Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 25 Регулювання і контроль діяльності під...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
432.54 Кб
Скачать

Продовольчі товари, що на мають промислової упаковки, у разі переважування (перемірювання) на вимогу службової особи звільнюються продавцем від паперової обгортки і шнурованих матеріалів, зачищаються їхні забруднені поверхні та обвіт­рені зрізи (поверхній пожовклий шар у жирів).

Контрольне переважування (перемірювання) товарів провадиться, як правило, із застосуванням тих вимірювальних приладів (засобів вимірювання), що використо­вувалися продавцем, з наступною перевіркою на контрольних вимірювальних при­ладах, стан яких відповідає вимогам відповідних нормативних документів.

Перевірка маси квашеної капусти і солоно-маринованих грибів проводиться їх переважуванням разом із соком, розсолом, маринадом. Солоні квашені огірки, по­мідори і мочені яблука зважуються без рідини (розсолу). Нефасовані оселедці, інші риботовари, жива (снула) і морожена риба переважуються без тузлуку (розсолу), води, льоду.

Перевірка об'єму рідини (лікеро-горілчаних виробів, вина, пива тощо) прово­диться за методом перевірки контрольної порції мірною колбою, циліндром (за ни­жнім краєм меніска), які відповідають вимогам нормативних документів. Мірна ко­лба, циліндр, а також лійка, за допомогою якої проводиться переливання, повинні бути попередньо ополоснуті такою самою рідиною.

Перевірка маси заздалегідь розфасованих господарюючими суб'єктами сфери торгівлі і громадського харчування товарів проводиться шляхом переважування (з дотриманням відповідних вимог) 10 одиниць (порцій) цього товару (однієї дози, упаковки і дати розфасовки) або його залишку з наступним визначенням середньої ваги однієї одиниці (порції) товару.

25.2.3. Перевірка суб'єктів підприємництва працівниками Держцінінспекції

Зміст посвідчення, виданого на перевірку цін ❖

Працівник Держцінінспекції має право провадити перевірки на суб'єктах підпри­ємництва на підставі посвідчення, підписаного начальником Держцінінспекції або його заступником, і засвідченого печаткою. У посвідченні вказується посада, прізвище, ім'я та по батькові перевіряльника, об'єкт або тема перевірки, терміни її проведення.

Посвідченню присвоюється відповідний порядковий номер при реєстрації в спеціальному журналі відповідальним працівником відділу організаційно- методичної роботи, після чого під розписку видається працівнику, який повинен здійснювати перевірку.

Перед початком перевірки працівник крім посвідчення отримує від керівництва Держцінінспекції програму чи перелік питань для перевірки (усно або письмово), а також бланки протоколів про адміністративні правопорушення, котрі як документи суворої звітності реєструються у книзі обліку і видаються під розписку.

Зміст акта, складеного за результатами перевірки цін ❖

Акт, складений за результатами перевірки, разом з усіма іншими матеріалами перевірки не пізніше наступного дня після його підписання здається особисто в Де- ржцінінспекцію для реєстрації в спеціальному журналі у відповідального працівни-

61S

ка відділу, після чого передається для розгляду керівнику відділу Держцінінспекції, яким було визначено об'єкт чи тема перевірки.

Одночасно робиться позначка у книзі обліку посвідчень про цільове викорис­тання виданого посвідчення, яке потім зберігається разом з актом перевірки.

Акт повинен містити всі необхідні відомості про перевірений суб'єкт підприєм­ництва (повна назва, підпорядкованість, форма власності, назва податкової адмініс­трації за місцем реєстрації, ідентифікаційний код, розрахунковий рахунок у банків­ській установі, адреса, прізвище керівника), давати вичерпну відповідь на питання, визначені програмою перевірки, детально відображати факти виявлених порушень законодавчих та інших нормативних актів щодо встановлення і застосування цін, визначати суму, що підлягає вилученню в дохід бюджету. За необхідності до акта додаються копії документів, які підтверджують порушення чи дії службових осіб, що призвели до порушень.

Акт підписується перевіряльником і керівником, головним (старшим) бухгалте­ром перевіреного об'єкта. У разі незгоди з фактами, викладаними в акті, керівник, головний (старший) бухгалтер зобов'язані підписати акт і можуть зробити запис про свої заперечення, одночасно додати письмові пояснення і мотивуючі докумен­ти. Один примірник акта передається керівнику перевіреного суб'єкта.

За відмови керівництва перевіреного суб'єкта від підписання акта в ньому ро­биться запис про це. У цьому разі один примірник акта передається до канцелярії перевіреного суб'єкта за вхідним номером або висипається поштою з повідомлен­ням про вручення.

У випадках відмови керівником чи службовими особами суб'єктів підприємниц­тва в проведенні перевірки чи допуску працівників Держцінінспекції для обсте­ження виробничих, складських та інших приміщень, ненадання бухгалтерських зві­тів, балансів, розрахунків, декларацій та інших документів, пов'язаних з установленням застосування цін, працівником Держцінінспекції складається про це акт з зазначенням в ньому того, що керівник об'єкта, що перевіряється, обізнаний з правами Держцінінспекції, і передає акт керівництву Держцінінспекції для розгля­ду питання про припинення операцій по розрахунках у банківських установах.

За результатом розгляду акта керівник відділу в п'ятиденний термін складає ви­сновок, в якому відображає факти виявлених порушень законодавчих та інших но­рмативних актів щодо встановлення і застосування цін і дає пропозиції щодо:

  • застосування до перевіреного суб'єкта економічних санкцій;

  • обов'язкових до виконання вказівок про усунення порушень дисципліни цін, причин та умов, що породжують ці порушення;

удосконалення органами державної виконавчої влади порядку формування цін і тарифів;

  • направлення матеріалів перевірок іншим державним виконавчим або право­охоронним органам та ін.

Висновок підписується керівником відділу Держцінінспекції, а за необхідності візується керівником галузевого відділу з питань ціноутворення Мінекономіки.

За наявності мотивованих зауважень, що потребують уточнення або додаткової перевірки, висновок та інші матеріали подаються у термін, узгоджений з керівниц­твом Держцінінспекції, але не пізніше місячного терміну.

Висновок, а також підготовлений проект рішення про застосування економічних санкцій подається керівництву Держцінінспекції. Після прийняття керівництвом Держцінінспекції рішення про застосування економічних санкцій воно підлягає ре­єстрації в спеціальному журналі у відповідального працівника відділу організацій­

616