Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9 Конспект лекцій Контролінг.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
7.56 Mб
Скачать

5. Основні передумови концепції контролінгу Основні передумови концепції контролінгу

При організації служби контролінгу слід брати до уваги такі основні передумови:

> погодження мети, управління цілями (метою) і досягнення мети відповідно до вибраної стратегії повинні координуватись лише на першому рівні управління (підприємець і менеджер);

> методи управління підприємством в рамках "загальної керівної мети" стають найбільш ефективними лише тоді, коли контролеру вдається переконати відповідальних за прийняття рішень у необхідності біокібернетичної концепції системи контролінгу з використанням енергетичного балансу і балансу навколишнього середовища;

> контролер потребує одержання інформації про економічні взаємозв'язки і резерви ("ефект компаса" — за Е. Шмаленбахом), щоб мати безперечний особистий і професійний авторитет серед співробітників;

> служба контролінгу повинна бути самостійна, незалежна і нейтральна по відношенню (стосовно) до рівнів управління, на яких приймається рішення, що дозволяє запобігти можливості участі у боротьбі за розподіл влади у фірмі.

Вищенаведені передумови в основному чіткі і зрозумілі для вітчизняних громадян. Не зовсім чітка уява може хіба що стосуватись суті біокібернетичної концепції, на якій, на наш погляд, слід і зосередити свою увагу.

Суть біокібернетичної концепції полягає у застосуванні біокібернетичного регулювання, яке аналогічне природному біокібернетичному контуру регулювання, що являє собою самоуправ-лінську систему, яка підтримує рівновагу в організмі при t — 36,6° С, що сигналізує про здоров'я і нормальний розвиток.

Автором цієї концепції є німецький вчений Фредерік Вестер, який у 1980 році обґрунтував її необхідність в одній із своїх книг. На думку Ф.Вестера, людина у своїй поведінці повинна керуватися принципами природної рівноваги з урахуванням взаємодій економічних, соціальних, екологічних і тому подібних факторів з використанням основних принципів біокібернетичної саморегуляції: симбіозу, рециклювання тощо. Нехтувати цими принципами, згідно з його переконаннями, у цьому випадку не можна.

Симбіоз— співіснування, від якого отримують користь обидва партнери, об'єкти (мова йде про людину і природу).

Ф. Вестер попереджує, що орієнтація на короткостроковий прибуток (дохід на інвестований капітал) справляє недопустиму дію на навколишнє середовище, рівень життя, річний баланс фірми. Порушення принципу рівноваги всередині біосфери ведуть до:

> зникнення, втрати енергії;

> вичерпання ресурсів корисних копалин;

> зміни кліматичних умов і структури ґрунту; >омертвіння, зникнення біологічних структур;

> боротьби з наслідками замість попередження порушень.

Основні принципи біокібернетичного регулювання розглядаються як необхідні елементи філософії фірми (ідеальної мети), економіки і організації виробництва, національної економіки за такими причинами:

а) перехід від прямолінійного і послідовного мислення до системного;

б) оптимізація прибутку замість його максимізації;

в) прагнення укладати трудові угоди для роботи за покликанням, а не для того, щоб фінансувати свій вільний час.

Розглянемо детальніше кожну із наведених причин: а) перехід від прямолінійного і послідовного мислення до системного:

> ізольований розгляд окремих питань в умовах нехтування численними обмінними зв'язками у природі і на підприємстві веде до помилок в прийнятті рішень. Послідовне, прямолінійне мислення повинно бути доповнене системним, комплексним мисленням з урахуванням стратегічних, енергетичних балансів і балансів взаємодії на навколишнє середовище.

> сучасна цивілізація зможе вижити лише як системна частина біосфери, якщо вона підпорядкується принципу природної рівноваги, тобто буде мислити і діяти в рамках біокібернетичних контурів управління. Наприклад, "пробки" транспортних засобів на вулицях міст та інших населених пунктів змушують зменшувати швидкість; збільшується шум і обсяг викидів в атмосферу. Логіка послідовного і прямолінійного мислення цим і обмежується, а зміни інших елементів системи не беруться до уваги. Наприклад, те що автомашини швидкої допомоги не можуть швидко долати "пробки" і перевозити хворих, тому жителі міст у разі нещасних випадків стануть беззахисними, розрахувати час у такій ситуації просто неможливо.

> екологічна система біосфери доводить свою життєдіяльність уже протягом п'яти млрд років на принципах рівноваги. Якщо ми будемо її ігнорувати, то загинемо. Навпаки, ми повинні вчитися використовувати цей принцип, цю систему.

З метою більш кращого і наочного сприйняття головних відмінностей між системним біокібернетичним і прямолінійним традиційним мисленням, відобразимо їх у табл. 8.1.

б) оптимізація прибутку Замість його максимізації: переважаюча логіка прямолінійного і послідовного мислення відповідає "тунельному баченню і мисленню". Щоб одержати прибуток у даному кварталі або році, підприємці "видавлюють" все нові і нові інвестиції, не звертаючи при цьому ніякої уваги на стратегічне "обезволоження" фірми, а також на те, чи будуть у майбутньому збережені робочі місця.

В умовах вільного ринкового господарства значно краща максимізація прибутку, тому використовують концепцію контролінгу числових показників; соціально орієнтоване ринкове господарство вибирає Концепцію контролінгу загальної керівної мети з оптимізацією прибутку для забезпечення і збереження довгострокової життєдіяльності та існування підприємства. Подвійність концепції контролінгу показана на рис. 8.10.

в) прагнення укладати трудові угоди для роботи за покликанням, а не для того, щоб фінансувати свій вільний час:

керівники — спеціалісти і співробітники — ототожнюють себе з фірмою, якщо збігаються їх професіональні цілі, розуміння і якщо вони працюють у колективі. На цьому фунті зростає культура фірми у гармонії з законами природи, а не в боротьбі з домінуючим законом природи — принципом рівноваги. У даному випадку буде дотримана вимога підтримання фінансової рівноваги, прагнення до самореалізації.

Концепція контролінгу функціонує, якщо є в наявності:

> філософія фірми, тобто розроблена система погодження цілей керівним складом;

> планування, яке базується на системі прямого і зворотного зв'язку, з циклічним і кумулятивним аналізом планових і фактичних показників;

> саморегульований обернений зв'язок у біокібернетичному контурі регулювання з урахуванням параметрів енергії та навколишнього середовища;

> сприятливий енергетичний баланс, коли економно використовується біосила;

> сприятливий баланс навколишнього середовища, який дозволяє робити раціональні інвестиції в охорону навколишнього середовища;

> сенсори (датчики, що сприймають сигнали) для своєчасного вияву "вузьких місць", що перешкоджають росту і досягненню накресленого результату;

> система обліку повних витрат і система обліку сум покриття;

> активізація нематеріальних факторів, таких як мотивація і можливість проявити усі особисті якості (ідентифікація) для надійного забезпечення існування фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]