Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички 2 семестр4курс2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
3.24 Mб
Скачать

В Україні

Правова природа прибуткових податків. Місце податку на прибуток у системі податків та зборів України. Платник, об’єкт, ставка податку на прибуток. Поняття амортизації. Норма амортизації. Додаткові елементи правового механізму податку на прибуток.

Місце прибуткового податку з громадян у системі податків та зборів України. Платник, об’єкт, ставка прибуткового податку з громадян. Податкові пільги, обчислення та сплата прибуткового податку з громадян.

Р о з д і л ХІІІ. Місце консолідованих податків

У податковій системі України

Правова природа консолідованих податків.

Поняття спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Співвідношення спрощеної системи оподаткування з традиційною системою оподаткування.

Поняття та зміст єдиного податку. Платники, об’єкт, ставка єдиного податку. Податкові пільги, обчислення та сплата єдиного податку.

Особливості та зміст фіксованого податку. Платники, об’єкт, ставка фіксованого податку. Обчислення та сплата фіксованого податку. Загальні риси та відмінність єдиного та фіксованого податку.

Місце єдиного (фіксованого) податку на сільськогосподарських товаровиробників в податковій системі України. Платники, об’єкт, ставка оподаткування. Обчислення, сплата та інші додаткові елементи правового механізму цього податку.

Р о з д і л ХІV. Загальнодержавні збори в Україні

Система загальнодержавних зборів та підстави їх класифікації. Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету. Збір за спеціальне використання природних ресурсів. Збір за забруднення навколишнього природного середовища. Збір на обов’язкове соціальне страхування. Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування. Збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства.

Плата за торговий патент. Платники, об’єкт плати за торговий патент. Розмір плати за патент та принципи її встановлення. Пільги при сплаті збору за торговий патент. Порядок обчислення та сплати збору за торговий патент.

Система митних платежів. Єдиний збір, що справляється в пунктах пропуску через Державний кордон України.

Поняття мита та його види. Платники, об’єкт, ставки мита. Методи визначення митної вартості.

Місце державного мита в податковій системі України. Платники, об’єкт, ставки державного мита. Пільги при сплаті державного мита. Форми сплати державного мита.

Р о з д і л ХV. Правове регулювання місцевих податків та зборів

Принципи формування місцевих податкових систем. Складові елементи місцевих податкових систем. Склад місцевих податкових систем.

Місце місцевих податків та зборів в податковій системі України. Місцеві податки. Місцеві збори.

Класифікація місцевих податків та зборів. Основні та додаткові елементи правових механізмів місцевих податків та зборів.

4. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Т е м а 1. Податкове право

як інститут фінансового права

Завдання

1. Відповідно до ч.1 ст. 69 Бюджетного кодексу України до доходів місцевих бюджетів, які не враховуються при визначення обсягу міжбюджетних трансфертів, належить податок на прибуток підприємств комунальної власності.

Яким чином співвідноситься ця норма Бюджетного кодексу України зі ст. 14 Закону України “Про систему оподаткування”?

2. Згідно зі ст. 67 Конституції України кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Чи стосується ця вимога юридичних осіб – платників податків? Якими нормативними актами встановлюється даний обов’язок стосовно юридичних осіб?

3. Четвертого листопада 1999 р. Верховною Радою України прийнято Закон України “Про введення єдиного збору, що здійснюється в пунктах пропуску через Державний кордон України”. Відповідно до ч.6 ст.1 Закону України “Про систему оподаткування” будь-які податки і збори (обов’язкові платежі), які запроваджуються законами України, мають бути включені до цього Закону.

Чи входить цей збір в систему загальнодержавних податків та зборів (обов’язкових платежів), встановлених Законом України “Про систему оподаткування”? Чи правомірним є механізм його справляння?

Т е м а 2. Податкові правовідносини