Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дворецька.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

Особистість у системі соціальних зв’язків

  1. Поняття особистості. Статус, соціальні ролі особистості.

  2. Критерії типізації особистості, механізм її соціалізації.

  3. Соціальна активність особистості, протиріччя у її структурі.

Теми рефератів

  1. Соціальна типологія особистості.

  2. Соціальна спрямованість особистості у сучасному суспільстві.

  3. Проблеми соціалізації особистості в умовах ринкових відносин.

Література

  1. Кон И. С. Социология личности. — М., 1967.

  2. Ручка А. А. Ценностный подход в системе социологического знания. — К., 1987.

  3. Хмелько В. Е. Социальная направленность личности. — К., 1988.

  4. Ядов В. А. Социальный тип личности // Коммунист. — 1988. — №10.

Навчальні завдання

  1. У суспільстві розповсюдженим є підхід, за якого людина, уся без винятку, може бути описана, виходячи з тієї системи соціальних зв’язків та відносин, в яку вона включена. Чи так це справді? Згодні ви з таким підходом (аргументуйте свою відповідь).

  2. Як ви сприймаєте (розумієте) наступні висловлювання?

Н. Чернишевського “розвивати людину в людині” ____________________ ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Ф. Достоєвського — “знайти в людині людину” _________________________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Особистість — складна система, яка складається із десятків та сотен елементів (емоції, думки, дії тощо), величина кожного може бути різною за інтенсивністю (сильні почуття, слабкі почуття, їх відсутність тощо). Дуже часто між елементами цієї системи виникають розходження, протиріччя. Розходження проявляються також між особистістю та середовищем. Наприклад, ваші здібності можуть розходитися з вашими можливостями. А що ще з чим має розбіжності? Нижче наведені поняття, із котрих потрібно скласти пари за принципом “що з чим має розбіжності”.

Можливості. Слова. Здібності. Справи. Бажання. Реальність. Кваліфіка­ція. Ціль. Результат. Вимоги робочого місця. Зарплатня. Потреби. Посягання.

4. Як ви розумієте розповсюджене висловлювання: “Особистість — продукт біографії людини”? Чи це так? ________________________________ ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. Сучасна наука (соціологія, філософія) стверджує та спирається на постулат, що кожна окремо взята людина являє собою і людство взагалі. Вона індивідуальна у своїх особливостях і в той самий час у ній зібрані всі узагальнені особливості роду людського. Ваше ставлення до цієї тези?

Завдання для перевірки знань

  1. У чому сутність поняття особистості з точки зору соціології?

  2. Визначте основні напрямки соціології особистості в сучасних умовах.

  3. Що таке соціальний статус та соціальна роль? Як ці поняття пов’я­зані між собою?

  4. Чи існують статуси в сучасному індустріальному суспільстві?

  5. Яке значення має для соціології соціальна типологія особистості?

  6. Розкрийте зміст соціальної активності особистості.