Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП 2008.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
956.42 Кб
Скачать

Тема 2. Історія розвитку і становлення міжнародного права

Історичні концепції виникнення міжнародного права. Періодизація історії розвитку міжнародного права. Міжнародне право у стародавні часи. Міжнародно-правові інститути стародавньої Греції та Риму: інститути війни та миру, вільного судноплавства, посольське право тощо. Міжнародне право стародавнього Сходу.

Вплив падіння Римської імперії на розвиток міжнародного права. Міжнародне право за часів середньовіччя. Декрет папи Граціана.

Класичне міжнародне право. Вплив Великої Французької революції на розвиток міжнародного права. Декларація абата Грегуара. Значення Вестфальського договору 1648 р. та Гаазьких конференцій миру 1899-1907 рр. для становлення класичного міжнародного права. Міжнародне право між двома світовими війнами. Створення Ліги Націй. Друга світова війна і міжнародне право.

Порівняльна характеристика класичного та сучасного міжнародного права. Основні тенденції розвитку сучасного міжнародного права.

Розвиток міжнародного права в Україні. Міжнародно-правові відносини Київської Русі. Договори з Візантією. Міжнародно-договірна і дипломатична діяльність Козацької держави. Міжнародно-правова діяльність Української Народної Республіки. Участь України у міжнародних відносинах у складі Радянського Союзу. Основні пріоритети розвитку міжнародних відносин після здобуття Україною незалежності.

Етапи розвитку науки міжнародного права у світі. Роль праці Гуго Гроція “Про право війни та миру” на становлення науки міжнародного права. Особливості розвитку науки міжнародного права у XIX- на початку XX ст. в Україні. Розвиток науки міжнародного права після Другої світової війни. Розвиток науки міжнародного права в Україні на сучасному етапі.

Тема 3. Джерела міжнародного права

Поняття джерел міжнародного права. Матеріальні та формальні джерела. Види джерел міжнародного публічного права. Міжнародний звичай як основне джерело міжнародного права: поняття та основні ознаки. Поняття, стадії та форми звичаєвої правотворчості. Поняття загальної практики як передумови творення звичаєвої норми. Способи підтвердження юридичної обов’язковості (opinio juris) звичаєвої норми.

Міжнародний договір як джерело міжнародного права. Поняття, стадії та форми договірної правотворчості. Співвідношення міжнародного договору та міжнародного звичаю як джерел міжнародного публічного права.

Роль громадськості у процесі міжнародної правотворчості. Роль доктринальних вчень у процесі правотворчості. Роль національних нормативних актів та актів застосування норм права у міжнародній правотворчості. Допоміжні джерела міжнародного права: поняття, види та роль.

Тема 4. Основні принципи міжнародного права

Поняття, юридична природа та основні ознаки принципів міжнародного публічного права. Класифікація принципів міжнародного права. Принципи забезпечення миру та міжнародної безпеки. Принципи співробітництва держав. Принципи захисту прав людини, націй і народів. Характеристика змісту загальних принципів міжнародного публічного права.

Поняття та елементи міжнародної нормативної системи. Співвідношення міжнародних правових норм з політичними, релігійними, моральними нормами. Місце, роль та вплив традицій, міжнародної ввічливості, норм звичаєвості (usage), громадської думки на формування міжнародної нормативної системи.

Поняття системи міжнародного права. Загальна характеристика галузей та інститутів міжнародного права.

Поняття та механізм міжнародно-правового регулювання. Елементи механізму міжнародно-правового регулювання. Поняття, форми та роль правосвідомості у функціонуванні міжнародного публічного права. Міжнародний правопорядок та контроль за дотриманням міжнародної законності. Місце і роль міжнародно-правової відповідальності в механізмі міжнародно-правового регулювання.

Поняття, структура та загальна характеристика норм міжнародного права. Норми міжнародного “м’якого” права. Класифікація норм міжнародного права за змістом і місцем в нормативній системі, сферою дії, юридичною силою, функціями, способом творення та регулювання тощо. Поняття та форми реалізації норм міжнародного права. Поняття, стадії та умови застосування норм міжнародного права. Сфера дії норм міжнародного права. Поняття тлумачення норм міжнародного права. Види, способи та правила тлумачення норм міжнародного права.

Поняття та механізм імплементації та адаптації норм міжнародного права. Поняття та способи систематизації норм міжнародного права. Особливості та основні напрямки кодифікації міжнародного права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]