Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Очисні 2 Михалко!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать

Транскордонне забруднення поверхневих вод

Внаслідок несприятливих погодних умов у західній частині України за період з 30 липня 2008 року на території Одеської області спостерігався паводок на р. Дністер та р.Турунчук.

З урахуванням прогнозів Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, з 25 липня 2008 року було введено режим підвищеної готовності, забезпечено цілодобове чергування, приведено в готовність сили і засоби підвідомчих управлінь для ліквідації надзвичайної ситуації. За період з 25 по 27 липня 2008 року у верхів’ї р. Дністер (західна частина України) спостерігалося різке підвищення рівня води, скид з Дністровського водосховища зріс з 1100 м3/с до 3800 м3/с. На рибозагороджувачі Білгород-Дністровського управління водного господарства рівень води 28 серпня 2008 року складав 40 см, що відповідає рівню води зафіксованому 25 липня 2008 року (до початку проходження паводку у р.Дністер).

З урахуванням можливості підтоплення району водозабору станції Дністер Держуправлінням сумісно з ОблСЕС запропоновано провести ревізію усіх артсвердловин міста Одеси, що мають воду питної якості та прийняти заходи до за діяння їх як резервних для питного водозабезпечення при проходженні паводку.

У зв`язку зі значними підвищеннями рівня води в р. Турунчук та відсутністю державних водомірних постів облводгоспом було прийнято рішення установити тимчасові пости спостережень для відстеження змін рівневого режиму р. Турунчук. За даними спостережень з 31 липня по 4 серпня поточного року на території Біляївського району підвищення рівнів води у р.Турунчук складало, в середньому, щодоби 20-40 см.

З 31 липня розпочали заповнюватись водою плавні і лісові насадження Троїцького лісового господарства. На території Біляївського району 1 серпня 2008 року почався перелив води із заплави р.Турунчук (лісовий обхід №1) на дорогу, яка проходить між дамбою Кучурганського водосховища та заплавними землями р.Турунчук.

Внаслідок підвищення рівня води та фільтрацію її через тіло дамби в с.Яськи спостерігалось підтоплення окремих городів на низьких ділянках с.Яськи. Крім цього, спостерігалося підтоплення городів у с.Градениці, смт.Білявка.

При проходженні максимальних рівнів води на території Біляївського району Одеської області очікувалося підтоплення заплавів, сільськогосподарських угідь, окремих прирічкових господарських об’єктів та автошляху Одеса-Рені на 50-52 км. З метою аналізу проходження паводкової хвилі Одеський облводгосп постійно отримував інформацію з Дністровсько-Прутського БУВРу, БУВРу р.Південний Буг та гідрометеорологічної служби Республіки Молдова про рівневий режим р.Дністер та обсяги скидів з Дністровського та Дубосарського водосховищ. Починаючи з 30 липня 2008 року спостерігалося значне підвищення рівня води у р.Дністер та р.Турунчук.

З 8.30 години 1 серпня 2008 року вода вийшла на автодорогу Одеса-Рені в районі 53 км. Максимальних значень рівень води на дорозі досяг 5-6 серпня на ділянці 48-54 км та створив заплаву довжиною 5-6 км, шаром 20-25 см. Рух по дорозі було призупинено рішенням комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій облдержадміністрації з 20.00 години 31 липня 2008 року. Транспортне сполучення у напрямку південних районів області було організоване об’їзним шляхом через смт. Затока Білгород-Дністровського району. У зв’язку зі зниженням рівню води у р.Дністер з 8.00 години 20 серпня рух по цій ділянці автошляху відновлено.

На нижній течії р.Дністер спостерігалося подальше зниження рівнів води. Гідрологічний режим р.Дністер стабілізувався, рівень води по водпосту гідроекологічної навчально-наукової лабораторії Одеського державного екологічного університету (с. Маяки) 28 серпня 2008 року складав 96 см, що відповідає рівню води зафіксованому 25 липня 2008 року (до початку проходження паводку у р.Дністер). Мутність води в Дністрі біля питного водозабору в с. Маяки за даними лабораторії ”Інфоксводоканал” зафіксована 27 липня на 9.00 годину – 9,8 мг/л, на 15.00 годину – 15,6 мг/л, на 24.00 годину – 18,9 мг/л, 28 липня станом на 3.00 годину – 21,7 мг/л, на 6.00 годину – 24,7 мг/л. Індекс ЛКП збільшився від 3-4 тис. до 60 тис. мт/л. На сьогодні, каламутність знизилася до 8,5 – 7,5 мг/ куб.дм. Якість води міськводопроводу за бак показниками та каламутністю знаходиться в межах державного стандарту.

З метою забезпечення пропуску паводку та попередження виникнення надзвичайних ситуацій розпорядженням голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської обласної державної адміністрації з 20.00 1 серпня 2008 року до 08.00 20 серпня 2008 року було заборонено рух на ділянці автошляху Маяки-Удобне.

Проводилось розчищення стоків Дністра у плавні на 52 кілометрі автодороги Одеса - Рені, працювала унікальна машина “Вотермастер” з Одеського припортового заводу. Завдяки роботі цієї машини розчистили значні території від комишу та очерету, а саме перед «Молдавським мостом» на території Республіка Молдова та після мосту – Дністровські плавні на території Одеської області. З 16 серпня на ділянці дороги Маяки-Паланка автошляху Одеса-Рені (М-15) перелив води через полотно автодороги з р.Дністер у Дністровські плавні припинився.

Крім того, на території Республіки Молдова було розкопано канал на оддамбованій території, що також сприяло проходженню додаткового обсягу води. Це дало змогу додатково пропустити 500 м3/сек води через Дністровські плавні у Дністровський лиман. Дякуючи, діям Української сторони рівень води у р. Дністер на території Республіки значно зменшився.

Інформація про рівневий режим р. Дністер на території Одеської області відстежувалось в районі с.Маяки Біляївського району ВОС «Дністер» та гідроекологічною лабораторією ОДЕКУ, у Білгород-Дністровському районі – Б.-Дністровським УВГ на рибозагоджувачі підвідного каналу державної зрошувальної системи (в районі 54 км автошляху Одеса-Паланка).

Були проведені роботи по розчистці каналу в районі «Маякського мосту» (с. Паланка) та по очищенню водопропускних споруд на ділянці Маяки – Удобне. Місцевими жителями поводилися роботи по укріпленню дамби в с.Яськи на р. Турунчук.

З 31 липня було забезпечено цілодобове спостереження за рівневим режимом р.Турунчук у с.Троїцьке, с.Яськи, м.Біляївка.

Внаслідок підвищення рівня води та фільтрацію її через тіло дамби в с.Яськи розпочалося підтоплення окремих городів на низьких ділянках с.Яськи. Крім цього, спостерігалося підтоплення городів у с.Градениці, м.Біляївка.

Було укріплено 9 км захисної дамби поблизу с.Яськи Біляївського району Одеської області. Між Яськами і Біляївкою був зведений загін МНС Одеської області. Поряд - наметове містечко життєзабезпечення, що в разі потреби могло прийняти 150-200 осіб.

З 31 липня розпочали заповнюватись водою плавні і лісові насадження Троїцького лісового господарства. На території Біляївського району 1 серпня 2008 року почався перелив води із заплави р.Турунчук (лісовий обхід №1) на дорогу, яка проходить між дамбою Кучурганського водосховища та заплавними землями р.Турунчук.

Були вжити заходи щодо захисту підвідних каналів водоочисної станції “Дністер”, яка здійснює питне водопостачання м.Одеса, Б.-Дністровський, Іллічівськ, Южне та значної частини прилеглих сіл.

Ситуацію тримають на контролі : Управління МНС України в Одеській області, Управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області, Обласна санітарно-епідеміологічна служба, Морський координаційний аварійно-рятувальний центр у м.Одеса, Біляївська, Овідіопольська, Б.-Дністровська райдержадміністрації, ТОВ “Інфоксводоканал”.

Рівні води в р.Дністер та р.Турунчук почали знижуватися з 10 серпня 2008 року, але дуже повільно.

Максимальне значення рівня води у р.Дністер по водпосту Одеського державного екологічного університету (с.Маяки) зафіксовано на 19 годину 9 серпня 2008 року (187 см), рівні води не змінювалися на протязі 21 години до 15 години 10 серпня.

Від 10 серпня (187 см) до 1 вересня (74 см) 2008 року зниження рівня води склало – 113 см. Під час проходження дощового паводку рівень води у р.Дністер по водпосту (с. Маяки) за серпень місяць знизився на 66 см.

На рибозагороджувачі Білгород-Дністровського управління водного господарства підвищення рівня води у р. Дністер досягло максимального значення о 18 годині 5 серпня 2008 року (218,5 см), за серпень місяць зниження рівня води склало – 141 см.

У порівнянні з попередніми роками (2000-2007 рр.) літній паводок 2008 року у пониззі Дністра був найбільш тривалим. Він продовжувався 36 днів (з 23 липня по 27 серпня). Паводок розпочався і закінчився позначкою 96 см.

Протягом липня-серпня у 2000 – 2007 роках позначки рівня води біля в/п Маяки були нижчими, ніж у 2008 році. Найнижча позначка зафіксована біля в/п Маяки у 2007 році і складала 43 см (2 серпня), найвища – у 2001 році з позначкою 133 см (9 серпня).

Після проходження паводку Біляївською райдержадміністрацією, Службою автомобільних доріг в Одеській області, Обласним управлінням по водному господарству були організовані роботи щодо підрахунку заподіяних збитків.

Біляївською райдержадміністрацією листом від 09.09.2008 року № 17-Д/2681 було надіслано клопотання голові облдержадміністрації на відшкодування збитків, заподіяних паводком, у розмірі 2318, 662 тис.грн.

На даний час відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року №415 “Про затвердження порядку використання коштів резервного фонду бюджету” проводиться експертиза наданих матеріалів.

З метою недопущення виникнення надзвичайних ситуацій та мінімізації наслідків проходження паводку було проведено наступні роботи:

1. Облдержадміністрацією здійснювалась координація дій між управліннями, установами та організаціями області щодо запровадження заходів по мінімізації наслідків проходження повені.

2. Біляївською райдержадміністрацією було приведено у готовність усі служби цивільної оборони району.

3. Прикордонною службою та митницею вжито заходів щодо недопущення нещасних випадків та втрат матеріальних цінностей на підлеглих об’єктах, розташованих на КПП «Паланка».

4. Підрозділи Головного управління МНС України в Одеській області спільно з іншими підприємствами і організаціями залучались до проведення робіт по недопущенню подальшого розвитку надзвичайної ситуації.

5. Філією «Інфоксводоканал», обласною санітарно – епідеміологічною службою постійно простежувалась ситуація на водозаборі ВОС «Дністер».

6. При ОблСЕС працював оперативний штаб, який здійснював моніторинг санітарно-епідеміологічної ситуації у населених пунктах Придністровського регіону та в районі водозабору міськводоканалу, вівся постійний лабораторний контроль за якістю води р.Дністер та річкової води. Створені були мобільні бригади, до складу яких входили епідеміологи, інфекціоністи, лікарі з комунальної гігієни, гігієни харчування, лаборанти.

У зв`язку зі значними підвищеннями рівня води в р. Турунчук та відсутністю державних водомірних постів облводгоспом було прийнято рішення установити тимчасові пости спостережень для відстеження змін рівневого режиму р. Турунчук. За даними спостережень з 31 липня по 4 серпня поточного року на території Біляївського району підвищення рівнів води у р.Турунчук складало, в середньому, щодоби 20-40 см.

За дорученням Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області було організовано систематичний відбір проб фахівцями лабораторно-аналітичного контролю Держекоінспекції в Одеській області та Одеським облводгоспом на затверджених постах системи моніторингу довкілля Одеської області. З 29 липня 2008 року було організовано щоденний моніторинг властивостей та вмісту проб вод по р. Дністер: Осетровий завод (кордон України та Молдови), с.Троїцьке (в межах села), Одеський водозабір (в межах м.Білявка), с.Маяки (в межах села); по Кучурганському водосховищу: с.Кучургани (в межах села), с.Лиманське (в межах села), с.Граданиці (в межах села). За оперативними даними по якості води всі показники не перевищивали встановлених норм, за винятком показника по завислим речовинам (він перевищував ГДК у 7 разів) та хімічного споживання кисню (що перевищує норми у 2 рази).

З метою вжиття відповідних заходів, що спрямовувались на недопущення виникнення надзвичайної ситуації на території Біляївського району та усунення наслідків скиду 25 липня 2008 року у приміщенні Одеської облдержадміністрації було проведено позачергове засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 28 липня було проведено виїзну перевірку стану подій в Біляївському районі Одеської області, за результатами якої проведено другу нараду засідання Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Був відпрацьований план відселення мешканців сіл Яськи, Троїцьке, Градениці, Маяки та м. Біляївка (всього 1150 чоловік), для чого було підготовлено 13 автобусів. На північній околиці смт Біляївка було зосереджено 89 одиниць техніки та 145 чоловік особистого складу аварійно-рятувального загону Головного управління МНС України в Одеській області.

Оскільки на території Республіки Молдова було розкопано канал на оддамбованій території, що також сприяло проходженню додаткового обсягу води. Це дало змогу додатково пропустити 500 м3/сек води через Дністровські плавні у Дністровський лиман. Дякуючи, діям Української сторони рівень води у р. Дністер на території Республіки значно зменшився.

Однак, слід відмітити, що у Українській сторони виникли значні труднощі при перетинанні кордону України з Республікою Молдовою: техніка для проведення розчистки від очерету декілька годин простояла на кордоні із-за незбалансованих дій Молдавської сторони.