Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління проектами.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
376.83 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи до теми 7

Завдання 1.

Ситуація для аналізу

Машинобудівне підприємство, одним з напрямків діяльності якого є випуск мототехніки, планує організацію виробництва нової моделі легкого мотоцикла. Для реалізації проекту передбачається дооснащення існуючих виробничих потужностей підприємства імпортним обладнанням (з виготовлення прес-форм) та додатковими станками вітчизняного виробництва.

Вартість імпортного обладнання складає $1830 тис. без ПДВ, імпортне мито з обладнання – 15%. Вартість обладнання вітчизняного виробництва – 1700 тис.грн. з ПДВ. Умови постачання імпортного та вітчизняного обладнання – передплата в розмірі 50%. Для вітчизняного обладнання залишкова сума сплачується рівними частками протягом двох кварталів. Для імпортного обладнання сплата залишкової суми здійснюється єдиним платежем після постачання обладнання. Постачання здійснюється протягом місяця з моменту передплати.

Підготовчі та будівельно-монтажні роботи здійснюються та сплачуються протягом двох кварталів (3 та 4 кв з моменту начала реалізації проекту). Вартість робіт складає 468 тис.грн.

Проект передбачає також доробку технологічної документації. Вартість робіт складає 200 тис.грн. з ПДВ. Умови оплати робіт: аванс в розмірі 40% та остаточний розрахунок після двох кварталів з початку робіт.

Обладнання планується розташувати на існуючих виробничих площах, додаткових площ для реалізації проекту не потребується. Для виконання ряду технологічних операцій планується залучити існуючі виробничі потужності.

Обсяг реалізації продукції, визначений з врахуванням потужності обладнання та можливостей збутової мережі підприємства 3500 од/кв. Вихід на 100% потужності планується з 2 кварталу з початку виробництва (перший квартал – 50%). Розподіл обсягів продажу між внутрішнім та зовнішнім ринками складає 70 та 30% відповідно. Ціна реалізації мотоциклу – 5000 грн. на внутрішньому ринку, $1000 на зовнішньому ринку.

У зв’язку з організацією виробництва нового продукту змінні витрати на одиницю складають:

- сировинна та матеріали – 400 грн.

- покупні вироби – 1500 грн.

- паливо та енергія на технологічні цілі – 500 грн.

- змінна (відрядна) з/п – 200 грн.

Реалізація проекту передбачає залучення додаткового персоналу:

  • допоміжні робочі – 5 чол. з окладом 1200 грн.;

  • АУП (у відділ продажу, начальник дільниці) – 5 чол. з окладом 1500 грн.;

  • збутовий персонал – 3 чол. з окладом 1300 грн.

Як вже зазначалось, при реалізації проекту планується залучити існуючі виробничі потужності. Збільшення навантаження на обладнання призведе до зростання витрат на його обслуговування та ремонт, які у сукупності з витратами на утримання та ремонт придбаних активів складуть 170 тис.грн/кв. Розташування обладнання на існуючих площах не призведе до зростання витрат на освітлення та опалення цехів. Деяке зростання планується в частині споживання води, планується зростання витрат на внутрішньозаводське переміщення вантажів. Сума приросту загальнозаводських витрат за цехами , що задіяні в виробництві нової моделі мотоциклу, оцінюються на рівні 110 тис.грн. Розмір загальнозаводських витрат зросте за рахунок представницьких, відряжувальних та рекламних витрат . Загальна сума приросту передбачається на рівні – 50 тис.грн/кв. Амортизаційні відрахування складуть 420 тис.грн/кв.

Дати загальну оцінку комерційної ефективності проекту (період для оцінки проекту 5 років з початку реалізації, ставка порівняння – 24% на рік).