Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекціїї.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
62.98 Кб
Скачать

2003Р. Стор.360 Тема: Догляд за хворими з захворюваннями та травмами кінцівок

План лекції:

1. вивихи і переломи верхніх і нижніх кінцівок;

2. обстеження хворих із травмами кінцівок.

Обстеження хворих із травмами і захворюваннями опорно-рухового апарату складається з опитування, огляду, пальпації, визначення об'єму рухів у суглобах, вимірювання довжини кінцівок, дослідження їх функцій. Крім того, проводять рентгенологічні і лабораторні дослідження.

Під час опитування хворого слід з'ясувати час, місце і механізм травми, обставини і причину нещасного випадку. Потрібно також встановити силу і напрямок удару або тиску, уточнити положення тулуба і кінцівок. Обов'язково уточнюють вид травматизму (побутовий, виробничий). Оглядають не лише ушкоджену, а й здорову кінцівку (для порівняння).

Переломи і вивихи кінцівок. Перелом ключиці виникає внаслідок падіння на витягнуту руку чи плечовий суглоб, різкого удару тупим предметом.

При переломах, які розміщуються ближче до плечового кінця ключиці, відбувається типове зміщення відламків під кутом, відкритим донизу і назад. Хворі скаржаться на біль, у ділянці перелому спостерігається набряк, мала надключична ямка згладжена. Ушкоджена ключиця вкорочена, проксимальний відламок іноді виступає під шкірою. Ушкоджена кінцівка зігнута в ліктьовому суглобі, хворий підтримує її іншою кінцівкою. Рухи ушкодженої кінцівки обмежені

Лікування при переломах ключиці полягає в іммобілізації верхньої кінцівки за допомогою шини Крамера, м'якої пов'язки Дезо, 8-подібної пов'язки, шини Кузьмінського та ін.

Перелом лопатки виникає внаслідок падіння на ділянку плеча чи ліктьовий суглоб у положенні відведення плеча, рідше - унаслідок прямого удару.

Переломи плечової кістки. Розрізняють переломи проксимального кінця, діафіза і дистального кінця плечової кістки.

Переломи в проксимальній третині плечової кістки зустрічаються найчастіше в осіб літнього віку, а в дистальній – у дітей і підлітків.

Перша допомога полягає в іммобілізації кінцівки шиною Крамера або м’якою пов’язкою Дезо, знеболюванні. Хворого транспортують у травматологічне відділення.

Перелом кісток передпліччя найчастіше виникає внаслідок прямого удару по передпліччю під час автомобільних аварій або падіння на кисть.

ПМД: знеболити місце перелому, провести іммобілізацію кінцівки шиною Крамера, косинковою пов'язкою від нижньої третини плечової кістки до основи кисті.

Перелом стегнової кістки виникає внаслідок прямого удару чи при падінні з висоти. Розрізняють переломи верхнього (проксимального) кінця, діафіза і нижнього (дистального) кінця стегнової кістки.

Перша допомога полягає в іммобілізації кінцівки шиною Дітеріхса або Крамера. Лікування проводять у стаціонарі.

Переломи шийки стегнової кістки найчастіше зустрічаються в осіб літнього та старечого віку. Вони виникають при падінні на бік. Під час огляду виявляють деформацію в ділянці кульшового суглоба. Спостерігається вимушене положення (вона повернута назовні) та вкорочення кінцівки. При внутрішньосуглобових переломах шийки стегнової кістки визначається посилена пульсація стегнової артерії під пахвинною зв'язкою.

ПМД: знеболити місце перелому, виконати транспортну іммобілізацію кінцівки шиною Дітеріхса або трьома шинами Крамера та транспортувати хворого в травматологічний стаціонар. У стаціонарі переломи шийки стегна лікують витягненням протягом 2 - 3 міс. Потім накладають коротку кокситну гіпсову пов'язку, і хворий починає ходити на милицях.

Закриті ушкодження колінного суглоба виникають при падінні на колінні суглоби, під час транспортних аварій та при падінні з висоти. З'являється біль і набряк, рухи обмежені. Визначається симптом балотування надколінка. При переломі надколінка спостерігається розрив бічних зв'язок, завдяки чому верхній відламок зміщується догори. Колінний суглоб збільшений в об'ємі. У передньому відділі суглоба виникає біль, тут же нерідко виявляють садно та гематому.

Травматогенез перелому кісток гомілки такий самий, як і закритих ушкоджень колінного суглоба. Хворих непокоять біль та припухлість, що локалізується нижче від колінного суглоба. У разі перелому відростків великої гомілкової кістки виникають вальгусна деформація колінного суглоба, гемартроз, обмеження функцій суглоба. Для переломів без зміщення відламків характерний біль у ділянці колінного суглоба, особливо під час навантаження по осі кінцівки, надмірна бічна рухливість гомілки.

ПМД: знеболивши місце перелому, повинен провести транспортну іммобілізацію шиною Крамера, яку накладають по задній поверхні гомілки від верхньої третини стегна до пальців стопи.

Питання до лекції:

1. Анатомія судин верхніх і нижніх кінцівок.

Домашнє завдання

Література: - О.М. Кіт „Медсестринство в хірургії” стор._______

Укрмедкнига 2002р.

- І.В. Роздольський „Посібник з хірургії”. Київ „Здоров’я”