Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_вказ_курс_маркет_иссл.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
95.23 Кб
Скачать

3 Методичні вказівки до виконання розділів курсовОї роботи

Курсова робота повинна бути виконана відповідно до узгодженого з науковим керівником плану. У випадках, коли студент складає план самостійно, науковий керівник повинен допомогти передбачити найбільш важливі питання щодо розкриття змісту обраної теми.

Курсова робота складається з наступних структурних частин, які слід включити до плану роботи:

- титульний лист;

  • завдання на курсову роботу;

  • реферат;

  • зміст;

- перелік умовних позначень;

  • вступ;

  • основна частина;

  • висновки;

  • перелік літератури;

  • додатки

Зібраний, вивчений і оброблений матеріал має бути уважно проглянутий і розподілений за окремими питаннями, які стоять у плані курсової роботи.

Приклад оформлення структурних частин “Титульний лист”, “Завдання на курсову роботу” та “Реферат” наведено відповідно у додатках А, Б і Г. В структурній частині “Реферат” стисло відображаються основні положення структурної частини “Вступ”.

Структурна частина “Зміст” відображає структуру курсової роботи (вказуються назви розділів, підрозділів та сторінки, на яких вони розміщені).

Структурна частина “Перелік умовних позначень” оформлюється згідно стандарту СТП 15-96.

В структурній частині “Вступ” (обсяг 3-4 стор.) необхідно обґрунтувати актуальність обраної теми, її наукове та практичне значення; навести перелік основних питань, які розглядаються в курсовій роботі, а також методи вивчення практичного матеріалу та методи обробки маркетингової інформації. У вступі також відокремлюють об’єкт, предмет, гіпотезу, цілі та завдання дослідження.

Об’єктами дослідження курсової роботи з курсу “Маркетингові дослідження” можуть бути підприємства всіх форм власності, різноманітні споживчі ринки та галузі народного господарства України, різноманітні торгові та маркетингові посередники, покупці, які виступають одиницями аналізу, спостереження.

Предмет дослідження – це найбільш вагомі з практичної та теоретичної точки зору сторони об’єкту, які підлягають безпосередньому вивченню в процесі емпіричного дослідження.

Гіпотеза дослідження – це обґрунтовані припущення відносно структури розглядаємих у дослідженні соціальних об’єктів, характеру елементів, які їх складають, механізмів функціонування та розвитку цих соціальних об’єктів. Гіпотеза – це головний методологічний інструмент організації всього процесу дослідження, що формулюється та обґрунтовується у процесі розробки програми і перевірка якого ведеться протягом всього часу проведення дослідження.

Актуальність дослідження – це необхідність розгляду проблемної ситуації в наявних умовах існування ринку і стану економіки, обґрунтування причин цього дослідження, всебічне розглядання ситуації.

Основна частина курсової роботи може складатися з двох або трьох глав. Перша глава (обсяг 6-8 стор.) є теоретичною та повинна висвітлювати коло теоретичних питань, які є основою дослідження.

Друга глава (обсяг 5-8 стор.) є дослідницькою, в якій обов’язково наводиться опис дизайну конкретного маркетингового дослідження відповідно до обраної теми. Опис дизайну повинен вміщувати виявлення та формулювання проблеми маркетингового дослідження, його мети, гіпотези (якщо вона відрізняється від гіпотези курсової роботи), об’єкту та предмету дослідження, плану дослідження та методології збору даних (якщо дослідження первинне – надається опитувальний лист) та ін.

В третій главі (обсяг 5-8 стор.) курсової роботи треба оформити результати проведеного дослідження (навести діаграми, таблиці, тощо). В цій частині формулюються висновки відносно тенденцій розвитку ринку, характеристик споживачів, їх мотивацій та ін., які повинні відповідати меті дослідження.

Якщо основна частина курсової роботи складається з двох глав, то друга глава має вміщувати як дослідницькі питання, так і конкретні результати дослідження.

В структурній частині “Висновки” (обсяг 2-3 стор.) підтверджується або спростовується гіпотеза, яка була сформульована в структурній частині “Вступ” та коротко надається зміст одержаних результатів дослідження.

Структурна частина “Перелік літератури” складається із тих джерел, на які безпосередньо є посилання в основній частині курсової роботи. Ці джерела розміщуються по мірі згадування. Крім того, до “Переліку літератури” можуть бути включені джерела, які використовувались в процесі підготовки курсової роботи опосередковано. В такому разі, джерела розміщуються за алфавітом після переліку джерел, на які робляться посилання. Загальна кількість джерел в “Переліку літератури” повинна становити не менше 12-15 позицій.

Структурна частина “Додатки” не є обов’язковою та вноситься до змісту курсової роботи у разі необхідності. Як додаток до курсової роботи можуть міститися такі матеріали: таблиці, схеми, діаграми тощо.