Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтегровані відповіді на ККР з ЕОМ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
197.1 Кб
Скачать

20. Призначення та основні функції bios.

BIOS – Basic Input/Output System (базова система вводу-виводу). Це набір спеціальних підпрограм, призначених для початкового запуску комп’ютера, налаштування обладнання та забезпечення функцій вводу/виводу. BIOS записується в мікросхему постійної пам'яті (Non Volatile Random Access Memory, NVRAMEPROM, EEPROM, Flash ROM), яка розташована на материнській платі.

Вона призначена для початкової ініціалізації компонентів ПК та перевірки їх правильної роботи (виконання POST – power-on self test), виконання настройок системи за допомогою спеціальної підпрограми CMOS Setup, завантаження операційної системи і керування периферійними пристроями.

В BIOS можна налаштувати приорітет завантаження операційної системи з накопичувачів, дату та час, безпеку системи і доступу до BIOS, налаштування обладнання та інше (в залежності від версії BIOS, його виробника і наявного програмного забезпечення).

21. Опишіть основні апаратні засоби, розташовані на материнській платі комп’ютера.

На материнській платі комп’ютера розташовується чіпсет (мікросхеми, які забезпечують і контролюють логіку функціонування плати), розніми для підключення ЦП, графічної та звукової плат, жорстких дисків, оперативної пам’яті та інші розніми. Чіпсет є найважливішою частиною материнської плати. Він складається з двох частин – північного та південного мосту (Northbridge & Southbridge). Зазвичай вони розташовані та окремих мікросхемах. Саме мости відповідають за особливості материнської плати та пристрої, які можуть бути до неї підключені. Північний міст відповідає за роботу і взаємодію швидких пристроїв (процесору, відеокарт на базі AGP та оперативної пам’яті), в той час, як південний – за роботу відносно повільних (жорстких дисків, USB та PCI сумісних пристроїв). Отже на сучасній системній платі зазвичай розташовуються

  • слоти DIMM для установки модулів пам’яті (SDRAM, DDR);

  • спеціальні розніми для установки відеокарти (AGP, PCI-Express);

  • шнтерфейси для підключення накопичувачів (IDE, SATA) та рознім для підключення flopy-дисковода;

  • розніми для підключення живлення.

  • панель з рознімами для підключення додаткових пристроїв (монітора, клавіатури, миші, мережних-, аудіо- та USB-пристроїв).

  • допоміжні перемички («джампери») і розніми (для динаміка, кнопок, індикаторів, вентиляторів тощо).

  • також на кожній системній платі в обов'язковому порядку є спеціальна мікросхема пам'яті, найчастіше встановлена в спеціальну панельку; втім, окремі виробники, з метою економії впаюють її в плату. Мікросхема містить прошивку BIOS та батарею, яка забезпечує живлення при зникненні зовнішньої напруги.

22. Які стандарти слотів розширення використовуються в пк?

Слотом називаються роз’єми розширення розташовані на материнській платі. Вони бувають наступних типів ISA, EISA, VLB, PCI, AGP.

  • ISA (Industry Standard Architecture - архітектура промислового стандарту) - основна шина на комп'ютерах типу PC AT (інша назва - AT-Bus), розрядність - 16/24 (16 Мб), тактова частота - 8 МГц, гранична пропускна здатність - 5.55 Мб/с. Конструктив - 62-контактне роз’єм XT-Bus із прилягаючим до нього 36-контактним роз’ємом розширення.

  • EISA (Enhanced ISA - розширена ISA) - функціональне і конструктивне розширення ISA. Зовні роз’єми мають такий же вид, як і ISA, і в них можуть уставлятися плати ISA, але в глибині роз’ємна знаходяться додаткові ряди контактів EISA, а плати EISA мають більш високу ножову частину роз’ємну з двома рядами контактів розташованих у шаховому порядку одні ледве вище, інші трохи нижче. Розрядність - 32/32, працює також на частоті 8 Мгц. Гранична пропускна здатність - 32 Мб/с.

  • VLB (VESA Local Bus - локальна шина стандарту VESA) - 32-розрядне доповнення до шини ISA. Конструктивно являє собою додатковий роз’єм (116-контактний) при роз’ємі ISA. Розрядність - 32/32, тактова частота - 25 50 Мгц.

  • PCI (Peripheral Component Interconnect - з'єднання зовнішніх компонентів) -PCI є подальшим кроком у розвиток VLB. Розрядність - 32/32 (розширений варіант - 64/64), тактова частота - до 33 МГц (PCI 2.1 - до 66 МГц), пропускна здатність - до 132 Мб/с (264 Мб/с для 32/32 на 66 МГц і 528 Мб/с для 64/64 на 66 МГц). Покращенням цього слоту є слом PCI-Express, в який підлючасть сучасні високошвидкісні пристрої (приміром відеокарти).

  • AGP(Acselerated Graphic Port- Прискорений Графічний Порт)- Є подальшим розвитком PCI націленим на прискорений обмін із графічними акселераторами. Відмінності від PCI у фізичному розташуванні слота на материнській платі і його конструкції. Так як AGP слот конструювався для установки в нього відео плат, у ньому передбачена швидкісна передача даних у пам'ять відео карт, а так як вони не мають потреби в двосторонньому швидкісному обміні, то і відповідно зворотній зв'язок досить повільний. Пропускна здатність - 528 Мб/с, а з відео карти на системну шину до 132 Мб/с. Існує також новий стандарт AGP Pro. Коротко, суть його відмінностей від звичного AGP полягає в тім, що до звичайного роз’ємну AGP по краях додані виводи для підключення додаткових ланцюгів живлення 12В и 3.3В. Ці ланцюги покликані забезпечити збільшене енергоспоживання відео карти.

  • Також є слоти для підключення процесорів (Slot 1, Slot A), які згодом були витіснені сокетами, що використовуються до сьогодні.