Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

3. Приклади навчальних мультимедіа-систем (нмс)

Розглянемо декілька прикладів впровадження мультимедіа-систем, розробка яких переживає справжній бум у всіх галузях, зокрема, в освіті. В Росії основним виробником CD-ROM є видавництво “Медіа Механікс”, яке існує відносно нещодавно, але має кілька десятків продуктів. Серед завершених проектів – CD-ROM з інформацією про медицину, патенти, мистецтво і спорт. Готується до випуску унікальний диск “Електронна біблія”. Фірма також поширює розробки світових виробників – Philips, Sony, Toshiba, NEC тощо. Серед освітніх дисків найбільш підготовленими є диски з вивчення іноземних мов для різного віку учнів – від дітей до фахівців, які вже володіють іноземною мовою. Найбільш популярними є курси, підготовлені за відомою методикою Берлітц “Think and Talk” для вивчення французької, німецької, італійської та іспанської мов. Для вивчення англійської пропонується диск “Learn to Speak”. Існує багато компакт-дисків для вивчення ділової американської мови та стилю ділового спілкування телефоном.

Підготовлено на CD-ROM відомі академічні словники – Оксфордський та Уебстера, які мають велику кількість пояснювальних рисунків та гіпертекстові супровідні посилання. Можливість корекції мови надає перевагу засобам мультимедіа над іншими навчальними системами.

Дуже цікавими є різні енциклопедії. Серед найбільш популярних відомі такі:

  • New Groliers Encyclopedia;

  • Compton’s Interactive Encyclopedia;

  • Microsoft Encarta.

При використанні цих енциклопедій не треба хаотично перегортати великі, громіздкі томи. Подорожуючи так званими шляхами “дерева знань”, можна потрапити до будь-якого розділу, знайти будь-який термін і поняття. Десятки тисяч статей, які містяться в енциклопедіях, супроводжуються дикторським текстом, ілюстраціями, анімацією, відео.

Велика кількість дисків присвячена подорожам та вивченню географії, астрономії, медицини, мистецтва, гуманітарних наук.

Для цілей гуманітарної освіти виготовлені диски, які ілюструють колекції практично всіх музеїв світу, в тому числі, Ермітажу, Лувра тощо.

4. Проблеми і складнощі запровадження нмс

Що заважає впровадженню засобів мультимедіа? Причини можна поділити на суб’єктивні і об’єктивні.

До об’єктивних причин відносять:

  • Традиційні погляди на комп’ютер як на засіб опрацювання текстів та звичайних числових даних;

  • Недостатня інформованість викладачів і студентів про сучасні можливості комп’ютерів та НМС;

  • Недостатня активність розробників програмного забезпечення при впровадженні НМС.

Суб’єктивні причини:

  • Проблеми підготовки даних і занесення їх до комп’ютера;

  • Складнощі опрацювання і збереження графічних, аудіо- і відеоданих;

  • Проблеми комунікації і обміну даними великого обсягу.

Для подолання суб’єктивних причин необхідно, щоб викладачі і студенти були впевнені у можливостях розв’язання навчальних проблем за допомогою засобів мультимедіа. Це можливо зробити на зразках цікавих та ефектних розробок.

Більш складною є проблема великих обсягів пам’яті, необхідних для мультимедіа даних. Наприклад, одна хвилина розмови у форматі 11025 Герц, 16 біт, моно займає 1,29 Мб пам’яті. Одне фото розміром 640 x 480 точок у форматі 16,7 мільйонів кольорів на точку займає близько 1 Мб пам’яті. Ще більші обсяги необхідні для відеоданих.

Опрацювання таких обсягів інформації та їх зберігання практично можливі без застосування засобів архівування та скорочення даних. Розроблено ряд стандартів на алгоритми скорочення, які дозволяють суттєво скоротити витрати пам’яті на збереження даних, наприклад JPEG – для скорочення зображення, MPEG – для скорочення відеозображень.

В Україні в цій галузі працює фірма Vimas Technologies, фахівці якої спеціалізуються на опрацюванні звуку і зображень і створили кілька оригінальних алгоритмів скорочення даних! Вони пропонують комплекс Speech Master, який дозволяє скоротити мовну інформацію у 8,5 – 20 разів та музичні фонограми у 2 – 4 рази. Speech Master може бути використаним розробниками програмного забезпечення для зберігання в базах даних великих обсягів мовної та музичної інформації.

Фірма Vimas Technologies працює над створенням комплексу Vimas Data Manager, який працюватиме з відео-, аудіо- і графічною інформацією у системі клієнт/сервер. Доступ до інформації віддалених користувачів здійснюватиметься засобами Microsoft E-Mail. Фірма “Квазар-Мікро” пропонує послуги щодо запису інформації на компакт-диски, здійснює накопичення інформації на оптичних дисках ємністю 1,3 – 1,5 Гб та оптичних бібліотеках (juceBox) ємністю від 20 до 1000 Гб.

Таким чином, швидко розвивається інфраструктура, пов’язана з використанням навчальних мультимедіа-систем. Певні напрацювання для загальноосвітніх шкіл України має НДІ штучного інтелекту у місті Донецьку, директор А.І. Шевченко.

Використання НМС, які створено за кордоном для потреб освітніх закладів України неможливе без здійснення таких заходів:

  1. Створення необхідної технічної бази, тобто модифікація персональних комп’ютерів з процесором типу 486 і вище (не менше 8 Мб оперативної пам’яті);

  2. Створення авторських колективів, які спроможні запропонувати методику розроблення і використання НМС в умовах існуючих навчальних програм та освітніх закладів;

  3. Здійснення мовної адаптації зарубіжних мультимедіа навчальних систем до використання на певних рівнях ступеневої освіти студентів у вищих технічних закладах освіти.