Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 Орг держ вл.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
188.42 Кб
Скачать

2 Президент України – глава держави.

Одним з найважливіших елементів державного механізму є глава держави – особа, яка є вищим представником держави. В Україні пост Президента був запроваджений в 1991 році.

В Конституції Президенту присвячено розділ V, який складається з одинадцяти статей, у яких установлюються правовий статус, порядок обрання Президента України та основи його взаємовідносин з іншими складовими части­нами механізму держави.

Відповідно до ст.102 Конституції України, Президент України є главою держави, виступає від її імені, є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина. Він як глава держави наділяється повноваженнями виступати від її імені як у внутрішньому житті країни, так і в міжнародних відносинах. Конкретні повноваження Президента України, що закріплюються в

Конституції, можна поділити на кілька груп:

- представницькі повноваження (Президент України представляє державу в міжнародних відносинах, приймає вірчі та відкличні грамоти дипломатичних представників інших держав і т. п.);

- повноваження, що стосуються діяльності Верховної Ради, наприклад, право припинити її повноваження, якщо протягом 30 днів чергової сесії не можуть розпочатися її пленарні засідання;

- повноваження у сфері законодавчої діяльності, наприклад, призначення всеукраїнського референдуму щодо змін Конституції України, право вето з наступним поверненням законів на повторний розгляд Верховної Ради;

- повноваження у сфері забезпечення державної незалежності, національної безпеки та оборони країни, наприклад, прийняття рішення про загальну або часткову мобілізацію та введення воєнного стану, керування Радою національної безпеки й оборони і т. д.;

- установчі повноваження (утворення та ліквідація за поданням Прем'єр-міністра міністерств та інших центральних органів виконавчої влади);

- повноваження в галузі правосуддя - утворення судів, здійснення помилування;

- повноваження, пов'язані з прийняттям до громадянства України та його припиненням, наданням притулку в Україні.

Названі групи повноважень нерозривно пов'язані з сутністю посади Президента як глави держави. Тому Президент не може делегувати (передавати) свої повноваження іншим особам або органам.

Одна й та сама особа не може бути Президентом України більш як два строки підряд. Одночасно Конституція не забороняє переобрання однієї особи на третій строк президентських повноважень після того, як цю посаду вже обіймала інша особа.

Стаття 108 Конституції України передбачає можливість дострокового припинення повноважень Президента України, підставами якого можуть бути:

1.Відставка, тобто заява Президента про складення з себе повноважень глави держави, яку Президент повинен особисто оголосити на засіданні Верховної Ради.

2.Неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я.

3.Усунення Президента з поста в порядку імпічменту, тобто на основі сформульованого в прийнятому Верховною Радою за спеціальною процедурою рішенні обвинувачення у вчиненні державної зради або іншого злочину.

4.Повноваження Президента України достроково припиняються в разі смерті особи, яка обіймала цей пост.

У випадках дострокового припинення повноважень Пре­зидента України на перелічених підставах на період до обрання і вступу на пост нового Президента виконання президентських обов'язків покладається на Прем'єр-міністра України. Але в цей період Прем'єр-міністр не може здійснювати деякі повноваження, що є виключною прерогативою Президента.

Це стосується призначення референдуму, припинення повноважень Верховної Ради, скасування актів Кабінету Міністрів України та актів Ради міністрів Автономної Республіки Крим тощо.

Щоб забезпечити незалежність Президента від будь-яких державних та недержавних структур, йому забороняється бути членом представницьких виборних органів, обіймати посади в державних або громадських органах та організаціях, займатися підприємницькою та іншою оплачуваною діяльністю, за винятком наукової та викладацької.

Повноваження Президента починаються з моменту складення присяги народові, до якої на урочистому засіданні Верховної Ради його приводить Голова Конституційного Суду України. У присязі, текст якої закріплено в статті 104 Конституції, Президент України офіційно й урочисто зобов'язується боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо народу, обстоювати права й свободи громадян, підносити авторитет України у світі.

З цього ж моменту припиняються повноваження попереднього Президента України.

Особливою гарантією створення безперешкодних умов здійснення повноважень глави держави є недоторканність Президента України. Одночасно стаття 111 Конституції України встановлює відповідальність Президента за вчинення державної зради або іншого злочину.

Звання Президента України зберігається за особою, яка обіймала цей пост, довічно, але за умови, що вона не була усунута з нього в порядку імпічменту. Самовільне безпідставне присвоєння чи використання звання Президента України тягне юридичну відповідальності.

Президент видає укази й розпорядження, обов'язкові до виконання на всій території України. Ці акти мають створюватися на основі й у відповідності з Конституцією та спрямовуватися на виконання її положень. У свою чергу, укази й розпорядження Президента є правовою базою для актів органів виконавчої влади.

З метою координації і контролю діяльності органів виконавчої влади у сфері національної безпеки та оборони при Президентові України створюється Рада національної безпеки і оборони України, Головою якої є Президент України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]