особи, що надає допомогу повинно бути негайне відключення тої частини електроустановки, якої доторкається потерпілий. Відключення проводиться за допомогою вимикачів, рубильників та інших комутаційних апаратів, а також викручуванням запобіжників (пробок), роз’єму штепсельного з’єднання. (Мал.1.).

Швидке відключення – перша дія при звільненні потерпілого від струму.

Якщо потерпілий знаходиться на висоті, то відключення установки та звільнення від дії струму може призвести до його падіння. В такому випадку необхідно вжити заходів, що забезпечили б безпеку потерпілого.

Якщо відключити установку швидко неможливо, необхідно вжити інші заходи до

звільнення потерпілого від дії струму. У всіх

в

Мал.1.Звільнення потерпілого від дії струму шляхом відключення електроустановки.

ипадках, особа, що надає допомогу, не повинна доторкатись до потерпілого без відповідно прийнятих заходів захисту, так як це може бути небезпечно для власного життя.

Напруга до 1000 в.

Д ля звільнення потерпілого від струмоведучих частин або проводу напругою до 1000 В необхідно скористатись мотузкою, палицею, дошкою або іншим яким-небудь сухим предметом, що не проводить електричний струм. (Мал.2).

Можна відтягнути потерпілого і за його одяг, якщо він сухий і відстає від тіла. При цьому слід уникати доторкання до металевих предметів на одязі. (Мал.3).

Мал.2.3вільнення потерпілого від дії струму відкидуючи дошкою провід.

Мал.3.Звільнення потерпілого,

відтягуючи за сухий одяг.

Відтягуючи потерпілого за ноги, особа, що надає допомогу, не повинна доторкатись його взуття або одягу без відповідної ізоляції власних рук, пам’ятаючи про те, що взуття та одяг можуть бути вологими і проводитимуть електричний струм.

Для ізоляції рук, особливо коли необхідно брати потерпілого за оголені частини тіла, необхідно вдягати діелектричні рукавиці або обмотати руку шарфом чи іншим сухим шерстяним одягом, накинути на потерпілого гумовий килимок, прогумовану тканину.

Мал.4.Від’єднання потерпілого від

струмоведучих частин установок

Можна себе ізолювати, ставши на гумовий килимок, суху дошку і т. ін. При звільненні потерпілого від струмоведучих частин бажано діяти одною рукою (Мал.4) Якщо електричний струм проходить в землю через потерпілого і він судомно стискує в руці один струмоведучий елемент (наприклад, провід), простіше перервати струм, відділивши потерпілого від землі (підсунути під нього суху дошку, діелектричний килимок, підняти ноги від землі мотузкою і т.д.), дотримуючись при цьому вищевказаних заходів обережності.

Можна також перерубати провід сокирою з сухим дерев’яним держаком (Мал.5.) або перекусити інструментом з ізольованими ручками (кусачки, плоскогубці і т.д.). , Перерубувати або перекушувати проводи необхідно пофазно, тобто кожний провід окремо, при цьому необхідно стояти на сухій дошці, дерев’яній драбині, діелектричному килимку і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]