Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.3(п).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
1.65 Mб
Скачать

7. Перша допомога при переломах, вивихах, забоях і розтягненні зв’язок.

Забій і розтягнення зв’язок характеризуються припухлістю, синцями, значною біллю, обмеженням руху в суглобі. Перша допомога: припідняти кінцівку, забезпечити їй спокій, прикласти холод (сніг, лід, змочену в воді тканину).

Вивих - стійке ненормальне зміщення поверхонь суглоба відносно один одного. Ознаки - зміна довжини кінцівки, біль в суглобі, порушення активних і різке обмеження пасивних рухів, зміна конфігурації суглобу з виступанням вивихнутої кістки. Перша допомога : пошкоджений суглоб і кінцівку знерухо-мити, накласти холодний компрес, дати потерпілому знеболюючий засіб (аналь­гін, амідопірин) і доставити в лікувальний заклад.

П

Закритий перелом

без зміщення

Закритий перелом із зміщенням

Відкритий

перелом

ереломи
- пошкоджується цілісність кістки .Переломи можуть бути закриті без зміщення, закриті зі зміщенням та відкриті. Характерні ознаки: різка біль, припухлість, синяки, обме­ження рухів в пошкодженому місці, а при переломі зі зміщенням - викривлення кінцівки та рухомість кістки поза суглобом.

Переломи ребер : грудну клітку туго перев’язують бинтами, рушником або простирадлом. Транспортувати потерпілого в положенні сидячи.

а)

Мал.14.Закритий та відкритий переломи (а),

переломи плеча (б), ключиці (в),

б) в)

Варіанти іммобілізації (знерухомлення) при переломах плеча (а) та при переломах ключиці (б) за допомогою хустки, палки, ременя.

Мал.15. Надання першої допомоги при переломах.

При переломі кісток передпліччя необхідно накласти шину на руку так, щоб знерухомити ліктьовий та променевозап’ястний суглоби (1) або скористатись пов’язкою з хустки чи поли піджака (2).

При переломі кісток тазу потерпілого слід покласти на тверду рівну поверхню, при необхідності зафіксувати його. Ноги потерпілого повинні бути зігнуті в колінах і трохи розведені в сторони. Під коліна підкласти валик (3).

Способи знерухомлення при переломах стегна (4),гомілки (5), стопи (6).

Необхідно дотримуватись слідуючих правил:

- пошкоджену кінцівку обкласти ватою або якоюсь тканиною;

- фіксуючі засоби закріпити на пошкодженій кінцівці за допомогою бинта, хустки, шнура. ременя і т.д.;

- шину закріплювати надійно, добре фіксуючи область перелому;

- при знерухомленні кінцівки необхідно зафіксувати суглоби вище і нижче місця перелому;

-

8

при відсутності засобів знеру-хомлення зламану руку можна фіксувати до тулуба; зламану ногу - до здорової ноги за допомогою хустки, одягу, бинту і т.д.;

- при відкритому переломі обробити рану і накласти стерильну пов’язку, а потім іммобілізувати (знерухомити) кінцівку;

- дати потерпілому знеболюючі засоби (анальгін, амідопірин). Перелом шийного відділу хребта характеризується сильним болем ,неможливістю рухати головою, а при ушкодженні спинного мозку наступає частковий або повний параліч рук та ніг. Перша допомога : слід зафіксувати шийний відділ хребта так як показано на Мал.15 (7). Якщо немає порушення дихання, можна накласти ватно-марлевий комір (обкладають шию ватою і обережно забинтувати). Якщо потерпілий не може робити навіть незначні рухи головою то необхідно декільком людям припідняти його і покласти на щит або широку дошку і фіксувати до неї пов’язкою за нижню щелепу або обкласти голову потерпілого поліетиленовими пакетами з піском, землею, водою. Припіднімати потерпілого слід в абсолютно горизонтальному положенні, фіксуючи тіло руками в області шиї, спини, тазу, гомілок та стоп. Мал.15.(8). При відсутності дошки переносити потерпілого можна і на простирадлі (9). При неможливості вище підняти потерпілого, необхідно підкласти під нього широку дошку. (10).При переломах в поперековому відділі хребта потерпілий може лежати на животі на твердій поверхні з валиком під грудьми. (11).

11

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]