Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vodopostach_PP_metodichka_posl.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.89 Mб
Скачать

6.2. Визначення діаметрів трубопроводів

Трубопровід, що подає воду від водозабору на ФК, виконується із сталевих труб. Розрахункова витрата складає 1686,6 м3/доб, або 19,5 л/с. За таблицями [3] приймаємо сталеву трубу d = 125 мм, при цьому швидкість руху води V=1,45 м/с, гідравлічний похил 1000і = 31,9.

Трубопровід, що подає воду від водозабору до резервуару P1.1, виконується також із сталевих труб.

При розрахунковій витраті 2203 м3/доб, або 25,5 л/с за таблицями [3] знаходимо: d=150 мм, V=1,30 м/с, 1000i =19,9.

7. Розробка графічної частини проекту

Основною будівлею в комплексі споруд водопостачання є блок насосно-фільтрувальних станцій. В ньому розміщуються насосні станції, фільтри, реагентне господарство і блок допоміжних приміщень (БДП), в якому розташовуються лабораторії, побутові приміщення, служби енергетики, автоматики та ін. Реагентне господарство приймається розміром 6×12 м.

В компонувальній схемі блоку насосно-фільтрувальної станції по бічних сторонах будівлі розміщуються заглиблені насосні станції, а між ними на нульовій відмітці розташовуються фільтрувальні споруди.

З одного боку будівлі на нульовій відмітці влаштовуються монтажні майданчики (ММ) насосних станцій шириною 3000 мм і монтажний майданчик фільтрів. З іншого боку будівлі розміщується БДП.

Довжину технологічної частини блоку визначають розміри насосних станцій.

Проліт насосних станцій приймається з розмірами 6, 9, 12 м. Проліт приміщень фільтрувальних станцій при дворядному розташуванні фільтрів повинен бути кратним 6 м і не менше 5D, де D – максимальний діаметр фільтрів, що розміщуються в блоці.

Якщо довжина приміщень насосних станцій виходить значно більшою, ніж необхідна для розміщення фільтрувальних споруді, то зменшити її можна збільшенням прольоту і дворядним шаховим розташуванням насосів.

Завданням розробки комплексу споруд водопостачання є раціональне розміщення устаткування і споруд на майданчику, що забезпечує прості функціональні зв'язки між елементами систем водопостачання і компактність.

При розміщенні споруд на майданчику і в блоці слід враховувати розташування водоспоживачів на генеральному плані промпідприємства. Повинні бути забезпечені найкоротші шляхи руху води від водоспоживачів на майданчик, по всіх спорудах технологічної схеми і знову до водоспоживачів. Трубопроводи повинні прокладатися вздовж проїздів. Через це після визначення розмірів блоку (основної споруди на майданчику) і розміщення його на плані доцільно підвести до нього дороги від проїздів на генплані проммайданчика. Ширину доріг можна приймати від 3,5 до 7,0 м.

Резервуари слід розташовувати на відстані не менше 6 м від стіни блоку в безпосередній близькості від насосних станцій, які забирають воду з цих резервуарів. Це забезпечує короткі всмоктуючі лінії і надійну роботу насосів. Відстань між резервуарами повинна бути не менше 2 м.

Градирні повинні розташовуватися на відстані не менше 20 м від стіни блоку. Відстань між торцями секційних вентиляторних градирень слід приймати не менше 3 м. Резервуари охолодженої води повинні розміщуватися поблизу градирень, на відстані від них не менше 6 м. Бажано градирні, резервуари охолодженої води при них і насосні станції, що забирають охолоджену воду з цих резервуарів, розташовувати з одного боку блоку.

Напірні трубопроводи насосних станцій доцільно прокладати всередині технологічних приміщень блоку і виводити в зовнішні мережі в місцях, що забезпечують мінімум підземних комунікацій на майданчику.

Будівля для розміщення устаткування обробки осаду після радіальних відстійників приймається розміром 12×18 м.

Після розміщення всіх споруд і трубопроводів на майданчику комплексу повинні бути проставлені розміри споруд і відстані між ними, а також позначення і діаметри трубопроводів. [1]

Водний баланс необхідно розраховувати по добовому водоспоживанню (м3/доб). При розробці водного балансу втрати в охолоджувачах прийняті 1,5 % від кількості охолоджуваної води, на водоочисних спорудах – 5 %.

Згідно наведених нормативів і рекомендацій розробляємо генеральний план промислового підприємства в масштабі 1:2000 з мережами водопостачання і водовідведення (рис. 7.1), схему системи водопостачання промислового підприємства з балансом витрат (рис. 7.2) та комплекс споруд водопостачання в масштабі 1:200 на аркуші А1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]