Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

4. Зміст практики

  • характеристика дорожньої організації, її організаційна структура, виробнича програма та особливості її виконання;

  • особливості виконання робіт, методи організації робіт;

  • аналіз технологічних процесів і операцій в реалізації яких студент брав участь;

    • дані про методи організації робіт, матеріали, систему контролю якості;

    • аналіз умов роботи транспорту на дорогах, що експлуатуються, шляхи підвищеня ефективності роботи доріг, питання організації дрожнього руху та забезпечення безпеки руху;

    • методи рішення питань охорони праці.

4.1 Характеристика дорожньої організації, її організаційна структура, виробнича програма та особливості її виконання

ДП «Рівненський облавтодор» розташовується за адресою: м. Рівне, вул. Остафова, 7

Час роботипідприємства: пн.-сб. від 09:00 до 18:00.

Діяльність ДП «Рівненський облавтодор»:

1.Мережа доріг

Протяжність мережі доріг загального користування, км – 5120

в тому числі:

державного значення – 606

із них:

міжнародні - 350

національні – 27

регіональні - 229

місцевого значення – 4514, (з твердим покриттям – 4443)

із них:

територіальні – 753 (751)

обласні – 2892 (2834)

районні – 869 (858)

2. Мости, шт / пог.м – 562/ 12968

в тому числі:

на дорогах державного значення – 98/ 3824

на дорогах місцевого значення – 464/ 9144

3. Труби, шт - 3964

в тому числі:

на дорогах державного значення – 437

на дорогах місцевого значення – 3527

Додаток 3

Структурна органызація

Таб. 4.1

4.2. Особливості виконання робіт, методи організації робіт

Дочірнє підприємство «Рівненський облавтодор» має в асортименті такі види пслуг: проектування, будівництво, реконструкція, ремонт та утримання автомобільних доріг, мостів, інших споруд та елементів обстановки доріг / Розробка родовищ та виробництво будівельних матеріалів, конструкцій та виробів

Рис. 4.1

-виконання робіт з будівництва

Рис. 4.2

- ремонт і утримання автомобільних доріг, мостів, інших споруд та елементів обстановки доріг;

Рис. 4.3

  • забезпечення сталої роботи на автодорогах, які обслуговує філія в умовах стихійноо лиха, аварій, катастроф і подання їхніх наслідків

Рис. 4.4

- технічне обслувування і ремонт дорожньої техніки і автотранспортних засобів

Рис. 4.5

Рис. 4.7

  • виготовлення дорожніх знаків

Рис. 4.8

Метод організації робіт визначає принципову спрямованість вирішення основних організаційних питань: послідовність виконання робіт і їх взаємну ув'язку, структуру спеціалізованих підрозділів, розстановку, порядок переміщення і взаємодії трудових і матеріально-технічних ресурсів, систему поставок матеріалів, порядок введення дороги в експлуатацію і т. д.

Прогресивним і науково обгрунтованим визнаний потоковий метод. В окремих випадках викорисговують непотокові методи. Іноді будівництво доріг організують таким чином, що частину робіт (як правило, більшу) виконують потоковим методом, а частина - непотоковим.

Вибір методу в кожному окремому випадку залежить від багатьох причин, з яких на перше місце слід поставити: загальний рівень розвитку дорожньої техніки і науки, наявність відповідної матеріально- технічної бази тавиробничішу потужність будівельної організації, яка веде будівництво; географічні особливості району будівництва; особливі умови, властиві тільки даному об'єкту.

У переважній більшості на будівництві автомобільних доріг слід здійснювати організацію робіт потоковим методом. Його переваги особливо ефективні при спорудженні великих автомобільних магістралей, а також на будівництві доріг інших типів великої протяжності.

Застосування непотокових методів організації робіт може бути виправданим на окремих коротких ^ділянках Доріг (орієнтовно 3-5 км і менш), При будівництві в складних умовах, в межах населених пуНісгІй, у вельми пересіченій місцевості І т. п. Однак і в цих випадках завжди слід перевірити мо>кливІсть організації потокового будівництва;У кожному конкретному випадку остаточне рішення приймають після ретельної оцінки та порівняння різних варіантів організації робіт, використовуючи для цьоіоірядтехніко-економічнихпоказників.

Потоковим методом організації виробництва називають такий, при якому забезпечується безперервний і рівномірний випуск продукції, а також безперервне і рівномірне використання трудових та матеріально-технІчйих ресурсів.

Ця характеристика двох сторін виробничого процесу (випуску продукції ! використання ресурсів) справедлива для будь-яКого потокового виробництва, в тому числі і для дорожнього будівництва. Однак не завжди умови, в яких протікає виробничий процес, забезпечують можливість комплексного дотримання всіх вимог потокового виробництва.Найбільш сприятливими для потоку є умови машинного фабрично-заводського виробництва, що протікає в закритих цехах, має стабільну технологію і більш-менш незмінні якісні показники вихідних матеріалІвЛІнІйНий характер дорожніх- об'єктів сприяє успішному застосуванню поточного методу організації дорожньо-будівельних робіт. Сутність поточного методу в специфічних умовах дорожнього будівництва полягає в наступному:

В рівні короткі проміжки часу (зміну, добу) закінчується будівництво рівних по довжині ділянок дороги, причому готова дорога нарощується безперервною стрічкою в одному напрямку;

всі роботи виконують механізовані загони (підрозділу), спеціалізовані за основними видами робіт і оснащені відповідним чином підібраними комплектами дорожньо-будівельних машин;

спеціалізовані загоннний рівномірно один за одним пересуваються по споруджуваної дорозі і послідовно виконують всі будівельно-монтажні роботи;

після проходу останнього загону дорога повністю готова до здачі в експлуатацію.

Основні види робіт при будівництві автомобільних доріг потоковим методом виконують у наступній технологічній послідовності:

Підготовчі роботи, в першу чергу - споруда тимчасових житлово-побугових будівель І організація зв'язку, а також споруда будівель і споруд виробничих підприємств, монтаж їх обладнання і підготовка до розгортання комплексного потоку на дорозі;

споруда будівель та споруд дорожньої лінійної та автотранспортної служб;

будівництво середніх та великих мостів та Інших інженерних споруд на дорозі;

будівництво малих штучних споруд;

виробництво зосереджених робіт по зведенню земляного полотна; пристрій земляного полотна та укріплювальні роботи; влаштування дорожнього одягу (основи І покриття);

обстановка шляху і оздоблювальні роботи.

За наявності достатніх виробничих потужностей роботи з будівництва будівель та споруд дорожньої лінійної та автотранспортної служб будівництво малих штучних споруд, інших інженерних споруд на дорозі виконують одночасно. Паралельно з цими роботами можна також виконувати зосереджені земляні роботи, якщо вони не пов'язані з пристроєм штучних споруд. Потоковий метод має ряд істотних переваг перед іншими методами організації робіт.

1.Введення дороги в дію (в тимчасову експлуатацію) здійснюють безперервно і рівномірно з перших днів розгортання всіх робіт потоку. Завдяки цьому поліпшуються умови роботи будівельного транспорту, що використовує готові ділянки дороги для підвезення будівельних матеріалів. Транспорт загального користування також зможе задовго до кінця будівництва пересуватися по закінченої , Частини дороги, що прискорює її окупність в народному господарстві.

2.Концентрація засобів механізації в спеціалізованих загонах забезпечує краще їх використання, створює сприятливі умови для обслуговування і ремонту, полегшує контроль за роботою машин. Все це в кінцевому рахунку, призводить до підвищення продуктивності кожної машни собівартості механізованих робіт.

3.Спеціалізація робітників на виконання обмеженого числа виробничих операцій сприяє підвищенню їх кваліфікації, що також веде до підвищення продуктивності праці та зниження собівартості робіт.

4.Зосередження виробництва робіт на відносно невеликій ділянці дороги полегшує оперативне ; керівництво роботами та контроль за їх якістю.

5.Вся система потокового будівництва забезпечує підвищення загальної культури виробництва робіт, полегшує облік виконання планів робіт, скорочує терміни оборотності матеріальних і грошових коштів і обсяг незавершеного виробництва.

Факторами, що сприяють розвитку і впровадженню поточного методу організації робіт в дорожньому будівництві є:

а) наукова розробка основ організації дорожнього будівництва;

б) розробка прогресивної технології виробництва дорожньо-будівельних робіт;

в) оснащення дорожньо-будівельних організацій в достатній кількості сучасними засобами механізації.

Основною організаційною одиницею при потоковому будівництві автомобільних доріг є спеціалізований (або приватний)

Під спеціалізованим потоком розуміють що знаходиться всіх матеріально-технічних і трудових ресурсів, будівництва окремої дорожньої конструкції або виконання окремого виду робіт потоковм методом.

Для виконання лінійних дорожньо-будівельних робіт відповідно до встановленої послідовністю зазвичай організовують спеціалізовані потоки по:

а) будівництва тимчасових споруд та постійних дорожніх будівель;

б) розчищенні дорожньої смуги та іншим підготовчим роботам;,

в) будівництва малих штучних споруд;

т) влаштування земляного полотна;

д) будівництва основи дорожнього одягу та покриття; ;

е) обстановці і обробці дороги.

У деяких випадках будівництволсього дорожнього одягу (основи і покриття) виконують одним потоком. Прикладом такої організації робіт може служити споруда бетонних покриттів на піщаній основі.

Механізовані загони, які виконують роботи в спеціалізованих потоках, мають зазвичай постійний склад машин і робітників і, відповідно, постійну виробничу потужність. Тим часом, обсяги дяких видів робіт розподілені нерівномірно. Загони, що мають постійну виробничу потужність не можуть переміщатися з рівномірною швидкістю по споруджуваній дорозі з нерівномірним розподілом обсягів робіт.

Потоки зі змінною швидкістю (темпом), при якій спеціалізовані загони в рівні проміжки часу проходять в процесі виробництва робіт різні по довжині ділянки дороги.

До потокам з постійною швидкістю відносять потоки але влаштування дорожніх одягів та земляного полотна в рівнинній місцевості. До потокам із змінною швидкістю відносять потоки по будівництву земляного полотна в пересіченій І гірській місцевості, штуфних споруд та ін.

Швидкість потоку може змінюватися також при надходженні в спеціалізований підрозділ в процесі робіт додаткових засобів механізації або при зміні технології робіт.

Крім підрозділів, що працюють безпосередньо в потоці з виконання лінійних робіт, на будівництві автомобільних доріг організовують також спеціалізовані підрозділи для виробництва зосереджених робіт великих обсягів. Виконання цих робіт слід проводити також потоковим методом. Однак параметри потоку в цьому випадку будуть різко відрізнятися від параметрів потоку лінійних робіт.

При плануванні термінів виконання зосереджених робіт слід прагнути до того, щоб вони були закінчені до приходу до НИХ лінійних потоків. Дотримання цієї вимоги забезпечує одержання після проходу лінійних потоків суцільної стрічки готової дороги без розривів. Освіта розривів вкрай небажано, так як це, по-перше, погіршує умови використання готової частини дороги І, по-друге, вимагає в подальшому нераціональних витрат на повернення машин і робітників для виконання робіт на ділянці розриву.

Для виконання заготівельних і транспортних робіт також комплектують спеціалізовані підрозділи:

машинно-кар'єрні загони; що забезпечують заготівлю і переробку місцевих дорожньо-будівельних матеріалів; підрозділи для розробки базисних кар'єрів;

підрозділи, що обслуговують асфальтобетонні, цементобетонні і каменедробильний заводи, полігони залізобетонних деталей І конструкцій, бітумні бази та інші виробничі підприємства заводського або базового типу;

автомобільні колони, які мають у своєму складі автомобілі різного призначення: автосамоскиди для перевезення сипучих вантажів, бортові автомобілі для перевезення деталей збірних цивільних і штучних споруд, Автобітумовози, цементовози і т. д.

Об'єднання в безперервному і ритмічному будівельному процесі всіх спеціалізованих лінійних потоків, підрозділів, що виконують зосереджені роботи, підприємств виробничої бази будівництва і транспортних підрозділів утворює комплексний потік по будівництву автомобільної дороги. Це об'єднання повинне мати в своїй основі узгодження і взаємну ув'язку дій усіх підрозділів таким чином, щоб забезпечити безперервність і ритмічність будівництва, найбільшу продуктивність праці, найменшу вартість та найвищу якість робіт.

Дороги невеликої довжини будують зазвичай одним комплексним потоком, значної протяжності - одним потоком протягом ряду років або в більш короткі терміни кількома одночасно діючими потоками. В останньому випадку дорогу розділяють на ділянки і на кожному організують самостійний комплексний потік.

Найбільш відчутні позитивні результати приносить потоковий метод організації робіт при будівництві однотипних конструкцій I стабільності технології робіт. У цьому випадку роботи на всьому протязі дороги виробляють незмінними комплектами машин, що полегшує організацію робіт, контроль їх якості, технічне обслуговування та ремонт машин, а також сприяє виконання і перевиконання норм кожним загоном, бригадою і ланкою.

Забезпечення високої продуктивності праці є обов'язковою умовою нормальної роботи дорожньо- будівельного потоку. Зрив змінного або добового завдання одним спеціалізованим підрозділом (наприклад, АБЗ) тягне за собою невиконання завдання Іншими підрозділами. Видачі кожному підрозділу змінного (добового) завдання повинне передувати, по-перше, точне нормування всіх робіт, що входять в завдання, і, по-друге, ретельна підготовка робочого місця І використовуваних засобів механізації. У виконанні завдань велику роль відіграє також безперервний (наприклад, погодинної) контроль за виконанням норм кожної працюючої машиною в окремо І надання термінової допомоги відстаючим ланкам. Повний комплексний потік зазвичай діє тільки протягом літнього будівельного періоду. Кліматичні обмеження в технології ряду дорожньо-будівельних робіт не дозволяють отримувати високі І стабільні якісні та економічні показники в різні пори року. У зв'язку з цим здійснювати комплексне виконання всіх видів дорожньо-будівельних робгг, безперервно 1 рівномірно І випускати закінчену продукцію (здавати в експлуатацію готові ділянки дороги) протягом усього року технологічно досить важко, а часто і неекономічно.

У більшості випадків доцільно так організувати виробництво дорожньо-будівельних робіт, щоб в сприятливий період (річний будівельний сезон) безперервно «видавати» кінцеву продукцію - повністю готову дорогу, а в інші періоди року - обмежитися будівництвом складових її частин, тобто окремих конструктивних елементів дороги. З настанням наступного літнього сезону необхідно знову повертатися до випуску повністю готових до експлуатації ділянок дороги, поступово ліквідуючи Некомплектність, що виникла в результаті зимових робіт. Таким чином, влітку роботи завжди будуть вести комплексним потоком, а взимку - окремими спеціалізованими потоками, технологія робіт яких краще за інших пристосована до виконання в зимових умовах.

У той же час, незважаючи на такі зміни в організації робіт необхідно суворо дотримуватися вимога про ' безперервне і рівномірному використанні всіх наявних на будівництві трудових I матеріально-технічних ресурсів протягом усього періоду будівництва. Для цього необхідно планувати на зимовий період роботи технологічно придатні до виконання при негативних температурах повітря. Зокрема, слід орієнтуватися на виконання взимку основних обсягів зосереджених робіт (великих виїмок і насипів, великих I середніх мостів, будівель експлуатаційної служби і т. п.).

Добова трудомісткість робіт зимового періоду повинна бути дорівнює добової трудомісткості робіт літнього періоду. Парк засобів механізації протягом усього року також повинен мати приблизно рівномірне завантаження. Виконання цього завдання зустрічає серйозні труднощі, так як багато дорожньо-будівельні машини часто непридатні до доцільному використанню в зимових умовах (автогудронатори, дорожні фрези, асфальтоукладальники і т. п.). Для них необхідно планувати виведення з роботи на весь зимовий період, частково використовуючи його для ремонту.