Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтегровані відповіді на ККР з ЕОМ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
197.1 Кб
Скачать

15. Характеристика пз: призначення, класифікація. Тенденції розвитку програмного забезпечення.

Призначення операційної системи:

  • У всіх комп'ютерах операційна система (ОС) забезпечує інтерфейс для взаємодії між користувачами, заcтосуваннями і апаратним забезпеченням.

  • Операційна система завантажує комп'ютер і управляє файловою системою.

  • Майже всі сучасні операційні системи можуть підтримувати декілька користувачів, завдань або ЦП.

Операційні системи поділяють на:

  1. 32- і 64-бітні операційні системи;

  2. Настільні та мережеві.

Настільна ОС володіє наступними характеристиками(Windows XP, Mac OS X, Fedora,Ubuntu, UNIX):

  • підтримує одного користувача;

  • виконує застосування, призначені для індивідуальних користувачів;

  • забезпечує спільний доступ до файлів і тек в невеликій мережі з обмеженим захистом.

Мережева ОС володіє наступними характеристиками(Novell Netware, Microsoft Windows Server, Linux, UNIX):

  • підтримує декількох користувачів;

  • виконує розраховані на багато користувачів застосування;

  • є стійкою і надлишковою;

  • забезпечує кращий захист в порівнянні з настільними операційними системами.

Програмне забезпечення є невід’ємною частиною комп’ютера. Доки існують комп’ютери, доти існуватимуть і операційні системи. З розвитком апаратних засобів розвиватиметься і саме ПЗ.

16. Відеоадаптери і монітори. Режими роботи. Глибина кольору і розділювальна здатність.

Карта відеоадаптера є інтерфейсом між комп'ютером та монітором для відображення даних. Модернізована карта відеоадаптера забезпечує найкращі графічні можливості для ігрових та графічних програм. Для карт відеоадаптерів використовуються розніми PCI, AGP і PCIe на материнській платі.

Монітори та проектори є основними комп'ютерними пристроями виводу:

  1. Cathode-Ray Tube (CRT). Зображення на екрані утворюється шляхом комбінації областей, що світяться при потраплянні електронного пучка. Ця технологія використовується в більшості телевізорів.

  2. Liquid Crystal Display (LCD). У них використовуються два поляризовані фільтри, між якими знаходиться рідкокристалічний матеріал.

  3. Digital light processing (DLP). Ключовим елементом DLP є матриця мікроскопічних дзеркал – DMD-елементів (Deformable Mirror Devices – дзеркальні пристрої, що деформуються) з алюмінієвого сплаву, що володіє дуже високим коефіцієнтом віддзеркалення.

  4. Плазмові панелі.

Режими роботи монітора:

  1. Текстовий (У текстовому режимі екран монітора умовно розбивається на окремі ділянки - знакомісця, найчастіше на 25 рядків по 80 символів (знакомісць).У кожне знакомісце може бути виведений один з 256 заздалегідь заданих символів. У число цих символів входять великі і малі латинські букви, цифри, символи, а також псевдографічні символи, використовувані для виведення на екран таблиць і діаграм, побудови рамок навколо ділянок екрана).

  2. Графічний (У графічному режимі екран монітора складається з крапок (пікселів), кожна з яких світиться відповідним кольором. Звичайно, у графічному режимі кольори насичені, а картинка яскрава і якісна. При графічному режімі роботи монітора на так швидко втомлюються очі.)

Глибина кольору - кількість значень кольору, які можна призначити одному пікселю на зображенні. Значення глибини кольору може коливатися від 1 (чорно-біле зображення) до 32 бітів (понад 16,7 млн. кольорів).

Роздільна здатність означає щільність зображення, що відображується на екрані. Вона визначається кількістю елементів зображення уздовж одного рядка і кількістю горизонтальних рядків. Чим вище роздільна здатність, тим більше інформації виводиться на екран.