Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 25 Регулювання і контроль діяльності під...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
432.54 Кб
Скачать

S при здійсненні своїх повноважень обстежувати з додержанням відповідних правил виробничі, складські, торговельні та інші приміщення, що використовують­ся для виготовлення, зберігання й реалізації товарів і сировини, а також організації та надання різних послуг;

S вимагати від керівників та інших службових осіб суб'єктів підприємництва, що перевіряються, усунення виявлених порушень законодавства про порядок уста­новлення і застосування цін;

S припиняти операції суб'єктів підприємництва по рахунках у банках та інших фінансово-кредитних установах у разі відмови в проведенні перевірки чи допуску працівників державних інспекцій по контролю за цінами для обстеження виробни­чих, складських та інших приміщень, що використовуються для виготовлення, збе­рігання та реалізації сировини та товарів, неподання документів, пов'язаних з уста­новленням і застосуванням цін;

S відповідно до чинного законодавства розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення, а також приймати рішення про застосування економічних санкцій і припинення операцій по рахунках суб'єктів господарювання в установах банку.

  • Органи місцевого самоврядування ❖

Органи місцевого самоврядування з метою захисту прав споживачів мають пра­во створювати при їх виконавчих органах структурні підрозділи з питань захисту прав споживачів, які вправі розглядати звернення споживачів, консультувати їх з питань захисту прав споживачів. У випадках виявлення продажу товарів (виконан­ня робіт, надання послуг), які не супроводжуються доступною, достовірною, необ­хідною інформацією та відповідними супровідними документами або з простроче­ними термінами придатності, призупиняти продаж товарів (виконання робіт, надання послуг); подавати до суду позови про захист прав споживачів.

  • Громадські організації споживачів ❖

Створення громадських організацій споживачів (об'єднань споживачів) пе­редбачено статтею 25 Закону України «Про захист прав споживачів», а статтею 26 регламентуються їхні права. «З метою захисту своїх законних прав та інтересів, — говориться у статті 25 Закону, — громадяни мають право об'єднуватися на добро­вільній основі у громадські організації споживачів (об'єднання споживачів)».

Об'єднання споживачів є громадськими організаціями, що здійснюють свою ді­яльність відповідно до Закону України «Про об'єднання громадян».

Держава підтримує діяльність об'єднань споживачів. Всеукраїнською громадсь­кою організацією, яка об'єднує на добровільних засадах та спільності інтересів громадян нашої держави, є Українська асоціація споживачів.

Метою діяльності асоціації є задоволення та захист соціальних, економічних, освітніх, культурних та інших спільних інтересів її членів та сприяння споживачам під час придбання, замовлення або використання товарів (робіт, послуг), захисту їхніх законних прав та інтересів, підтримки вітчизняного виробника, запобігання недобросовісній конкуренції на ринку товарів і послуг.

Для виконання статутних мети та завдань асоціація у порядку, встановленому чинним законодавством, може:

6о8

S вивчати споживчі властивості продукції, попит на неї, проводити опитування населення для виявлення громадської думки про якість товарів, що продукуються і реалізовуються, та ціни на них;

v^ проводити експертизу товарів (робіт, послуг);