Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 4 обєкт та субєкт.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
87.55 Кб
Скачать

3 . Стратегічне управління економічною сферою суспільства

Місія центральних, а також місцевих і регіо­нальних органів державного управління, що утворюють зовнішнє макро- та мікросередовище, де функціонують підприємства різних форм власності, полягає у створенні сприятливих умов для ефек­тивної їх діяльності. З огляду на це до стратегічних цілей зазначе­них органів входить також підвищення ефективності функціону-

вання економіки (визначене конкретними показниками зростання матеріального добробуту працюючого персоналу та непрацюючих членів суспільства) шляхом створення нормативних "правил гри", які сприяють розвитку чесного бізнесу в державному, регіональ­ному та місцевому масштабах.

Усе викладене стосується технології "згори" Всередині ж підприємств виняткову роль відіграє наукове управління персона­лом як основне джерело їх конкурентоспроможності та ефектив­ності, починаючи з добору персоналу категорії А і завершуючи жорстко організованою демократичною оцінкою працівників як головного важеля формування механізму цільового управління пер­соналом.

Отже, реалізація технології "згори" за наведеною схемою на рис. 3.1 є первинним напрямом трансформації економіки в ме­жах соціального (громадянського) суспільства з позицій антропо-соціального підходу. Технологію "знизу" можна реалізувати шля­хом упровадження відповідного механізму цільового управління персоналом на основі формування на кожному підприємстві висо-корівневої корпоративної культури за допомогою спеціального ме­тодичного інструменту. Цим інструментом може бути квалімет-рична оцінка рівня культури цільового управління, цільовий поса­довий профіль, кваліметрична оцінка результатів праці на основі корисності витрат робочого часу тощо.

4. Стратегічне управління культурною сферою суспільства

У культурній сфері ключовою ланкою є сис­тема освіти, яка разом із сім'єю значною мірою формує людські ресурси як основне джерело багатства суспільства.

У культурній сфері реалізація технології "згори" передбачає насамперед визначення місії та стратегічних цілей Міністерства освіти і науки України (МОіНУ), адекватних демократичній транс­формації суспільства. Оскільки не має окреслених чіткими показ­никами стратегічних цілей центральний апарат МОіНУ, можна стверджувати, що не має їх і жодний заклад освіти. Місія системи освіти (а отже, і апарату МОіНУ) полягає у фор­муванні гармонійної особистості, адекватної соціальним процесам, які відбуваються в суспільстві, з урахуванням загальнолюдських тенденцій. Саме тому однією зі стратегічних цілей є підвищення освіченості, творчого, морального та фізичного розвитку учнів, ви­явлення їхніх задатків, здібностей і особистих якостей для спри­яння самореалізації особистості у трудовій діяльності та сім'ї.

Технологія "знизу" передбачає формування наскрізного ціле-покладання в системі освіти на основі систематичної квалімет-ричної оцінки знань (навичок, умінь) учнів, їх творчого, морального і фізичного розвитку не тільки при вступі до дитячого садка та навчальних закладів, а й при щорічному контролі цих параметрів упродовж навчання в кожному з цих закладів. У період навчання учнів необхідно документально оформляти результати контролю, запроваджуючи паспорти особистості, у тому числі паспорти здо­ров'я (з огляду на надзвичайний стан фізичного здоров'я підроста­ючого населення). Останні необхідно видавати кожному випуск­нику навчального закладу як корисну інформацію для самореалі­зації особистості в подальшому житті.

Такі оцінки і використання їх результатів при організації сис­теми цілеспрямованої мотивації педагогів і учнів можуть стати потужним стимулом формування гармонійно розвиненого поколін­ня, здатного збудувати соціальне (цивільне) товариство і жити в ньому.