Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_prakt_Vvedennya_u_spethialnist_2010_ukr.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
242.69 Кб
Скачать

1 Організація та план проведення циклу практичних занять

Студенти повинні прибути на визначене місце проведення екскурсії не пізніше, ніж за 5 хвилин до призначеного викладачем часу, маючи при собі робочий зошит для нотаток.

Практичне заняття (екскурсія) проводиться на підприємстві відповідно до плану:

1. Перевірка присутності студентів на початку заняття.

2. Перевірка підготовленості студентів до конкретної екскурсії.

3. Вступне слово представника підприємства.

4. Проведення інструктажу з охорони праці, техніки безпеки та особливих правил поведінки на підприємстві.

5. Основна частина – огляд устаткування та ознайомлення з технологіч-ним процесом та організаційною структурою підприємства.

6. Обговорення побаченого студентами, дискусія.

7. Фіксування відомостей у робочому зошиті.

8. Перевірка викладачем робочих записів та знань, отриманих студентами під час екскурсії, визначення структури матеріалів звіту про екскурсію на підприємство.

2 Історія створення хнуре та організація

НАВЧАННЯ В УНІВЕРСИТЕТІ

(2 академічні години)

2.1 Мета заняття

Ознайомитися з історією Харківського національного університету радіоелектроніки, його організаційною структурою, а також функціями факультетів та кафедр.

2.2 Місце проведення заняття: музей історії Харківського національного університету радіоелектроніки.

2.3 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

Під час підготовки до заняття студенти повинні опрацювати тему 1 (розділи 1.1, 1.2) конспекту лекцій з дисципліни «Введення у спеціальність».

Під час проведення екскурсії студенти повинні записати основні моменти історії університету, підібрати матеріал для звіту.

Матеріал до основної частини звіту

29 жовтня 1983 року – дата офіційного відкриття музею історії університету радіоелектроніки. Відтоді музей збирає, вивчає та пропагує матеріали, що розповідають про внесок учених і співробітників вищого навчального закладу у справу підготовки молодих спеціалістів, у розвиток комп’ютерної науки і техніки, радіоелектроніки та інформаційних технологій. Основний фонд музею перевищує 2 000 експонатів. Щороку музей відвідують 2 500 студентів, абітурієнтів і співробітників університету, проводиться близько 200 екскурсій та понад 10 семінарських занять.

Харківський інженерно-будівельний інститут (ХІБІ) було утворено на базі будівельного факультету Харківського політехнічного інституту (ХПІ) та архітектурного факультету Харківського художнього інституту в 1930 році.

У 1944 р. ХІБІ перетворено на Харківський гірничо-індустріальний інститут вугільної промисловості СРСР (ХГІІ). У 1947 р. Харківський гірничо-індустріальний інститут було перетворено на Харківський гірничий інститут Мінвузу СРСР.

У 1962 році відповідно до потреб часу ХГІ перепрофільовано у Харківський інститут машинобудування, автоматики й обчислювальної техніки.

У 1966 році ХІМАОТ перейменовано у Харківський інститут радіоелек-троніки (ХІРЕ).

У 1993 році Харківський інститут радіоелектроніки перетворено на Харківський державний технічний університет радіоелектроніки, якому згодом було надано статус національного.

Харківський національний університет радіоелектроніки об’єднує фа- культети та кафедри, які здійснюють підготовку фахівців і наукові дослідження за напрямами: комп’ютерні науки, комп’ютерна інженерія, автоматика та управління, прикладна математика, економіка та підприємництво, видавничо-поліграфічна справа, інформаційна безпека, радіотехніка, телекомунікації, метрологія, стандартизація і сертифікація, електронні апарати, електроніка, лазерна та оптоелектронна техніка за 29 спеціальностями з денною формою навчання.

В університеті функціонує центр заочної форми навчання, підготовчий факультет іноземних громадян, центр післядипломної освіти. 29 кафедр забезпечують навчання студентів із гуманітарних, фундаментальних, загально-інженерних і спеціальних дисциплін, є центрами навчальної, методичної та науково-дослідної роботи. Управління міжнародного співробітництва, зовніш-ніх зв’язків і маркетингу, організовує та координує роботу навчально-наукових підрозділів університету з питань навчання іноземних громадян, міжнародного співробітництва, здійснення міжнародних наукових програм.

Навчально-науковий видавничо-поліграфічний центр здійснює випуск навчальної, навчально-методичної, наукової, рекламної та іншої видавничої продукції та є базою практичної підготовки студентів напряму «Видавничо-поліграфічна справа».

Бібліотека забезпечує студентів і працівників університету навчальною, науково-методичною й науково-технічною літературою та інформацією у друкованому та електронному вигляді.

Науково-дослідна частина здійснює організацію наукової діяльності в університеті, проведення наукових конференцій, семінарів, виставок.

Відділ аспірантури та докторантури здійснює підготовку докторів наук за 13 спеціальностями, кандидатів наук за 26 спеціальностями.

Центр довузівської підготовки забезпечує довузівську підготовку та про-фесійну орієнтацію учнівської молоді.

Студенти мають право:

  • укладати контракт з університетом і підприємством на індивідуальні умови навчання та працевлаштування;

  • брати участь через профспілкову організацію в обговоренні та вирішенні важливих питань діяльності університету (факультету);

  • визначати за домовленістю з деканатами ряд дисциплін навчання у межах, встановлених навчальним планом, навчатися за індивідуальними графіками та планами, відвідувати додатково будь-які навчальні заняття, що проводяться в університеті;

  • вільно відвідувати лекції, починаючи з третього курсу.

Студенти університету зобов’язані:

  • систематично та глибоко оволодівати теоретичними знаннями та прак-тичними навичками з обраної спеціальності;

  • набувати навички організаційної та виховної роботи;

  • відвідувати обов’язкові навчальні заняття та виконувати в установлені терміни всі види занять, передбачені навчальним планом і програмами;

  • брати активну участь у суспільно корисних заходах;

  • дотримуватися правил внутрішнього розпорядку університету та сту-дентського гуртожитку.

Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника вищого навчального закладу (ОКХ) є галузевим нормативним документом, в якому узагальнюється зміст освіти, тобто відображаються цілі та завдання освітньої та професійної підготовки.

Цей стандарт є складовою галузевих стандартів вищої освіти, де узагаль-нюються вимоги держави, світового співтовариства та замовників випускників до змісту вищої освіти. ОКХ встановлює галузеві кваліфікаційні вимоги до соціально-виробничої діяльності бакалавра (випускника вищого навчального закладу України) напряму 6.051501 “Видавничо-поліграфічна справа» та дер-жавні вимоги до якостей особи, яка здобула певний освітній рівень відповід-ного фахового спрямування.

Стандарт використовується під час визначення цілей освіти та професій-ної підготовки; розроблення й коригування складових державного стандарту та галузевих стандартів вищої освіти; прогнозування потреби у фахівцях відповід-ної спеціальності та освітньо-кваліфікаційного рівня, під час планування їх підготовки й укладання договорів про підготовку фахівців; розподілу та аналізу працевлаштування випускників вищих навчальних закладів.

2.4 Структура матеріалу основної частини звіту

1. Опис історії створення та розвитку ХНУРЕ.

2. Організаційна структура, функціонування та обов’язки підрозділів університету.

3. Права та обов’язки студентів.

4. Кваліфікаційні вимоги до бакалавра напряму підготовки 6.051501 «Видавничо-поліграфічна справа» згідно з вимогами освітньо-кваліфікаційної характеристики.

2.5 Контрольні запитання і завдання

1. Визначте основне завдання музею ХНУРЕ.

2. Коли Харківський інститут радіоелектроніки було перетворено у Харківський державний технічний університет радіоелектроніки?

3. Опишіть організаційну структуру ХНУРЕ.

4. У чому полягають функції факультетів навчального закладу?

5. У чому полягають функції кафедр університету?

6. У чому полягає завдання центра довузівської підготовки університету?

7. За скількома спеціальностями здійснює підготовку студентів центр заочної форми навчання?

8. Назвіть права та обов’язки студентів ХНУРЕ.

9. Що таке освітньо-кваліфікаційна характеристика бакалавра?

10. У чому полягають кваліфікаційні вимоги до бакалавра напряму підго-товки 6.051501 «Видавничо-поліграфічна справа»?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]