Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарські заняття з МЕП для економістів.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
87.12 Кб
Скачать

Семінар № 13 Тема: «Правопорядок в міжнародній фінансовій системі» (2 години)

  1. Міжнародна фінансова система.

  2. Поняття і предмет міжнародного фінансового права.

  3. Міжнародне фінансове право як галузь міжнародного економічного права.

  4. Міжнародні організації у фінансовій сфері.

Рекомендована література:

  1. Шлеплер Х.-А. Международные экономические организации: Справочник. – М.: Международные отношения,1999.

  2. Международное экономическое право : учебник для магистров / в. М. Шумилов. — 5-е изд., перераб. И доп. — м. : Издательство Юрайт, 2011. — 612 с. — Серия : Магистр.

  3. Козак Ю.Г., Лук’яненко Д.Г., Макогон Ю.В. та ін. Міжнародна економіка: Навчальний посібник. – Вид. 2-ге, перероб. та доп. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 672 с.

  4. . Дахно І. І.  Міжнародне економічне право: Курс лекцій. — 2-ге вид., стереотип. —  К.: МАУП, 2003. —  160  с - Бібліогр.: с 157.

  5. Опришко в.Ф. Міжнародне економічне право. – к., 2003.

  6. Лазебник Л.Л.  Міжнародне фінансове право: Навч. пос. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 312 с.

Ключові поняття: фінансова система, поняття МФП, предмет МФП, світові фінанси, міжнародне фінансове право, міжнародні фінансові організації (МФВ, МБРР, МАР,МФК)

У першому питанні необхідно дати визначення поняттю «фінансова система», поняттю «міжнародна фінансова система», а також слід знати, що є складовими міжнародної фінансової системи. В рамках цього питання слід визначити суб’єктів міжнародної фінансової системи,а також відносини, що є об’єктом МФС

У другому питанні студентам необхідно дати визначення міжнародного фінансового права. Визначаючи предмет міжнародного фінансового права, треба дати поняття міжнародно-фінансових відносин, а також назвати види таких відносин та охарактеризувати кожен з них (розрахункові, кредитні відносини, відносини щодо фінансового забезпечення комерційних угод, щодо вдосконалення валютного ринку, щодо створення і діяльності міжнародних валютно-кредитних організацій)

Готуючись до третього питання треба визначити місце та роль МФП у системі міжнародного економічного права, а також його зв'язок з іншими підгалузями МЕП (наприклад, з міжнародним торговим правом) та національним правом. У цьому питанні також студентам необхідно розглянути джерела міжнародного фінансового права та охарактеризувати їх. При цьому студентам необхідно звернути увагу , що основне регулювання валютно-фінансових відносин здійснюється за допомогою договорних норм ( торговельні угоди, клірингові угоди, платіжні угоди).

У четвертому питанні студентам необхідно дати перелік міжнародних організацій у фінансовій сфері (МВФ, МБРР, МАР, МФК, СБ, БАГІ, БМР) , назвати передумови їх створення, задачі, а також визначити функції та розкрити зміст кожної з них. Також у цьому питанні слід визначити роль міжнародних фінансових організацій у підтриманні міжнародного правопорядку.

Теми рефератів:

  1. Місце міжнародних валютних відносин у міжнародній фінансовій системі.

  2. Історія виникнення міжнародного фінансового права.

Контрольні питання:

  1. Дайте поняття міжнародного фінансового права

  2. Порівняйте поняття «фінансова система» та «міжнародна фінансова система»

  3. Назвіть відносини, що становлять предмет міжнародного фінансового права

  4. Назвіть джерела міжнародного фінансового права