Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Melenteva_O.V_Podatkova_sistema.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать

12.4 Головні напрямки діяльності держави по руйнуванню існуючих схем мінімізації податків

Державна податкова адміністрація України є основним органом держави, що контролює своєчасність і правильність сплати податків. При цьому, з метою зменшення ухилення від сплати податків, ДПА України організовує роботу державних податкових адміністрацій і державних податкових інспекцій, пов'язану із запобіганням ухилення від оподаткування:

1. Здійснює контроль за дотриманням законодавства по податках, інших платежах, валютних операціях, порядку розрахунків зі споживачами із застосуванням ЕККА, комп'ютерних системах і товарно-касових книгах, лімітах готівки у касах, а також контроль за наявністю свідчень про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності та ліцензій, патентів, інших спеціальних дозволів на здійснення окремих видів підприємницької діяльності.

2. Проводить роботи по боротьбі із незаконним обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів, веденням реєстрів імпортерів, експортерів, оптових і роздрібних торговців, місць збереження алкогольних напоїв і тютюнових виробів, бере участь у розробці пропозицій з основних напрямків державної політики і проектів державних програм у сфері боротьби з незаконним обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

3. Затверджує форми податкових розрахунків, звітів, декларацій та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, інших платежів, декларацій по валютних цінностях, зразок картки фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів, форму повідомлення про відкриття чи закриття юридичними особами, фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності банківських рахунків.

4. Роз'яснює за допомогою засобів масової інформації порядок застосування законодавчих та інших нормативно-правових актів по податках, інших платежах з метою запобігання ухиленню платників податків від оподатковування.

5. Організовує роботу зі створення інформаційної системи автоматизованих робочих місць та інших засобів автоматизації й комп'ютеризації в органах державної податкової служби.

6. Розробляє основні напрямки, форми і методи організації та проведення перевірок дотримання податкового і валютного законодавства.

7. При виявленні фактів, що свідчать про організовану злочинну діяльність, або дій, що створюють умови для такої діяльності, направляє матеріали із цих питань відповідним спеціальним органам по боротьбі з організованою злочинністю.

8. Передає відповідним правоохоронним органам матеріали за фактами правопорушень, за які передбачена кримінальна відповідальність, якщо їхнє розслідування не відноситься до компетенції податкової міліції та слідчих підрозділів податкових органів.

9. Вносить пропозиції й розробляє проекти міжнародних договорів по оподатковуванню, виконує у межах, визначених законодавством, міжнародні договори з питань боротьби з організованою злочинністю у частині оподаткування.

10. Управління податкової міліції, як структурний підрозділ ДПА України, проводить роботу, спрямовану на виявлення і припинення діяльності фіктивних і транзитних суб'єктів підприємницької діяльності, своєчасне блокування розрахункових рахунків, що належать фіктивним фірмам, утримання товарно-матеріальних цінностей і кредиторської заборгованості, донарахування і стягування коштів до бюджету, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які використовують суб'єкти підприємницької діяльності для приховування доходів від оподаткування, а також вирішення питань зі скасування державної реєстрації фіктивних підприємств. Із цією метою використовуються всі оперативні сили і засоби підрозділів податкової міліції, можливості комп'ютерних баз даних правоохоронних органів, підрозділів податкових розслідувань.

Регулярно проводить оперативно-профілактичні операції з виявлення і припинення діяльності фіктивних фірм та осіб, причетних до їхньої незаконної діяльності. За всіма виявленими фактами діяльності фіктивних фірм підрозділами податкової міліції ухвалюються рішення згідно КПК України, матеріали передаються слідчим відділам податкових органів або направляються в органи внутрішніх справ або прокуратуру.

Контрольні питання:

1. Чим відрізняється поняття ухилення від оподаткування від мінімізації податків?

2. Назвіть обставини, при яких суб'єктом господарювання може бути незаконно заявлено ПДВ до відшкодування з бюджету?

3. Які категорії підприємств є найперспективнішими для проведення перевірок обґрунтованості відшкодування ПДВ із бюджету?

4. Назвіть найбільш розповсюджені схеми ухилення від оподаткування?

5. Чим передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів?

6. В якому разі особи, які вперше вчинили дії, передбачені ч. 1 і ч. 2 ст. 212 Кримінального кодексу України, звільняються від кримінальної відповідальності?

7. Яким законом підсилена відповідальність платників податків у тих випадках, коли підприємство своєчасно не сплачує вже узгоджене податкове зобов'язання?

Тестові питання

1. Чи є причиною виникнення від'ємного значення ПДВ перевищення податкового зобов'язання над податковим кредитом?

2. Чи є мінімізацією несвоєчасна сплата податку?

3. Чи передбачена в Україні фінансова відповідальність за несплату податків та ін.

4. Чи є контролюючим органом Державна податкова адміністрація України?

5. Чи передає ДПА України відповідним правоохоронним органам матеріали за фактами правопорушень, за які передбачена кримінальна відповідальність?