Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sotnik Hovanskij.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
7.4 Mб
Скачать

5.5 Екологічне, технологічне, аварійне бронювання енер- гозабезпечення підприємств

Аварійна броня електропостачання (непрацюючого споживача), згідно з правилами користування електричною енергією – це найменша величина електричної потужності та мінімальне добове електроспоживання у разі повної зу- пинки виробництва, що необхідні для забезпечення роботи охоронного освітлення та сигналізації, вентиляції шкідли- вих газів, каналізації, дренажних насосів, обладнання, яке забезпечує екологічну та техногенну безпеку теплових ме- реж у зимовий період.

Аварійне розвантаження – режим роботи об’єднаної

енергетичної системи України, при якому проводиться ви- мушене зменшення споживаної потужності для упере- дження порушення сталості роботи енергосистеми.

Алгоритм аварійного відключення внаслідок розбалан-

сованості системи поданий на рис. 5.4.

Аварійне розвантаження застосовують для повернення електричної системи до нормального стану (коли існує ба- ланс дохідної та витратної частин електричної енергії у си- стемі).

Зменшення потужності в системі

Зменшення частоти

Аварійне розвантаження

Неконтрольована робота АВР

Нормальна робота систем

Розбалансування системи

Рисунок 5.4 – Алгоритм аварійного відключення внаслідок розбалансування системи

Величина аварійної броні електроспоживання залежить від розмірів підприємства, технологічних процесів, що за- стосовуються у виробництві, та пори року. Вона є величи- ною розрахунковою, яка вказується у технічній докумен- тації на підрозділ, будівлю, технологічний процес. При ук- ладанні договору на електропостачання величина аварійної броні електроспоживання зазначається у договорі.

Технологічна броня електропостачання – найменша ве-

личина потужності та тривалість часу, що необхідні спо- живачу для безпечного завершення технологічного проце- су, циклу виробництва, після чого можуть бути вимкнені відповідні струмоприймачі (як приклад, можна розглянути роботу ливарного цеху, термічного обладнання, прокатно- го стану).

За тривалістю часу технологічна броня електроспожи-

вання може бути від кількох хвилин до декількох годин.

Категорійність струмоприймачів споживача за надійніс-

тю електропостачання відповідно до чинних нормативних документів обумовлюється Правилами будови електро- установок (ПБЕ).

Виділяють такі категорії електроустановок за надійніс-

тю електрозабезпечення:

- І категорія;

- особлива група І категорії;

- ІІ категорія.

Визначення технологічної броні проводиться за розра- хунковим навантаженням обладнання, тривалістю техно- логічного процесу.

Оплата електричної енергії, необхідної для забезпечення

аварійної броні електропостачання, здійснюється обов’язковим авансовим платежем, у розмірі, не меншому за необхідний для оплати обсягів електричної енергії на період застосування аварійної броні до повного відклю- чення підприємства.

Якщо період застосування аварійної броні електропос-

тачання до повного відключення підприємства перевищує

3 місяці, то обсяг авансового платежу визначається за до-

мовленістю сторін.

Для підприємств, повне відключення яких від аварійної

броні спричиняє створення надзвичайних екологічних си- туацій, вводиться поняття екологічної броні енергопоста- чання, що в деяких випадках збігається з терміном “ава- рійна броня електропостачання”. Наприклад, робота сис- теми біологічного очищення витоків на очисних спорудах водоканалів.

6 ОРГАНІЗАЦІЙНО-ТЕХНІЧНІ ЗАХОДИ ЩОДО СКОРОЧЕННЯ ВИТРАТ ЕНЕРГОРЕСУРСІВ,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]