Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_prakt_Vvedennya_u_spethialnist_2010_ukr.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
242.69 Кб
Скачать

3 Обладнання та технології виготовлення друкованої продукції

(4 академічні години)

3.1 Мета заняття

Ознайомитися із організаційною структурою, технологією, обладнанням, основними видами друку та видами поліграфічної продукції.

3.2 Місце проведення заняття: ВАТ «Харківська книжкова фабрика «Глобус».

3.3 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

Під час підготовки до заняття студенти повинні ознайомитися із темами 3, 4 конспекту лекцій з дисципліни «Введення у спеціальність» та літератур-ними джерелами [2, 3, 6, 8].

Під час проведення екскурсії студенти мають зафіксувати:

– назви організаційних та технологічних підрозділів книжкової фабрики;

– види поліграфічної продукції, яку виробляють на книжковій фабриці;

– види друку, що використовуються на підприємстві.

Крім цього необхідно скласти перелік обладнання, на якому виготов-ляють поліграфічну продукцію на підприємстві та послідовність технологічних операцій при виготовленні книжок (схему технологічного процесу).

Матеріал до основної частини звіту

Класичними способами друку в поліграфії є високий, глибокий та плоский, які відрізняються між собою характером і розташуванням друкарських та пробільних елементів друкарської форми. Окрім традиційних, для сучасної поліграфії властиве широке застосування спеціальних способів друку – трафаретного, флексографічного, тамподруку, а також новітніх цифрових способів – ризографії, термографічного, струминного, електрографічного друку та ін.

Сьогодні в поліграфії офсетний плоский спосіб друку вважається найбільш перспективним та домінуючим завдяки високій якості, продуктив-ності та економічності. У плоскому друці друкарські та пробільні елементи форми знаходяться практично в одній площині та відрізняються за своїми фізико-хімічними властивостями (вибірковістю змочування). Пробільні елемен-ти є гідрофільними та добре змочуються водою, а друкарські елементи є олеофільними та добре змочуються фарбою. У плоскому офсетному друці вико-ристовується велике різноманіття друкарських форм.

Друкована продукція є сьогодні невід'ємною частиною нашої культури – до неї належать книги, ілюстровані журнали, рекламні матеріали, широкофор-матні плакати на вулицях, пакування споживчих товарів і багато чого іншого. У зв'язку з таким різноманіттям немає обґрунтованої загальної класифікації продукції поліграфічного виробництва.

Залежно від призначення друковану продукцію можна умовно розподі-лити на п'ять груп:

  • видавнича продукція – сукупність видань, випущених видавництвом або іншою організацією. Ця продукція здебільшого служить засобом розповсюдження інформації;

  • етикетки, упаковки, обгортки, що є засобом пакування;

  • ділова продукція, що слугує організаційним засобом – бланки звітності, обліку; технічна документація на товари, устаткування;

  • спеціальна продукція міністерств і відомств – грошові паперові знаки, поштові марки, бланки документів (паспорти, посвідчення та ін.);

  • вироби і напівфабрикати для подальшого їхнього використання в інших галузях народного господарства – шпалери, відбитки з перекладними зображеннями, відбитки з текстурою коштовних порід дерева тощо.

Залежно від конструкції видання розподіляють на брошури, книги в обкладинках і книги в палітурних кришках. Видання можуть також розрізнятися за конструктивними особливостями та оформленням.

Виробництво друкованої продукції, як правило, складається з трьох або чотирьох окремих, але взаємозалежних процесів, кожний з яких виконує спеціальний підрозділ підприємства:

  • обробка текстової та образотворчої інформації – оригіналів, що підлягають поліграфічному відтворенню. У результаті одержують негативи на прозорій плівці, що містять інформацію друкарських форм;

  • виготовлення з негативів або діапозитивів комплекту друкарських форм, необхідних для розмноження інформації;

  • друкування тиражу – одержання із друкарських форм певної кількості ідентичних видрукуваних аркушів, зошитів та інше (власне розмножен-ня інформації);

  • виконання брошурувальних або брошурувально-палітурних і оздоблю-вальних робіт.

Виготовлення книг – це складна багатоступінчаста технологія, яка передбачає необхідність використання ручної праці. Технологічні можливості оформлення та обробки книг, а також виконання великого спектру палітурних робіт дозволяють друкувати найрізноманітнішу рекламну, книжкову, журналь-ну продукцію.

Всі книги виготовляються здебільшого методом офсетного друку. Можна виділити 4 основних етапи: виготовлення книжкового блоку (друк, розрізання, фальцювання, приклеювання форзаців до зошитів (за необхідності), підбір зошитів, зшивання блоків нитками), обробка книжкового блоку (пресування блоків, трибічне обрізання блоку, заокруглення корінця, приклеювання корін-цевого матеріалу), виготовлення палітурних кришок, виготовлення книги (вставка блоку в кришку, пресування книги та інше (суперобкладинка, упаковка).

Вирішальним фактором для визначення позиції на ринку стає технічна оснащеність поліграфічного підприємства, що дозволяє випускати ті або інші види продукції. Для успішної роботи фабрик потрібне відповідне апаратне та програмне забезпечення. Дуже важливо, щоб технологічне устаткування, зокрема друкарські машини, мали здатність працювати у локальній цифровій мережі.

Щорічно у світі виробляється друкарське устаткування на суму близько 7,8 млрд євро (не враховуючи запасних частин, додаткового устат-кування та вартості сервісного обслуговування). Велика частина цих коштів (понад 5,9 млрд євро) йде на закупівлю офсетних друкарських машин. У свою чергу, більше ніж половину цієї суми складають витрати на придбання аркушевих офсетних машин. Обсяг ринку устаткування для додрукарських процесів (включаючи пристрої введення та виведення інформації, робочі станції, програмне забезпечення) оцінюється на суму близько 10 млрд євро, а ринок післядрукарського устаткування – на суму близько 1,5 млрд євро.

2.4 Структура матеріалу основної частини звіту

1. Види і способи друку.

2. Класифікація поліграфічної продукції.

3. Схема організаційної структури підприємства, призначення та функції його підрозділів.

4. Схема та опис технологічного процесу виготовлення книжок на поліграфічному підприємстві.

5. Перелік та принципи роботи обладнання, яке використовується для реалізації технологічного процесу.

2.5 Контрольні запитання і завдання

1. Які функції виконує книжкова фабрика у видавничо-поліграфічній справі?

2. Яка організаційна структура технологічних підрозділів поліграфічного підприємства?

3. Які види друку відносять до класичних?

4. Які види друку відносять до спеціальних?

5. Назвіть основні переваги офсетного друку.

6. Назвіть види поліграфічної продукції.

7. Наведіть приклади друкованої поліграфічної продукції.

8. З яких етапів складається технологічний процес виготовлення книжко-вої продукції?

9. Яке обладнання використовується під час виготовлення газетно-журнальної продукції?

10. Яке обладнання використовується під час виготовлення акцидентної продукції?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]