Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vodopostach_PP_metodichka_posl.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

2. Аналіз вихідних даних і розробка систем виробничого водопостачання

Водоспоживач П1 потребує воду достатньо високої якості, вищої, ніж у джерелі водопостачання. В процесі використання вода насичується механічними домішками і нагрівається. Отже, водоспоживача П1 можна віднести до третьої категорії водоспоживання.

Водоспоживач П2 відноситься до першої категорії водоспоживання, оскільки в процесі використання вода тільки нагрівається і не забруднюється.

Водоспоживач П3 потребує зм'якшену воду і відноситься до четвертої категорії водоспоживання. Після використання вода в стік не повертається і залишається в теплотехнічному контурі (як у споживачів шостої категорії).

В результаті проведеного аналізу приймаємо рішення про створення локальної оборотної системи водопостачання для першого водоспоживачів і роздільної оборотної системи водопостачання для другого водоспоживача, а також прямоточної системи водопостачання для третього водоспоживача.

Оборотна система першого водоспоживача включає до свого складу очисні споруди для забезпечення балансу по завислим речовинам і охолоджувач для забезпечення балансу по теплу. При цьому спочатку здійснюється очищення води, а потім її охолодження. Відпрацьована вода надходить у резервуар P1.1 і насосною станцією НС1.1 подається на очисні споруди ОС1.1. Очищена на них вода збирається в резервуар Р1.2 і насосною станцією НС1.2 подається на охолоджувач. Після охолодження очищена і охолоджена вода подається в резервуар Р1.3 і насосною станцією НС1.3 подається водоспоживачу П1. Втрати води в системі компенсуються підживлюючою водою з поверхневого джерела, яка подається в резервуар Р1.1. Прояснення води з поверхневого джерела здійснюється на очисних спорудах оборотної системи спільно з очищенням відпрацьованої води, при цьому збільшуються добова продуктивність цих споруд і гідравлічне навантаження на охолоджувач, але істотно знижується продуктивність ВОС.

Зважаючи на великий об'єм проекту розрахунок споруд для обробки осаду не проводиться. У графічній частині проекту в комплексі споруд водопостачання передбачається будівля для розміщення устаткування обробки осаду розміром 12×18 м.

При розробці схеми системи оборотного водопостачання водоспоживача П2 необхідно враховувати різні потрібні напори і напори для відведення відпрацьованої води. Відпрацьована вода споживача П2 під залишковим напором подається прямо на охолоджувач. Охолоджена вода збирається в резервуарі Р2.1, звідки насосною станцією НС2.1 подається водоспоживачу. Підживлення оборотної системи здійснюється водою джерела водопостачання, проясненою на ВОС.

Для забезпечення водою споживача П3 передбачаються спеціальні споруди зм'якшення води ХВО, на які подається вода з поверхневого джерела, прояснена на ВОС.

  1. Система водопостачання першого водоспоживача

Відповідно до прийнятої схеми оборотна система водопостачання першого водоспоживача включає до свого складу очисні споруди, охолоджувач, резервуари, насосні станції і трубопроводи.

Очисні споруди призначені для підтримання балансу по завислим речовинам і повинні понизити каламутність відпрацьованої споживачем П1 води з 310 до 10 г/м3. Для отримання води з каламутністю не більше 10 г/м3 необхідне застосування зернистих фільтрів. Зважаючи на велику каламутність відпрацьованої води перед подачею на фільтри потрібне її попереднє прояснення до каламутності не більше 50 г/м3, тому передбачається двоступінчате прояснення відпрацьованої води спочатку на радіальних відстійниках, потім на напірних зернистих фільтрах. Як напірні зернисті фільтри використовується автоматична надшвидкісна фільтрувальна станція батарейного типу системи Р.Н. Нікіфорова (рис. 3.2). Для охолодження води застосовується типова секційна вентиляторна градирня.

Розрахунок споруд виконується виходячи з максимальної годинної витрати Qгод.макс з перевіркою роботи під час мінімального водоспоживання Qгод.мін.

Перед розрахунком споруд розробляємо висотну технологічну схема систему оборотного водопостачання (рис. 3.1). Всі споруди системи розташовуються на виділеному на генплані майданчику з планувальною відміткою 28,500 м. Технологічною схемою передбачається повторне використання промивних вод надшвидкісних фільтрів з поверненням їх в резервуар P1.1 і очищенням на радіальних відстійниках.

Це впливає на прийнятий об'єм резервуару, оскільки треба буде мати ємність для прийому залпового скиду промивної води в об'ємі, необхідному для промивки одного фільтра. Через це розрахунок починаємо з надшвидкісної фільтрувальної станції.

Рис. 3.1. Висотно – технологічна схема системи водопостачання споживача П1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]