Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема8.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
208.9 Кб
Скачать

3. Основні етапи розвитку інтернаціона­льної команди

Як було вказано вище, інтернаціональні команди у своїй роботі стика­ються з різними труднощами. Незалежно від того, чи у групі виникають мо­вні проблеми, у ній має відбутися інтеграція представників різних націона­льностей з урахуванням історично обумовлених культурних особливостей і різних уявлень про групову динаміку, оскільки всі ці фактори впливають на поведінку членів інтернаціональної команди та ступінь її згуртованості.

Формування інтернаціональної команди - процес, що охоплює кі­лька етапів, пов'язаних з фактором часу і різним стилем поведінки її членів. Зокрема, вчений Б. В. Тракмен визначив чотири етапи форму­вання команди й охарактеризував їх відповідно до психологічного клі­мату й особливостей поведінки членів команди на кожному з них (див. табл. 1.).

Таблиця 1.

Етапи формування інтернаціональної команди

Етапи

Психологічний клімат у команді

Поведінка членів команди

1. Створення ін­тернаціональної команди.

Члени команди не впевнені у собі і відчувають залежність від керівника. Вони почина­ють виробляти власний стиль поведінки, що є при­йнятною у різних ситуаціях.

Члени інтернаціональної команди розробляють стра­тегію і встановлюють ме­тоди подальшої діяльності.

2. Виникнення конфліктів в ін­тернаціональній команді.

Між підгрупами команди виникають конфлікти про­тистояння з керівником, відбуваються поляризація поглядів та ухилення від контролю за групами.

Члени інтернаціональної команди ведуть дискусії щодо її подальшої діяльно­сті, ролі кожного члена і методів роботи команди.

3.Згуртування інтернаціональної команди і визна­чення завдань для кожного її члена.

Відбувається згуртування команди. її члени визнача­ють індивідуальні завдання. Протистояння в команді усунуто і конфлікти залаго­джені.

Між членами команди відбу­вається відкрите обговорення виниклих проблем і здійсню­ється взаємообмін думками з приводу подальшої діяльнос­ті команди. Між ними вини­кає взаємодія та налагоджується співпраця з метою ви­сокоефективного виконання визначених завдань.

4. Виконання ви­значених завдань членами інтернаціональної ко­манди.

Проблеми між членами ко­манди, вирішено. Кожен з них відповідає за виконання визначеного завдання. Ро­льова поведінка членів ко­манди характеризується гнучкістю.

Члени інтернаціональної команди вирішують виник­лі проблеми і розробляють конструктивні підходи для виконання завдань. Вся ко­манда консолідовано пра­цює, докладаючи зусиль для забезпечення високо­ефективної діяльності.

16

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]