Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарські заняття з МЕП для економістів.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
87.12 Кб
Скачать

Семінар № 16 Тема: «Внутрішнє право і режим інвестицій» (2 години)

  1. Внутрішнє право розвинених держав.

  2. Державні контракти.

  3. Договори про концесію.

  4. Проблеми приватизації.

Рекомендована література:

  1. Шлеплер Х.-А. Международные экономические организации: Справочник. – М.: Международные отношения,1999.

  2. Международное экономическое право : учебник для магистров / в. М. Шумилов. — 5-е изд., перераб. И доп. — м. : Издательство Юрайт, 2011. — 612 с. — Серия : Магистр.

  3. Козак Ю.Г., Лук’яненко Д.Г., Макогон Ю.В. та ін. Міжнародна економіка: Навчальний посібник. – Вид. 2-ге, перероб. та доп. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 672 с.

  4. Дахно І. І.  Міжнародне економічне право: Курс лекцій. — 2-ге вид., стереотип. —  К.: МАУП, 2003. —  160  с - Бібліогр.: с 157.

  5. Опришко в.Ф. Міжнародне економічне право. – к., 2003.

  6. Шумилов в.М. Международное экономического право. М. –1999

  7. Лазебник Л.Л.  Міжнародне фінансове право: Навч. пос. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 312 с.

Ключові поняття: лібералізація, націоналізація, приватизація, концесія, «діагональні» контракти, гарантії інвестицій, інвестиційні режими.

У першому питанні студентам необхідно з’ясувати в чому полягає суть ліберальних методів у регулюванні іноземних інвестицій у розвинених країнах. Також у цьому питанні слід звернути увагу на засоби внутрішньодержавного права, за допомогою яких вирішуються не тільки питання прийому та захисту інвестицій, але й гарантій інвестицій(режиму прийому та захисту інвестицій на території держави-імпортера; режим гарантій інвестицій, який забезпечується державою-експортером; міжнародно-правовий інвестиційний режим).

У другому та третьому питанні необхідно дати поняття державного конторку та зосередити увагу на їх видах. Студенти треба знати, що найбільш поширеними видами державних контрактів є договори про концесії та договори про розподіл продукції. В рамках третього питання треба дати детальну характеристику договору про концесію. Також слід звернути увагу на «діагональні» угоди.

У четвертому питанні студентам необхідно дати визначення поняттю «приватизація», а також проаналізувати в чому полягає певний тісний зв'язок проблеми приватизації з міжнародним економічним правом, більш конкретно - з міжнародним інвестиційним правом. Для цього студенти мають ознайомитись з Конвенцією про захист прав людини і основних свобод від 04.11.1950 р. та Протоколом № 1 від 20.3.52 р. до зазначеної Конвенції.

Теми рефератів:

  1. Роль національного законодавства в регулюванні міжнародних інвестиційних відносин

  2. Поняття та види гарантій міжнародних інвестицій

Контрольні питання:

  1. Дати визначення поняття «діагональні» угоди

  2. Проаналізувати зміст договорів про концесію

  3. У чому полягає особливість внутрішнього права розвинених країн

  4. У чому полягає захист інвестицій

  5. Дати поняття договору про розділ продукції