Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 3 Т..DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
414.21 Кб
Скачать

Збірні залізобетонні ємності

Збірний резервуар, що відрізняється простотою і надійністю, являє собою циліндр із горизонтальною віссю і збирається з залізобетонних каблучок і двох плоских днищ. У вузлах з'єднання елементів для герметичності прокладаються пружні кільця. Резервуар обтискається в повздовжньому напрямку тягами, розташованими зовні або усередині, і розташовується на фундаменті.

Д

Рис. 14. Збірний-розбірний резервуар із металевих кілець:

а - резервуар з однакових кілець; б - резервуар у транспортному стані; в—резервуар із кілець, що входять друг у друга; р - вузол сполучення стінок;

1- опорна частина; 2 - днище; 3 -кільце; 4 - кришка; 5 - пружна прокладка; б—бандаж; 7 - каблучка-фланець; 8- натяжний болт-9 - непроникна оболонка

нища можуть мати купольну форму; у цьому випадку тяжи розташовуються в каналах на стінках кілець.

Резервуар великої ємності з попередньо напруженого залізобетону збирається з чотирьох секцій-напівциліндрів. Арматура секцій анкерується в пілонах, зв'язаних хрестоподібними тягами. Передбачено додатковий підйомний пристрій, що зв'язує пілони і поплавець у центрі резервуара і що забезпечує додатковий натяг тяг.

У резервуарах для збереження світлих нафтопродуктів, масел і інших рідин із більшої, ніж у води, текучістю, а також таких, контакт яких із бетоном небажаний, застосовується сталеве облицювання залізобетонних резервуарів. При цьому листи до залізобетонних стінок зручно кріпити за допомогою дюбелів, що забиваються пістолетом. Ряди дюбелів накривають потім жолобчастою смугою, що приварюють до облицювання; цим забезпечується повна непроникність ємності.

Упаковування, навантаження і збереження мішків

Застосування пристроїв, що дозволяють механізувати розвантаження, місцеве транспортування й укладку мішків, забезпечує значний економічний ефект.

Зокрема, застосовуються пристрої для затягування горловин мішків.

Запропоновано два варіанти затягування горловини мішка (рис. 15). При першому варіанті затягування відбувається з ковпака і петлі, використовуваної для перенесення, а при другому - з ковпака, петлі і клина; у другому випадку є також ручка для підйому і перенесення мішка. Наявність на мішках петель і ручок дозволяє механізувати навантажувально-розвантажувальні роботи.

Найкращим матеріалом для ковпаків є склопластик; із нього доцільно виготовляти клинця. Петлі роблять частіше усього з капронових шнурів.

Затягування горловин мішків може бути механізована шляхом застосування для цих цілей скоб, виштампуваних із смугового металу.

Рис. 15. Затягування горловин мішків, що складаються із двох і трьох елементів:

1-ковпак; 2-петля; 3-горловина мішка; 4-петля для горловини мішка: 5-клин

В одному з патентів запропоноване дуже зручне і надійне затягування: горловина мішка затискається вручну петлею з еластичного матеріалу, кінці якої з однієї сторони оснащені кнопковою засувкою. Забезпечується висока щільність затягування горловини при невеликому зусиллі.

Щоб при затиску горловини мішка повітря, що залишилося усередині нього, не створювало подушки, запропоновано вставляти в горловину прокладку, проникну для повітря і не проникну для сипучого матеріалу; кращим матеріалом для цієї цілі є пориста гума.

Горловини мішків можуть бути заклеєні смугами, покритими клеючим шаром, найкраще на основі латекса. Склеювання горловини застосовують для паперових мішків при збереженні в них мало гігроскопічних матеріалів.

Використання мішків із полімерних матеріалів для перевезень і збереження рідин донедавна стримувалося відсутністю досить надійних пробочних пристроїв.

У 1958 р. запропоновані прості і надійні конструкції пробок. Вони являють собою зовнішнє кільце і внутрішню вставку з гуми або іншого матеріалу, між якими затискається горловина мішка, а також можуть складатися з гільзи з нарізкою у нижній частині і вставки. Горловина мішка затискається між гільзою і вставкою, що закріплюються гайкою, що складається з двох частин. Друга конструкція декілька складніше першої, але в той же час і надійніше.

Для зручності навантаження і розвантаження мішків пропонуються різні пристрої. На рис. 16 зображено одне з них. Платформа складається з двох труб, з'єднаних діафрагмою з тканини або міцного картону. Вили автонавантажувача вводяться в порожнині труб. Замість труб можуть бути використані направляючого прямокутного або трикутного перетину, виготовлені з товстого міцного картону або металу.

Пристрій дозволяє укладати мішки у високі стійкі штабелі без витрат ручної праці і перевозити їх будь-яким видом транспорту. Під час перевезення автонавантажувачем невеликої кількості мішків, їх укладають на діафрагму, що у разі потреби може бути оснащена ребрами жорсткості.

При збереженні мішків у вертикальних і зигзагоподібних бункерах, а також на похилих жолобах, можливі заклинення і розриви нижніх мішків під тиском лежачих вище.

Спосіб збереження мішків на горизонтальних стрічкових транспортерах дозволяє уникнути цього. Транспортери (рис. 17) розташовуються в будинку сховища один над іншим і рухаються в протилежних напрямках. Для передачі мішків з одного транспортера на іншій використовуються металеві направляючі, встановлені з торців транспортерів.

Рис. 16. Платформа для навантаження і розвантаження мішків:

а - загальний вид платформи; б - штабель мішків, покладений із застосуванням платформи; 1-труби; 2-діафрагма; 3—мішки

Рис. 17. Транспортери для збереження мішків:

а—схема розташування транспортерів у сховище; б—передача мішка з одного транспортера на іншій;

1- навантажувальний транспортер; 2 - транспортери для збереження мішків;

3-торцеві направляючі; 4 - мішок

З метою по можливості зменшити тиск мішків один на одного можна споруджувати сховища у виді помешкань, у яких розміщені похилі щити, що піднімаються і що опускаються на тросах. Мішки укладають на щити, кількість яких залежить від висоти помешкання. Розвантаження з них робиться механічним штовхальником тільки на одному рівні через спеціальне вікно. Вільні щити бережуть покладеними один на одного в ніші нижче розвантажувального вікна. Перед завантаженням щити підвішують на однім середньому і двох бічних тросах. Ширина щитів дорівнює ширині мішка, а довжина -приблизно десятьох довжин мішків. Піднімальний механізм пересувається над усіма відсіками сховища й обслуговує їх.

При збереженні у вертикальних бункерах пропонується утримувати мішки один над іншим за допомогою гумових труб, у які підводиться стиснуте повітря. У цьому випадку комірки складу мають прямокутний перетин по розмірах одного мішка. Якщо потрібно опустити мішок, тиск у трубі знижують. Кожна комірок насподі обладнана клапаном із пневматичною подушкою і механічною засувкою на випадок падіння тиску в пневмосистемі.

З складу мішки подаються в транспорт транспортерами.

Для зниження зносу гумових пневматичних труб, а також самих мішків зручно використовувати для їхнього збереження похилі жолоба. Мішки рухаються по жолобах завдяки власній вазі; для їхнього утримання в цьому випадку необхідно невелике зусилля. Можливі три варіанти систем утримання мішків у заданому положенні: за допомогою пневматичних труб, за допомогою пневматичних камер, що відповідають числу мішків, і за допомогою утримуючих щитів із пружинними або пневматичними камерами для притискання щитів до мішків.

16