Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Магістр НМК облік ЗЕД-11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
660.48 Кб
Скачать

1. Програма дисципліни

1.1. Мета, завдання і предмет дисципліни

Програма курсу “Облік ЗЕД” розрахована на курсантів (студентів) спеціальності “Облік і аудит” освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр”.

Мета: формування системи теоретичних знань з обліку зовнішньоекономічних фінансово-господарських операцій.

Завдання: вивчення методів і технології обліку найпоширеніших фінансових та господарських операцій, що застосовуються у зовнішньоекономічних відносинах суб’єктів господарювання України з іноземними контрагентами; набуття вмінь документального забезпечення та відображення зовнішньоекономічних операцій у системі рахунків бухгалтерського обліку.

Предмет: фінансово-господарські операції в зовнішньоекономічних відносинах.

1.2. Зміст дисципліни

Тема1. Предмет, завдання і зміст дисципліни

Предмет дисципліни та об’єкти вивчення. Основні форми зовнішньоекономічної діяльності та види зовнішньоторговельних операцій. Основні завдання обліку зовнішньоекономічної діяльності. Принципи ведення зовнішньоекономічної діяльності. Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності та порядок їх реєстрації. Нормативно-правові документи, які регламентують облік ведення зовнішньоекономічної діяльності. Органи валютного регулювання в Україні. Фінансові санкції, що застосовуються під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності.

Тема2. Зовнішньоекономічні контракти й особливості відображення інформації в системі бухгалтерського обліку

Поняття і значення зовнішньоекономічного контракту. Договір купівлі-продажу. Порядок укладання договору. Етапи укладання експортної угоди. Зміст зовнішньоекономічного контракту. Структура зовнішньоекономічного контракту. Особливості укладання та виконання договорів у зовнішньоекономічній діяльності. Відображення в обліку зобов’язань за зовнішньоекономічними контрактами.

Тема 3. Облік операцій з експорту

Види експортних операцій. Види експортних ліцензїй. Порядок формування вартості експортних товарів. Документальне забезпечення митного оформлення експортних товарів. Митні процедури та порядок формування митної вартості. Обмеження строків розрахунків за експортними операціями.

Основні завдання обліку експортних операцій. Бухгалтерський облік експорту товарів за умови прямого виходу підприємства на зовнішній ринок. Облік експорту робіт, послуг. Облік авансових платежів, одержаних від іноземних покупців. Облік експорту товарів на умовах комерційного кредиту.

Тема 4. Облік операцій з імпорту

Поняття імпортних операцій. Передумови здійснення імпортних операцій. Етапи укладання імпортної угоди. Обмеження на здійснення імпорту. Документальне забезпечення імпортних операцій та порядок формування митної вартості. Обмеження строків розрахунків за імпортними операціями.

Бухгалтерський облік закупівлі імпортних товарів за умови прямого виходу підприємства на зовнішній ринок. Облік імпорту робіт, послуг. Облік авансових платежів, сплачених іноземному постачальнику. Облік імпорту товарів на умовах комерційного кредиту. Облік закупівлі імпортних товарів через посередника. Документальне забезпечення облікових операцій.