Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kyivska obl_2009.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
18.76 Mб
Скачать

13.8. Екологічний аудит

Екологічний аудит системи екологічного менеджменту відповідно до стандарту ISO 14001 визначається як систематичний і документований процес отримання об'єктивних доказів для визначення, чи відповідає система екологічного менеджменту підприємства критеріям, які пред’являються до таких систем.

Підприємство повинне розвивати і підтримувати періодичне проведення аудитів систем екологічного менеджменту. Під час проведення екологічних аудитів визначається, відповідає або не відповідає діюча система екологічного менеджменту вимогам Міжнародного стандарту ISO 14001 (або його національного аналога), а також наскільки забезпечується і підтримується її функціонування.

Програма екологічного аудиту системи екологічного менеджменту повинна бути заснована на справжній екологічній діяльності підприємства і результатах попередніх аудитів. Проведення екологічного аудиту повинне бути вигідним керівництву підприємства, оскільки результати аудитів інформують його, чи працює система екологічного управління і менеджменту так, як вона повинна працювати відповідно до заявленої екологічної політики і мети.

Підприємство може також замовляти проведення екологічного аудиту з іншою метою, наприклад, з метою сертифікації системи екологічного менеджменту третьою стороною відповідно до національного або міжнародного стандартів.

Програми і процедури екологічного аудиту повинні враховувати:

пріоритетні екологічні аспекти діяльності підприємства;

періодичність проведення аудитів;

ефективне планування і ефективну організацію роботи аудиторської "команди";

активне використовування результатів аудиту;

компетенцію аудиторів;

загальну методологію екологічного аудиту і методику здійснення аудитів.

Екологічний аудит систем екологічного менеджменту може бути внутрішнім чи зовнішнім. У разі внутрішнього аудиту керівництво доручає відповідальним фахівцям з числа персоналу формування аудиторської "команди", куди можуть входити і фахівці із сторони. У разі зовнішнього аудиту полягає договір із спеціалізованою аудиторською фірмою або фахівцем, що має ліцензію на даний вид діяльності і формуючими аудиторську "команду", до складу якої можуть входити і представники підприємства. У будь-якому випадку, фахівці, що здійснюють екологічний аудит, повинні бути кваліфікованими, неупередженими об'єктивними.

Створити і забезпечити ефективне функціонування системи екологічного менеджменту непросто, тому можна проводити екологічний аудит з метою виявлення тих напрямів і аспектів діяльності, які ще недостатньо розвинуті. Висновок екологічного аудиту повинен містити кваліфіковані рекомендації по розвитку екологічного менеджменту на підприємстві і бути направлено на створення ефективної системи екологічного менеджменту. Аудит підприємства може проводитися для представлення інформації державним органам екологічного контролю і управління в цілях офіційної сертифікації системи екологічного менеджменту. Такий аудит виконується зовнішніми незалежними аудиторами або аудиторськими фірмами, що мають ліцензію на даний вид діяльності. Також завжди є зовнішній екологічний аудит, який проводиться для банків або інвесторів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]