Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

5. Приклад створення презентації

На основі шаблону Профессиональный з метою демонстрації на виставках створено презентацію нових книг видавництва «Каравела». Суть презентації винесена у поле заголовку, у параметрах шрифту вибрано гарнітуру Lazursky, півжирну, 44 пункти, з тінню, центровану. У поле маркованого списку введено назви шести книг, командою Формат/Маркер стандартний маркер замінено на символ розгорнутої книги гарнітури Wingdings.

У лівому нижньому куті зображена керуюча кнопка, поруч із нею текстовий блок синього кольору із написом “вихід”. Керуючій кнопці можна надати певної дії. Крім неї, керуючої дії надано абзацу “Інформатика...”. Для цього до виділеного об’єкта застосовано команду Показ слайдов / Настройка действия або таку ж команду контекстного меню, що зручніше. Команда відкриває однойменне діалогове вікно. Тут виділеному абзацу вказано, при натисненні на ньому мишею, перейти на наступний слайд. Для керуючої кнопки “вихід” обрано Завершить показ слайдов.

Діалогове вікно Настройка анимации присвоює об’єкту ефекти промальовування. Викликається воно з меню Показ слайдов чи контекстного меню. У полі Порядок анимации стрілками угору-вниз задається почерговість появи об’єктів, на вкладинці Время можна задати проміжок часу після попередньої дії, через який розпочинатиметься дана, або ж вона розпочинатиметься за натисканням мишки; вкладинка Эффекты дозволяє вибрати ефект появи у полі Выберите эффекты и звук та задати почерговість такої появи для текстових елементів у полі Появление текста.

Зауважимо, що для абзацу “Інформатика...” було задано дію переходу на наступний слайд. Такий слайд створено наперед, щоправда, з іншою розміткою: Текст и графика. Це перший варіант розмітки у найнижчому рядку діалогового вікна Разметка слайда. У даному випадку вибір розмітки характеризується інформативним навантаженням на слайд.

Структура презентації передбачає наявність інформаційних сторінок про всі видані книги, отже створюються наступні слайди з інформацією про наступні у списку книги. Згідно з задумом, абзацу “Планування діяльності підприємства...” слід призначити дію переходу на відповідний слайд. Порядок дій при цьому аналогічний, тільки у списку Перейти по гиперссылке, що відкривається, з’явиться новий перемикач: Слайд..., при виборі якого відкриється діалогове вікно Гиперссылка на слайд, де й обираємо потрібний.

Описаний вище спосіб створення слайдів передбачає їх лінійну демонстрацію, тобто після перегляду першого слайда переходять до другого, потім до третього тощо. Але послідовність слайдів під час демонстрації залежить від аудиторії (іноді деякі питання розглядаються докладно, інколи навпаки, тільки згадуються, час від часу показ певного ланцюжка слайдів потрібно повторити). Ось чому слід передбачити засоби, що дають змогу організувати розгалужений і циклічний способи перегляду презентації. У таких випадках використовують гіперпосилання. Це адреси наступного слайда або додатка, який викликатиметься на екран. На слайді гіперпосилання можна подати підкресленим текстом, значком або кнопкою. Клацання мишею на гіперпосиланні спричиняє перехід за вказаною в ньому адресою.

Таке використання гіперпосилань дає змогу лектору під час демонстрації залежно від сприйняття матеріалу аудиторією самому вирішувати, коли переходити до іншого слайда.

Для створення гіперпосилань потрібно:

  • Виділити текст або об’єкт, що має представляти гіперпосилання;

  • У меню Вставка вибрати команду Гиперссылка;

  • У діалоговому вікні Добавление гиперссылки у списку Связать с вибрати тип об’єкта, на який вказуватиме гіперпосилання, на центральній ділянці вікна задати цей об’єкт і, натиснувши на кнопку Подсказка, ввести текст, що з’являтиметься під час демонстрації слайда, якщо встановити покажчик мишки на гіперпосиланні.

Для переходу до певних слайдів (попереднього, наступного, першого, останнього тощо) можна скористатися гіперпосиланнями у вигляді готових кнопок. Щоб вставити їх у слайд, потрібно:

  • У меню Показ слайдов вибрати команду Управляющие кнопки, а в її підменю — потрібний вид кнопки;

  • На слайді намалювати прямокутник, який буде займати кнопка;

  • У діалоговому вікні Настройка действия вибрати необхідну дію.

Щоб призначення кнопок керування не забувалося, на них можна помістити напис. Для цього слід:

  • Виділити кнопку;

  • З меню Вставка вибрати команду Надпись;

  • Ввести необхідний текст.

Створивши необхідне інформаційне підґрунтя презентації, розглянемо детальніше її монтування у режимі сортувальника та параметри демонстрації.

Після того, як усі слайди створено, бажано на одному або кількох підсумкових слайдах мати зміст усієї презентації, який складається з їх назв. Такий зміст, крім загального уявлення про структуру презентації, дає змогу у певний момент безпосередньо переходити до потрібного слайда, оскільки назви розділів подаються в ньому у вигляді текстових гіперпосилань.

Створення підсумкового слайда має кілька етапів:

  • Відкриття готової презентації, до якої додається підсумковий слайд;

  • Перехід у режим сортувальника;

  • Виділення слайдів, заголовки яких увійдуть до підсумкового слайда (при натиснутій клавіші <Ctrl>);

  • Активізація на панелі інструментів сортувальника слайдів кнопки Итоговый слайд. Після виконання описаних дій перед першим виділеним слайдом з’явиться підсумковий слайд, який у режимі сортувальника можна перетягнути на потрібне місце.